Τραπεζικό θρίλερ προκαλεί η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων!

Τα στοιχεία της ΤτΕ για τις καταθέσεις δείχνουν σαφώς μια σχετικά σταθερή τάση επιστροφής  καταθέσεων στις τράπεζες. Η “τάση” αυτή όμως σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει την κατάσταση… ανακοπής, που παραμένει επίσης σταθερή όσο αφορά την διάθεση των τραπεζών να ξε-σφίξουν έστω και λίγο την στρόφιγγα των δανείων.

Τα ενδεικτικά στοιχεία επιτρέπουν να παρατηρήσει κανείς μικροδιαφορές μεταξύ των τραπεζών όσο αφορά την παροχή δανείων, όμως σε γενικές γραμμές τα δάνεια μόνο σε εξαιρετικά “ειδικές” περιπτώσεις περνούν από τις αρμόδιες επιτροπές των τραπεζών.

Οι τράπεζες εξακολουθούν να διοχετεύουν τα διαθέσιμα κεφάλαια σε εργαλεία που διευκολύνουν την απομόχλευσή τους και όχι σε δανειακές ανάγκες επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Ακόμα και οι “λογιστικές” αναχρηματοδοτήσεις έχουν αρχίσει να περιορίζονται ιδιαίτερα μετά την εγκατάσταση των επιτρόπων του ΤΧΣ στα ΔΣ των τραπεζών. “Πώς μπορείς να πεις ναι σε μία ρύθμιση/αναχρηματοδότηση,  ή ακόμα περισσότερο σε μία νέα δανειακή σύμβαση ακόμα και με υγιείς επιχειρήσεις όταν έχεις πίσω σου τους εντεταλμένους του ΤΧΣ με το μπλοκάκι στο χέρι να σημειώνουν ότι πεις…” λέει στο capital.gr ανώτατο διοικητικό στέλεχος ενός εκ των τριών τραπεζικών ομίλων.

Αυτό όμως που φαίνεται να τρομάζει περισσότερο τους τραπεζίτες δεν είναι τόσο η παρουσία των  εντεταλμένων επιτρόπων όσο η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αυτή η “τάση” όχι μόνο γίνεται καθημερινά ισχυρότερη αλλά επιπλέον – όπως επισημαίνεται από αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη – ενισχύεται από τον δημόσιο διάλογο για το πώς και τι θα γίνει με την ρύθμιση των δανείων.

Το πλέον επικίνδυνο στοιχείο, διευκρινίζουν, είναι ότι “έχει αρχίσει να παρατηρείται σε αυξανόμενους ρυθμούς η στάση πληρωμών και από δανειολήπτες οι οποίοι ήταν και μπορούσαν να είναι ενήμεροι με τα δάνειά τους. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο που γίνεται η συζήτηση για τις ρυθμίσεις…”.

Σε κάθε περίπτωση, αν και η επιστροφή καταθέσεων έχει γίνει …μάνα εξ ουρανού,  δεν φαίνεται ούτε να επαρκεί ούτε και να αλλάζει την στάση των τραπεζών, όσο η δυναμική των επισφαλειών ενισχύεται.

Ενδιαφέρον στοιχείο βέβαια αποτελούν πληροφορίες (αναλυτικό ρεπορτάζ το Σάββατο στο “Κεφάλαιο”) οι οποίες φέρουν κυβέρνηση/τρόικα και τράπεζες να συζητούν με την συμμετοχή του ΤΧΣ ένα σχέδιο πρότασης για την δυνατότητα αυτονόμησης κάποιων κεφαλαίων που θα στηρίξουν την χορηγική τους δραστηριότητα.

Πληροφορίες του Capital.gr, όμως αναφέρουν ότι η “ιδέα” αυτή δεν πρόκειται να περπατήσει παρά μόνο σαν μέρος της οριστικής ρύθμισης των όρων ανακεφαλαιοποίησης…

www.capital.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Τραπεζικό θρίλερ προκαλεί η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων!”

  1. Αυτό που λέγαμε πάντοτε. Αν αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα φημολογία περί κουρέματος δανείων, θα σταματήσουν να πληρώνουν και όσοι δεν έχουν πρόβλημα.

  2. Ωρέ να δω τραπεζοκοράκια να ζητιανεύουν στα πεζοδρόμια ρακένδυτα ή να ικετεύουν εμπρός από το απόσπασμα κι ας ζήσω μόνο μια έξτρα μέρα. Μακάρι να γευτούν τη πίκρα του άφραγκου (όχι με υπαιτιότητά του ή δόλο) δανειολήπτη, τα κοράκια, τα τρώλλ!

  3. Καλημέρα σας, σας βρήκα τυχαία προ περίπου 20 ημερών και παρακολουθώ με κάποια επιφύλαξη τα όσα γράφονται πιυ ομολογώ ότι έχουν πολύ ενδιαφέρον. Βρίσκομαι πραγματικά ένα βήμα πριν αρχίσω ενέργειες για υπαγωγή στο Νόμο Κατσέλη, είμαι άνεργος 9 μήνες και δεν βλέπω να υπάρχει φως στο τούννελ, το δε όποιο λύπος τελειώνει σύντομα. Έχω ένα επισκευαστικό (142,000 ευρώ) με προσημείωση σε Β κατοικία και περίπου 12 κάρτες με μέσο χρέος ανά κάθε μια τις 7500 (μπακάλικα άλλα 100,000) ευρώ. Ασφαλώς και δεν έχω πρόβλημα να ρευστοποιήσω τη Β κατοικία ένα διαμέρισμα στα όρια Αμπελοκήπων – Νέου Ψυχικού (που έφτιαξα σαν να είναι του κουτιού, αλλά με το επισκευαστικό) όμως δεν θέλω να χάσω την Α κατοικία. Ξέρετε, αν κινδυνεύει με την υπαγωγή στο Νόμο δεδομένου ότι η αντικειμενική της είναι στα 260,000 ευρώ κι εγώ άγαμος; Επίσης, βρήκα πρόσφατα ένα άρθρο στο διαδίκτυο που με τρόμαξε κάπως, αφορούσε κάτι επιχειρηματικά φαντς που παίρνουν και καλά τα μή εξυπηερτούμενα δάνεια και σε κυνηγάνε σαν λυσσασμένα σκυλιά. Γνωρίζει κανείς εδώ μέσα αν παίρνουν και πακέτα δανείων που πάνε για πτωχευτικό; Ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας, Άρης.
     
    υγ: Παραθέτω και το σχετικό κείμενο από το διαδίκτυο.
    Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να προστατεύσει τους Έλληνες δανειολήπτες από τα distressed funds, τα οποία αγοράζουν χαρτοφυλάκια δανείων και πιέζουν για την αποπληρωμή των οφειλών αυτών, υπέβαλε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Γιάννης Μιχελάκης.
    “Ελλοχεύει ο ορατός κίνδυνος τα distress funds να αποκτήσουν δάνεια ελληνικών τραπεζών σε τιμή ευκαιρίας και εν συνεχεία να αισχροκερδήσουν στρεφόμενοι νομικά κατά των δανειοληπτών, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν εμπρόθεσμα στις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να εισπράξουν έστω και ένα χαμηλό ποσοστό της απαίτησής τους, το οποίο όμως θα είναι σαφώς υψηλότερο σε σχέση με το ευτελές τίμημα που κατέβαλαν στην τράπεζα για την αγορά του δανείου”, σημειώνει ο βουλευτής.
    Και τονίζει ότι η πολιτεία οφείλει να προστατέψει άμεσα και αποτελεσματικά τους Έλληνες δανειολήπτες από τις ασύδοτες και ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές διαθέσεις τους.
    Ολόκληρη η ερώτηση του Γ. Μιχελάκη έχει ως εξής:
    Κύριε Υπουργέ,
    Ηβαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, εκτός όλων των άλλων δεινών που επέφερε στην ελληνική κοινωνία, οδήγησε την πλειονότητα των δανειοληπτών σε αντικειμενική αδυναμία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες.
    Το γεγονός αυτό είχε ως αναπόφευκτη συνέπεια την εκτόξευση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πρωτοφανή επίπεδα, αγγίζοντας το 21% για τα στεγαστικά και το 37% για τα καταναλωτικά.
    Και ενώ η χώρα μας εισέρχεται στον έκτο χρόνο βαθιάς ύφεσης και τα επώδυνα μέτρα έχουν κυριολεκτικά γονατίσει τα ελληνικά νοικοκυριά, άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για έντονο ενδιαφέρον ξένων κεφαλαίων, γνωστών στις αγορές ως “distress funds”, να αγοράσουν ελληνικά δάνεια σε τιμή ευκαιρίας.
    Τα distress funds, όπως άλλωστε μαρτυρά η ονομασία τους (distress = αγωνία, θλίψη, εξάντληση κ.λπ.), αποτελούν επενδυτικά κεφάλαια «έκτακτης ανάγκης», που επενδύουν στην ανάγκη υπερχρεωμένων κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
    Τα παραπάνω δημοσιεύματα έχουν προκαλέσει την εύλογη ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό των Ελλήνων δανειοληπτών, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα εν λόγω funds λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα ψυχρά κερδοσκοπικά κίνητρα, αδιαφορώντας πλήρως για οποιοδήποτε κριτήριο κοινωνικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα εάν ο δανειολήπτης είναι ασθενής, άνεργος κ.λπ.
    Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές τα ανωτέρω επενδυτικά κεφάλαια διαπραγματεύονται την εξαγορά ελληνικών δανείων σε τιμές που ξεκινούν στην καλύτερη περίπτωση από το 50% της ονομαστικής αξίας του δανείου για τα ενήμερα ενυπόθηκα δάνεια και μπορεί να κατέβουν ακόμη και στο 5% της ονομαστικής αξίας για τα μη ενυπόθηκα καταναλωτικά δάνεια, που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των έξι μηνών.
    Είναι προφανές ότι τα distress funds εκμεταλλεύονται την μεγάλη ανάγκη των ελληνικών τραπεζών για εξεύρεση ρευστότητας, εν όψει της επικείμενης διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους, που απαιτεί την άμεση καταβολή 3 δις ευρώ σε μετρητά.
    Περαιτέρω τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια εκμεταλλεύονται την υποχρέωση που ανέλαβαν οι ελληνικές τράπεζες απέναντι στην τρόικα να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους μειώνοντας τις δανειακές τους χορηγήσεις, προκειμένου να εξισορροπηθεί ο δείκτης δανείων / καταθέσεων, ο οποίος σήμερα ξεπερνά το 122%, εξαιτίας της μαζικής εκροής καταθέσεων ύψους σχεδόν 80 δις ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης.
    Με τα δεδομένα αυτά γίνεται φανερό ότι ελλοχεύει ο ορατός κίνδυνος τα distress funds να αποκτήσουν δάνεια ελληνικών τραπεζών σε τιμή ευκαιρίας και εν συνεχεία να αισχροκερδήσουν στρεφόμενοι νομικά κατά των δανειοληπτών, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν εμπρόθεσμα στις υποχρεώσεις τους, προκειμένου να εισπράξουν έστω και ένα χαμηλό ποσοστό της απαίτησής τους, το οποίο όμως θα είναι σαφώς υψηλότερο σε σχέση με το ευτελές τίμημα που κατέβαλαν στην τράπεζα για την αγορά του δανείου.
    Είναι προφανές ότι η ανωτέρω αισχροκερδής πρακτική των εν λόγω funds, που προέρχονται κυρίως από την Αμερική και τη Γερμανία, αγνοεί προκλητικά τις βασικές αιτίες αδυναμίας πληρωμής των δανειακών δόσεων, που δεν είναι άλλες από την εφιαλτική άνοδο της ανεργίας στη χώρα μας και τις δραματικές περικοπές του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών.
    Επειδή οι παραπάνω πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας έχουν εύλογα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους Έλληνες δανειολήπτες,
    Επειδή η πολιτεία οφείλει να προστατέψει άμεσα και αποτελεσματικά τους Έλληνες δανειολήπτες από τις ασύδοτες και ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές διαθέσεις των distress funds,
    Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ :
    Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα ;
    Ποια μέτρα θα λάβετε για να προστατέψετε αποτελεσματικά τους Έλληνες δανειολήπτες από τα νύχια των αρπακτικών distress funds;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *