Κατά 1 δισεκ. αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Οκτώβριο

Κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ αυξήθηκαν οι ιδιωτικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι αποταμιεύσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα 123,68 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 122,58 δισεκ. που ήταν τον Σεπτέμβριο, όταν και είχε καταγραφεί η πρώτη ελαφρά πτώση μετά από τέσσερις μήνες αυξήσεων.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακτήσει περίπου 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις από τον Ιανουάριο.

Η μικρή ανάκαμψη στις καταθέσεις έχει επιτρέψει τη μείωση της έκτακτης ρευστότητας (ELA) που παρέχει το Ευρωσύστημα, με την εξάρτηση των ελληνικών ιδρυμάτων να έχει περιοριστεί το πολύ στα 25,8 δισεκ. ευρώ.

Η καταθετική βάση των ελληνικών τραπεζών όμως παραμένει αδύναμη μετά την εκροή περίπου 44 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Νοέμβριο του 2014 – όταν άρχισαν οι φόβοι περί πολιτικής αστάθειας λόγω της προεδρικής εκλογής – έως την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015.

Την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι οι καταθέσεις παραμένουν πολύ κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα, γεγονός που προκαλεί αστάθεια στην χρηματοδότησή τους.

skai.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *