2.000 – 3.000 πλειστηριασμούς ως βάση για τα stress tests ζητά ο SSM από τις τράπεζες

Κρίσιμες επαφές με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα έχει αύριο στην Αθήνα ο SSM, στέλνοντας σαφές μήνυμα για τον ρόλο, ουσιαστικό και σημειολογικό, που αποδίδει στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ξεκινούν την ίδια ημέρα.Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ο ​SSM θα ζητήσει από τις τράπεζες τη διενέργεια τουλάχιστον 2.000 – 3.000 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνολικά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, στη βάση των οποίων θα διαμορφώσει τις παραδοχές του για τα stress tests του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Μετά τη χθεσινή απόφαση των συμβολαιογράφων να άρουν την αποχή τους από τους πλειστηριασμούς, οι τελευταίοι ξεκινούν αύριο και σε φυσική και σε ηλεκτρονική μορφή. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr αποκλειστικά για τους πλειστηριασμούς σε ηλεκτρονική μορφή, μέχρι τα τέλη του έτους θα γίνουν 45 – 50 πλειστηριασμοί. Το νούμερο αυτό θα αυξηθεί κατακόρυφα τον Ιανουάριο, οπότε θα διενεργηθούν 500 – 700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. 

Η αύξηση αναμένεται με γεωμετρική πρόοδο από τον Μάρτιο, οπότε  στόχος είναι μέχρι και τον Σεπτέμβριο να διενεργούνται 1.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μηνιαίως, για να φτάσουν τους 2.000 μηνιαίως στο τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό “κουμπώνει” με τους στόχους που έχουν υποβάλει στον SSMοι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους το 2018 και το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος για τις ανακτήσεις οφειλών μέσω ρευστοποιήσεων θα πρέπει να γίνουν εντός του 2018 πλειστηριασμοί της τάξεως από 15.000 μέχρι 20.000.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καθώς οι πλειστηριασμοί ακολούθησαν αντιστρόφως ανάλογη πορεία με τη δημιουργία μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 2009 και μετά (οι περισσότεροι πλειστηριασμοί έγιναν όταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κινούνταν σε μονοψήφια ποσοστά, ενώ ατόνησαν σταδιακά όσο αυξάνονταν τα NPLs), εκτιμάται ότι το “σημείο ισορροπίας” για να εξορθολογιστεί η κατάσταση είναι οι 40.000 πλειστηριασμοί ετησίως μέσα στην επόμενη τριετία.

Σε πρώτη φάση, πάντως, εκείνο που θα μετρήσει στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι όχι η ποσότητα, αλλά η “ποιότητα”, δηλαδή σε ποιους και με ποιο μήνυμα θα στοχεύσουν οι τράπεζες. Τόσο για τις ίδιες, όσο και για τον SSM, το ζητούμενο είναι να τιμωρηθούν εύποροι στρατηγικοί κακοπληρωτές που διαθέτουν μεγάλη περιουσία, αλλά έχουν εκμεταλλευθεί επί σειρά ετών το πλαίσιο προστασίας που έχει τεθεί για τους πραγματικά αδύναμους οφειλέτες ή έχουν εμπαίξει τις τράπεζες και τους συνεπείς δανειολήπτες, διάγοντας βίο πολυτελή και… ανέξοδο ως προς τις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Ενόψει των πανευρωπαϊκών stress tests που θα ξεκινήσουν για τις ελληνικές τράπεζες τον Φεβρουάριο του 2018 για να βγάλουν το πόρισμά τους τον Μάιο, οι πλειστηριασμοί είναι το στοιχείο που θα κρίνει την επιτυχία των τραπεζών στα τεστ αντοχής. Και αυτό διότι από τους πλειστηριασμούς και τις τιμές που θα αναδείξουν για τις ρευστοποιήσεις των εμπράγματων εξασφαλίσεων των τραπεζών, ο SSM θα σχηματίσει ποσοτικοποιημένη εικόνα για τη δυνατότητά τους να ανακτήσουν ενέχυρα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Και με τη σειρά της, η εκτίμηση αυτή θα διαμορφώσει τις παραδοχές του SSM με τις οποίες θα αξιολογηθούν οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests. 

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *