Μπούμερανγκ για τις τράπεζες η φούσκα των ακινήτων

Ας μη φανεί καθόλου περίεργο το ενδεχόμενο να παρατείνει για άλλο ένα χρόνο το πάγωμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αξίας κάτω των 180.000 ευρώ υπερχρεωμένων δανειοληπτών η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Γιατί το λέμε αυτό τη στιγμή που είναι κοινή πεποίθηση στην ελληνική κοινωνία -η καλύτερα για όσους από εμάς ενδιαφερόμαστε- ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση επικαλούνταν πιέσεις της τρόικας να την αναγκάσουν να άρει το πάγωμα των πλειστηριασμών.

Όμως, εκλογές πλησιάζουν, κατά το φθινόπωρο εκτιμάμε, και από τη στιγμή που η Γερμανία επιχειρεί να απεμπλακεί από το «ελληνικό» πρόβλημα, όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα μας φαινόταν περίεργο αν η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι αγωνίζεται για το λαό και για αυτό το λόγο διατηρεί το πάγωμα των πλειστηριασμών.

Το βέβαιο είναι ότι με πάγωμα ή μη οι κατασχέσεις ακινήτων δεν σταματάνε.

Οι διαταγές πληρωμής πάνε σύννεφο και ξαφνικά δανειολήπτες -υπερχρεωμένοι ή μη- διαπιστώνουν ότι μένουν άστεγοι λόγω των ανεξόφλητων δανείων από την τράπεζα που έλαβαν με όρους που παραπέμπουν στους τοκογλύφους του Μεσαίωνα και της Κατοχής.

Τα κατασχεμένα ακίνητα που με κόπο αποκτήσανε οι δανειολήπτες και για μικροποσά τα έχασαν -αυτό τουλάχιστον ισχύει γενικά στην Ελλάδα- συσσωρεύονται συνεχώς στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και έτσι οι τράπεζες στη θέση των χρεών έχουν σπίτια.

Όμως, τα σπίτια αυτά είναι μειωμένης αξίας από εκείνη που είχαν όταν οι τράπεζες μέχρι πριν τρία χρόνια μοίραζαν δάνεια μέχρι και στον… Χατζηπετρή, ενθυμούμενοι τους στίχους του τραγουδιού «Φταίμε κι εμείς» του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

Οι άνω των 50 φόροι επί των ακινήτων με πρώτο και κυριότερο το χαράτσι ήταν η χαριστική βολή στον κλάδο των ακινήτων, των real estate, των οικοδομών.

Κάθε Έλληνας που κάποτε είχε στην άκρη λίγα λεφτά και σκόπευε να τα επενδύσει κάπου, δεν σκέφτεται τώρα ούτε κατά διάνοια να τα ξοδέψει για να αγοράσει ένα σπίτι που έχει χάσει τμήμα της αξίας του. Η αγορά επιχειρεί πάση θυσία να συγκρατήσει τις τιμές, αλλά οι ιδιοκτήτες πολλών ακινήτων δεν μπορούν να σταυρώσουν ούτε έναν πελάτη.

Με τα χαράτσια να γίνονται στοίβα στα γραφεία τους, αρκετοί υπερχρεωμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων αφήνουν αμαχητί τις τράπεζες να τους κατασχέσουν τα σπίτια. Οι εγχώριες τράπεζες τρίβανε μέχρι τώρα τα χέρια τους διότι αρπάζουν σπίτια χωρίς ουσιαστικά να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ αρκεί μόνο να αναγκάσουν τον δανειολήπτη -σε αγαστή συνεργασία με το κράτος που επιδίδεται σε πλιάτσικο σε βάρος των μεσαίας οικονομικής κατάστασης και φτωχότερων Ελλήνων- να πληρώνει, να πληρώνει και να μη μπορεί να μειώσει το χρέος.

Εκτιμούσαν μέχρι πριν από μερικές ημέρες οι εγχώριες τράπεζες ότι θα βρεθούν αγοραστές για τα σπίτια που άρπαξαν από τους δανειολήπτες. Ακολούθησαν οι πληροφορίες ότι μεγάλες ξένες εταιρίες real estate ετοιμάζονται να αγοράσουν κοψοχρονιά από τις τράπεζες τα κατασχεμένα σπίτια και ότι η τρόικα πιέζει επιτακτικά να αρθεί το πάγωμα των πλειστηριασμών κατασχεμένων κατοικιών.

Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι η αγορά ακινήτων έχει βαλτώσει, τα ακίνητα έχουν χάσει μεγάλο τμήμα της αξίας τους και πλέον δεν συμφέρει σε κανέναν ιδιοκτήτη να κρατά στα χέρια του ακίνητο μικρής αξίας που δεν νοικιάζει σε κανέναν και να πληρώνει τους απανωτούς φόρους.

Η φούσκα της αγοράς ακινήτων που έσκασε στα χέρια των πολιτών, ετοιμάζεται να σκάσει τώρα στα χέρια των τραπεζών. Με τόσα ακίνητα κατασχεμένα, οι τράπεζες θα πρέπει να έρθουν σε διακανονισμό με το κράτος – καθόλου δύσκολο για αυτές – για να πληρώνουν φόρους για τα ακίνητα.

Ακόμη όμως και αν πληρώνουν προκλητικά λιγότερο χαράτσι για τα ακίνητα από ότι για παράδειγμα μια οικογένεια νεαρών ανέργων με ένα παιδί, θα πρέπει να αναλάβουν και το κόστος συντήρησης των ακινήτων και να καλύπτουν τα πάγια έξοδά τους. Οι μεσίτες δεν εμφανίζονται ακόμη στην αγορά διαμερισμάτων ή σπιτιών σχετικά μικρής αξίας ούτε και θα εμφανιστούν ποτέ διότι κυνηγάνε ακίνητα-φιλέτα, όπως ξενοδοχεία, μεζονέτες, οικιστικά συγκροτήματα, καθώς τους απασχολεί μόνο το κέρδος.

Το κέρδος απασχολεί και τις τράπεζες και τώρα που βλέπουν ότι δεν βρίσκουν αγοραστές, ψάχνουν να βρούνε λύσεις του τύπου «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος», όπως επιχειρούν να κάνουν με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια. Αν η ρύθμιση περάσει, η κυβέρνηση θα αναγκάσει τους φορολογούμενος να χαρίσουν από την τσέπη τους τουλάχιστον άλλα 20 δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες για την υποτιθέμενη χασούρα που θα έχουν με τις δήθεν ρυθμίσεις προς τους δανειολήπτες, από τις οποίες οι δεύτεροι βγαίνουν πιο ζημιωμένοι σε σχέση με την αρχική συμφωνία δανειοδότησης.

Επομένως, η επιτηδευμένη μείωση της αξίας των ακινήτων, την οποία επιδίωξαν και οι εγχώριες τράπεζες, αποδεικνύεται μπούμερανγκ για τις ίδιες καθώς κρατάνε στα χέρια τους μια ωρολογιακή βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί.

Οι τράπεζες θέλουν να επαναληφθούν οι πλειστηριασμοί για να γλιτώσουν από τα «άχρηστα» σπίτια που έχουν κατασχέσει. Όμως, η κατάσταση δεν τις επιτρέπει να κάνουν σχέδια για μελλοντικά υπερκέρδη πάνω από τα σπίτια που άρπαξαν από τους δανειολήπτες.

Σύμφωνα, άλλωστε, με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, δηλαδή του οργάνου των τραπεζών που εκτιμά την αξία των κατασχεμένων σπιτιών, παρατηρείται μεγάλη πτώση αριθμού μεταβιβάσεων, σημαντική πτώση τιμών και ενοικίων και προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις τιμών.

Λόγω της ύφεσης και των κακών οικονομικών των νοικοκυριών πλεονάζουν χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων οικοδομών (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, χώροι εφοδιασμού-logistics), ενώ γενικότερα οι πωλητές είναι χιλιάδες, την ίδια στιγμή που δεν υπάρχουν αγοραστές.

Όσο περισσότερα σπίτια κατασχέτουν οι τράπεζες, τόσα λιγότερα θα κερδίσουν. Επομένως, η λύση είναι να σταματήσουν οι κατασχέσεις και όχι οι πλειστηριασμοί κατοικιών, γιατί ούτως ή άλλως ολοένα και περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν να πληρώσουν και δεν έχουν τίποτα να χάσουν.

danioliptes.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Μπούμερανγκ για τις τράπεζες η φούσκα των ακινήτων”

  1. χα χα χα

    Τα είχα προβλέψει αυτά πριν από ένα χρόνο και κάποιοι με ειρωνεύονταν. Τώρα απλά δικαιώνομαι. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *