Ν.3869/2010

Τελευταία ενημέρωση την 29 Μαρ 2014 — 15:22

ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ Ν.3869/2010

ΑΠΛΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Εργαλείο προσέγγισης ρύθμισης Ν. 3869/2010

Ακολουθούν σχετικές δικαστικές αποφάσεις

Στείλτε για δημοσίευση δικαστικές αποφάσεις (αριθμός-ημερομηνία-δικαστική αρχή), όχι δημοσιογραφικά άρθρα.

18 σχόλια σχετικά με το “Ν.3869/2010”

  1. Ο αρχαίος φιλόσοφος Πλόυταρχος μας τα έλεγε περί δανείων τον πρώτο αιώνα μ.χ…αλλά ποιός τον άκουσε; για αυτό τώρα ψάχνουμε να μπαλώσουμε τις τρύπες που ανοίξαμε και τρέχουμε και δεν φτάνουμε…αυτό οι έξυπνοι ηγέτες μας το ξέραν και μας εκμεταλεύτικαν…..

    1. http://www.dsa.gr/%CE%BD%CE%AD%CE%B1/%CE%B5%CE%BA%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%C2%AB%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BD-38692010%C2%BB
      Αυτή ήταν η εκδήλωση.
      Πολλά συγχαρητήρια για τη διοργάνωση αλλά κυρίως για το γεγονός ότι μεταδόθηκε ζωντανά παρόλο που δεν υπήρχε κάποια σχετική ανακοίνωση.
      Ξεκίνησε 19:00 και έληξε γύρω στις 21:48. 22:00 κόπηκε και η μετάδοση.
      Στην ειρηνοδίκη εύχομαι πραγματικά τα καλύτερα! ΑΞΙΑ!
      Έκατσε μόνη της παρόλο που είχαν αποχωρήσει οι υπόλοιποι εισηγητές και απαντούσε σε απορίες ακόμη και απλού κόσμου.
      Πολύ ευγενική και ανθρώπινη με ΟΛΟΥΣ.
       
      Όποιος θέλει κάτι να ρωτήσει ας το κάνει και ότι μπορώ και θυμάμαι θα το απαντήσω.
      Το 10% το γράφουμε κανονικά αν τεκμαίρεται η αδυναμία πληρωμής. Ότι πληρώσεις όσα και αν είναι (ακόμη και παραπάνω αν μπορείς) προσμετρούνται υπέρ σου στην εκδίκαση.
      Το σωστό είναι να καταβάλεις εξ αρχής (με την κατάθεση της αίτησης) αυτά που μπορείς βάση των εισοδημάτων σου.
      Ξέρετε πόσο είναι το επιτόκιο (με την υπαγωγή στο νόμο) στα δάνεια που δεν έχουν εμπράγματα εξασφάλιση; Αν το άκουσα καλά 2.5% πάνω από το τρέχον της ΕΚΤ.
      Ξεκινήστε διαπραγμάτευση με την τράπεζα από μόνοι σας…
      Τα πράγματα δεν είναι ούτε μαύρα, ούτε τόσο σύνθετα όσο θέλησαν να τα παρουσιάσουν. Για τις τράπεζες μόνο γίνονται πρώτα κόκκινα και μετά ΜΑΥΡΑ!

  2. Συγχαρητηρια daidalos για την αναρτηση του link,την παρακολουθησα και εγω στην μεγαλυτερη διαρκεια της και αν και ειχε αρκετους νομικους ορους καταλαβα αρκετα…..

  3. Μιας και το ειδες,αν καταλαβα καλα ειπαν για τις εκρεμμεις αιτησεις ειπαν οτι λογω του οτι ο νομοθετης το αφηνει στην κριση του οφειλετη τι ποσο θα καταβαλει καθε μηνα και οτι για το λογο αυτο δεν ειναι και τοσο υποχρεωτικο το να καταβαλει μηνιαιες καταβολες??? και εαν δεν καταβαλει κανεις μεχρι 3 μηνιαιες δοσεις το μονο που μπορει να εχει σαν συνεπεια ειναι εφοσον το ζητησει η τραπεζα δικαστικα να χαθουν τα ασφαλιστικα μετρα μεχρι την εκδικαση της αιτησης και να μπορει να ασκησει η τραπεζα οτι καταδιωκτικα μετρα διαθετει εναντιον του δανειοληπτη???οσον αφορα την τυχη της κυριας εκδικασης του 3869 η μη καταβολη μηνιαιων δοσεων μεχρι την εκδικαση δεν εχουν συνεπεια να ακυρωθει η αιτηση εφοσον ο οφειλετης πληρει τις προυποθεσεις για να ενταχθει???αυτα κυριως ειναι τα σημαντικοτερα,φιλε daidalos συμφωνεις η εχω καταλαβει λαθος???? παρακαλω και για τα δικα σου σχολια…..

  4. Καλημέρα!
    Είχα σκοπό να έχω φυσική παρουσία και τελευταία στιγμή πριν φύγω είδα ότι θα μεταδοθεί οπότε και ενημέρωσα.
    Μακάρι να το ξερα νωρίτερα έτσι ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι να το είχαν δει.
    Η συμμετοχή φάνηκε πως ήταν πολύ μεγάλη και ειπώθηκε πως θα διοργανωθούν και άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις ακόμη και σε μορφή σεμιναρίων για να μπορούν αυτοί που μας συμβουλεύουν να το κάνουν σωστά.
     
    Όχι δεν είναι υποχρεωτικό ούτε στις εκκρεμείς αλλά και ούτε στις νέες εφόσον τεκμαίρεται η αδυναμία λόγω εισοδημάτων.
    Ειπώθηκε όμως το ότι είναι προς το συμφέρον του δανειολήπτη να αρχίσει καταβολές σύμφωνα με το πλάνο που ο ίδιος προτείνει με την κατάθεση της αίτησης ιδιαίτερα αν έχει να περισώσει πρώτη κατοικία.
    Αν κανείς χάσει για κάποιο διάστημα ένα τρίμηνο καταβολών το οποίο όμως δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα δεν εκπίπτει σίγουρα της ρύθμισης εφόσον πληρεί της προϋποθέσεις. Πιθανότατα να δεν εκπίπτει ούτε της προστασίας έναντι των καταδιωκτικών μέτρων αν αυτό συμβεί κατά το πρώτο στάδιο του διμήνου (μέχρι την πρώτη προσωρινή/εκδίκαση).
    Η προστασία έναντι των καταδιωκτικών μέτρων ισχύει αυτεπαγγέλτως για το πρώτο δίμηνο αφού κατατεθεί η αίτηση. Μετά το δίμηνο (ή όποτε ορίσει το ειρηνοδικείο ανάλογα το φόρτο του) γίνεται η πρώτη εκδίκαση όπου βγαίνει προσωρινή διαταγή για καταβολές και εκεί αποφασίζει ο δικαστής ή ζητά ο οφειλέτης τη συνέχιση της προστασίας μέχρι την τελική ημερομηνία εκδίκασης. Ο δικηγόρος μπορεί να μεταβάλει ή να υποβάλει αίτημα προσωρινής διαταγής όσες φορές θέλει μέχρι την εκδίκαση.
    Οι εκκρεμείς αιτήσεις ακολουθούν πλέον το γράμμα του νέου νόμου. Ο δικηγόρος θα πρέπει να προβεί σε ενέργειες σύμφωνα με αυτόν. Δεν ακυρώνει την κύρια αίτηση αλλά συνεχίζει από το σημείο που την άφησε και ζητά προσωρινές διαταγές είτε για να αρχίσουν καταβολές είτε για να κληθεί πιστωτής που δεν συμπεριληφθεί αρχικώς κλπ.
    Στις εκκρεμείς αιτήσεις μπορεί να ορίσει αυτοβούλως ο δανειολήπτης ποιο ποσό θέλει/μπορεί να καταβάλει.
    Ελάχιστη καταβολή 40€ μηνιαίως (10%) συμμέτρως προς όλους όσους υπήρχε τελευταία ενήμερη δόση.
    Σε κάρτες, υπεραναλήψεις, αλληλόχρεους λογαριασμούς τον υπολογισμό αυτού του 10% τον κάνει κατά την κρίση του ο δικαστής είτε λαμβάνοντας υπόψιν τι ποσοστό αποτελούν αυτές οι οφειλές σε σχέση με το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων όπου όντος μπορεί να υπολογιστεί ενήμερη δόση. Δηλαδή δεν θα δίνει κανείς 40€ (10%) για κάθε δάνειο αλλά αυτό το ποσοστό θα κατανέμεται προς όλους.
    Ειπώθηκε πως τα δάνεια δεν θα πρέπει να αλλάξουν νομική μορφή από πλευράς πιστωτών.
    Αν γίνει εκχώρηση δανειακής υποχρέωσης σε ξένη τράπεζα ο δικαστής μπορεί/επιβάλλεται να δικάσει διότι ο οφειλέτης πάει να ενταχθεί στο νόμο και όχι το δάνειο στο νόμο. Δεν μας ενδιαφέρει το ξένο δίκαιο.
    Ελπίζω να βοήθησα. Σίγουρα το επόμενο διάστημα θα αποσαφηνιστούν και άλλα καθώς θα δούμε διάφορα άρθρα δικηγόρων.

  5. Φιλε daidalos εγω εχω παρει προσωρινη διαταγη πριν τις τροποποιησεις νεου νομου,και δεν αναφερει σε αυτη τιποτε για καταβολη μηνιαια παρα μονο με καλυπτει μεχρι εκδικαση της υποθεσης απο καταδιωκτικα μεσα των τραπεζων………αρα ειμαι καλυμενος ως προς την μη καταβολη δοσεων????και αυτο το ακουσες η καταλαβα λαθος,δηλ. οτι δεν υπαρχει εκπτωση της κυριας εδκικασης αιτησης εφοσον  πληρουνται οι προυποθεσεις για ενταξη,παρα μονο με μη καταβολη μηνιαιων δοσεων μπορει να γινει εκπτωση της προσωρινης διαταγης μονο εφοσον το ζητησει η τραπεζα?????? Επισης απο σχολια δικηγορων σε αλλα σεμιναρια για τις τροποποιησεις του νομου,ειπαν οτι οι εκρεμεις αιτησεις που εχουν προσωρινη διαταγη χωρις μηνιαιες καταβολες,να μην καταβαλουν καμμια δοση και να περιμενουν τις τραπεζες εαν κανουν αιτηση για τροποποιηση της προσωρινης διαταγης για να υποχρεωνει τον οφειλετη να αρχισει να καταβαλει δοσεις,τοτε να αρχισουν να τις πληρωνουν???????? ειλικρινα τα πραγματα ειναι μπερδεμενα αυτη τη στιγμη και κανεις -ουτε οι δικαστες- δεν μπορει να εχει ξεκαθαρη αποψη,πριν βγει καποια προσφατη αποφαση που θα τους διαφωτισει εχωντας στα χερια τους το δεδικασμενο………..Παρακαλω το σχολιο σου daidalos και οποιουδηποτε αλλου εχει αποψη επι των πιο πανω προβληματισμων-ερωτηματων μου……….ευχαριστω εκ των προτερων!!!!!

  6. Ναι είσαι καλυμμένος με την προσωρινή που έχεις στα χέρια σου.
    Θα πρέπει να βγει νέα προσωρινή (μετά από αίτημα) που να λέει το αντίθετο για να μην είσαι και δεν πιστεύω να βγει.
    Μπορείς αν θέλεις να είσαι πιο σωστός να βάλεις το δικηγόρο σου να καταθέσει αίτημα ώστε να αρχίσεις κι εσύ τις καταβολές. Θα προσμετρηθεί υπέρ σου αν καταβάλεις έστω και το 10% μέχρι την εκδίκαση. Δε σε υποχρεώνει κανείς όμως να το κάνεις, είναι στην κρίση σου.
    Αν έχεις να σώσεις πρώτη κατοικία θα σου σκάσουν όλα μαζεμένα και μπορεί να δυσκολευτείς να καλύψεις την διαφορά.
    Διάβασε στο άρθρο 9, την παράγραφο 4 του νέου νόμου. Αυτό είναι το επικίνδυνο για όσους έχουν πρώτη κατοικία.

  7. το μονο που εχω να παρατηρησω φιλε daidalos,ειναι οτι πηρα προσωρινη μεσα ιουνιου και δικασιμο για 3869 τελη Μαρτιου του 2014!!!με καταθεση για δικασιμο μεσα Ιουνιου 2013!!! οποτε λιγος ο καιρος ωστε η διαφορα που θα προκυψει και θα υποχρεωθω να την καταβαλω μεσα σε ενα ετος θα ειναι μικρη πιστευω…….Το βασικο που με ανησυχει ειναι εαν ο δικαστης κρινει αρνητικο το οτι δεν κατεβαλα δοσεις και μου ακυρωσει την αιτηση?????????

    1. Μη το πεις ούτε του παπά!
      Καλά ξεμπερδέματα εύχομαι.
       
      Για να είσαι απολύτως βέβαιος κάνε έστω τις μικρές καταβολές (10%) αν έχεις εισόδημα. Αν δεν έχεις (άνεργος) δεν μπορεί κανείς να πει οτιδήποτε.

      1. Αν πληρούνται οι προϋποθέσεις υπαγωγής σου, δεν μπορεί να στην ακυρώσει. Είσαι σε καλό δρόμο! Χαλάρωσε…

    1. Αναφέρεσαι σε κάποιον συγκεκριμένα;
      Εγώ προσωπικά ασκώ τεχνικό επάγγελμα και εδώ είμαι για να ενημερώνομαι και να ανταλλάσσω γνώσεις.
      Μάλλον θα πρέπει να προσέχεις τους χαρακτηρισμούς σου.

  8. καλημερα!Εχω πετυχει προσωρινη διαταγη με ορο να κατασταλουν τα καταδιωκτικα μετρα και να πληρωνη ενα ποσο σε μια απο τις τρεις τραπεζες ,Η μια απο τις αλλες τραπεζες που δεν πληρωνεται μου κοινοποιησε διαταγη πληρωμης.Πρεπει να απαντησω;

  9. Καλησπέρα. Ο πατέρας μου έχει υπαχθεί στο νόμο κατσέλη, έχει βγει απόφαση οριστική έδω και 1,5 χρόνο και κάθε μήνα οι πληρωμές τακτοποιούνται κανονικά στις 3 τράπεζες που εμπλέκονταν . Είμαστε σε σκέψη, με την αδελφή μου να διαθέσουμε κάποια χρήματα στον πατέρα για να προεξοφλήσει το ποσόν της απόφασης στις 2τράπεζες όπου υπάρχουν υποθηκευμένα ακίνητα (1η κατοικία και δευτερέον ακίνητο το οποίο διασώσεται). Γίνεται γενικά τέτοια διαδικασία “προεξόφλησης”από τράπεζες; Αν ναι, θα πρέπει για το δευτερεύον ακίνητο να προτείνουμε να κατατεθεί το ποσόν που βγαίνει για την 5ετία και για την 1η κατοικία αυτά της 25ετίας?Αυτά με τη λογική ότι την 1η 5ετία πληρωμών σβήνονται τα λοιπά χρέη και με την αποπληρωμή στην 25ετία σώζεται και η 1 κατοικία..

    Ευχαριστώ..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *