Σιγή ασυρμάτου για πλειστηριασμούς

Σε επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος των πλειστηριασμών συμφώνησαν σε πολιτικό επίπεδο τρόικα και κυβέρνηση κατά τη συνάντηση που μόλις ολοκληρώθηκε υπό τον υπουργό ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. 

Οι δυο πλευρές αποφάσισαν να τηρήσουν σιγή ασυρμάτου για τις αποφάσεις τις οποίες θα ανακοινώσουν ξαφνικά μέχρι και το τέλος του χρόνου, οπότε λήγει η περίοδος προστασίας από τους πλειστηριασμούς. 

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά η στρατηγική της κυβέρνησης θα εκτυλιχθεί στη βάση των δηλώσεων του πρωθυπουργού, ότι δεν θα πειραχθεί η πρώτη κατοικία των φτωχών, ενώ η νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει απομακρύνει το σενάριο πλήρους απελευθέρωσης και φέρνει στο προσκήνιο την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιτρέψει ξανά τις κατασχέσεις με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. 

Βασικό εργαλείο για αυτό θα είναι ο προσδιορισμός του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και του «ελάχιστου ορίου αξιοπρεπούς διαβίωσης». Η τρόικα πάντως δεν έχει εγκρίνει ακόμη τις προτάσεις της κυβέρνησης για αυτούς τους ορισμούς. 

Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις τόνισε πάντως ότι κατά τη συνάντηση έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη, ενώ σχολίασε ότι ο φόβος πως θα τσακίσουμε την κοινωνία και ότι θα υπάρχουν ουρές από δανειολήπτες, δεν προκύπτει. «Υπάρχει απόσταση του σεναρίου και του πραγματικού κινδύνου», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να βρούμε τα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια. Οι φτωχοί άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να φοβούνται. Θα έχουν θέμα αυτοί που παριστάνουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν».

Αδιέξοδο στο θέμα των εμπορικών μισθώσεων 

Στο πλαίσιο της συνάντησης με την τρόικα αδιέξοδο φαίνεται να προέκυψε και με το ζήτημα των εμπορικών μισθώσεων καθώς η τρόικα εμμένει στην πλήρη απελευθέρωσή τους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρέπει να τεθεί θέμα για απελευθέρωση των σημερινών συμβάσεων αλλά οι όποιες αλλαγές να επικεντρωθούν στο καθεστώς των νέων μισθώσεων. 

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν  τις επόμενες ημέρες και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ με στόχο μέσα στην επόμενη εβδομάδα να υπάρχει συμφωνία.

6 σχόλια σχετικά με το “Σιγή ασυρμάτου για πλειστηριασμούς”

  1. “Θέλουμε να βρούμε τα μεγάλα ψάρια και τα μεγάλα δάνεια…”, ενώ μόλις πριν από λίγο τα τροϊκανοπαπαγαλάκια και οι σφουγγοκολάριοι των τραπεζών του ΣΚΑΙ έλεγαν ειρωνικά “μεγάλα ψάρια Νίκο μου είναι αυτοί που έχουν πάρει σπίτια σε καλά προάστια, αυτοί που εκτός από στεγαστικά που δεν πληρώνουν έχουν φορτώσει ένα σωρό κάρτες…………….”. Προφανώς με τέτοια επικοινωνιακή διαχείριση οραματίζονται να πείσουν την κοινωνία για τους “κακούς” “μπαταχτσήδες” δανειολήπτες που απλωνόντουσαν μακρύτερα από όσο τους έπρεπε, λες και η περιοχή που επέλεξε ο χ ή ο ψ είναι τεκμήριο λαμογιάς – μπαταχτσισμού ή το εύρος του δανεισμού του. Θαρρείς και η τράπεζα που σου χορηγούσε ένα στεγαστικό δεν σου είχε ήδη χορηγήσει 2 – 3 άλλα προϊόντα. Και για να σοβαρολογούμε, ο δικαστικός επιμελητής που συνεργάζεται μαζί μου μερικές φορές, αλλά και 2 – 3 άλλοι που μου έκαναν οι άνθρωποι τις επιδόσεις των ΔΠ που έχω λάβει δεν ξέρουν στην πράξη πως περισσότεροι από τους μισούς έλληνες οφείλουν τουλάχιστον 1 στεγαστικό, 2 – 3 καταναλωτικά και μια χούφτα πλαστικές κάρτες!!! Προφανώς, όμως, για τους παπαγαλίσκους του χρεοκοπημένου καναλιού που όλως περιέργως ακόμα εκπέμπει με τη συνεχή χρηματοδότηση που λαμβάνει από τα τραπεζο-αφεντικά, αυτά είναι ψιλά – γράμματα. Α, ρε λαμόγια κλωτσοπατηνάδα που πρέπει να σας πάμε μέχρι και την Αίγινα!

  2. Ο κ. Χατζηδάκης και η κυβέρνηση έδωσαν «μεγάλη μάχη» και πέτυχαν τι; Να βγαίνει σε πλειστηριασμό το σπίτι ανθρώπων που ζουν με το επίδομα ανεργίας ή με την κατώτατη σύνταξη του ΟΓΑ.
     
    Πέτυχαν επίσης μία 4μελής οικογένεια που έχει ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ, δηλαδή εργάζεται μόνο ένας και παίρνει μισθό περίπου 1.000 ευρώ το μήνα, να χάνει το σπίτι στο οποίο στεγάζει τα παιδιά του γιατί δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειο του.
     
    Πρόκειται για πολιτική απάτη και επιβεβαίωση του ότι δεν πρόκειται να γλυτώσει κανείς το σπίτι του αν χρωστάει στις τράπεζες και στην εφορία. Τα περί κριτηρίων είναι μία κοροϊδία της κυβέρνησης στο πρόσωπο των εξαθλιωμένων Ελλήνων που με αίμα έχτισαν ένα σπίτι λίγων τετραγωνικών για να στεγάσουν τα όνειρα και τις οικογένειες τους.
     
    Η κυβέρνηση, υποταγμένη πλήρως στους δανειστές γκρεμίζει ότι πιο σημαντικό απέκτησαν οι Έλληνες. Το δικό τους κεραμιδί.
     
    Σε ένα τρικ η κυβέρνηση ξεκινάει να βγάζει σε πλειστηριασμό τα σπίτια 15.000 ανθρώπων οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται, από τη διασταύρωση των στοιχείων προέκυψε πώς έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το δάνειο τους, αλλά δεν το κάνουν εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις του «νόμου Κατσέλη». Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.
     
    Η κυβέρνηση καταργεί επίσης τη διάταξη με την οποία προστατεύεται μέχρι το τέλος του 2013 κάθε ακίνητο για οφειλές έως 200.000 ευρώ. Δηλαδή, παύει να ισχύει το πλαίσιο προστασίας δευτερεύουσας και εξοχικής κατοικίας καθώς και επαγγελματικών ή εμπορικών ακινήτων.
     
    Μειώνει επίσης τα όρια των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μέχρι τα οποία απαγορεύονταν οι πλειστηριασμοί της κύριας κατοικίας για τραπεζικές οφειλές και από τις 200.000 ευρώ το κατεβάζει στις 150.000.
     
    Η κυβέρνηση Σαμαρά και Βενιζέλου κάνει ότι μπορεί για να κατασχέσει τα σπίτια των Ελλήνων και να παραδώσει «τζάμπα» στα ξένα funds για να τα εκμεταλλευτούν και να τα πουλήσουν αργότερα σε τιμές πολύ υψηλότερες.
     
    Οι άθλιοι κάνουν έξωση σε συνταξιούχους και μισθωτούς με εισοδήματα με τα οποία δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα.
     
    Καθημερινά αυτοκτονούν άνθρωποι λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες τους. Η απόσταση όμως να βάλουν την κάνη στο δικό τους κρόταφο αντί σε κάποιου άλλου δεν είναι μεγάλη.
    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

  3. Ας πρόσεχαν τι ψηφίζουν.

    Ακόμα και σήμερα, μιλάω με ανθρώπους που επιμένουν να παριστάνουν τους οπαδούς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ καις τους έχουν ξεσκίσει.

    1. @begar
      Φρέσκο από Α θΕΜΑ:
      “………Για τις υπόλοιπες ομάδες όπως άνεργοι, ευπαθείς ομάδες, ανάπηροι, πολύτεκνοι και άλλους, θα υπάρχει σαφής εξαίρεση ενώ στις τελικές ρυθμίσεις είναι και η επιβολή εισοδηματικού κριτηρίου με πρόσθετα όμως χαρακτηριστικά.

      Σε κάθε περίπτωση, τις τελικές ανακοινώσεις η τρόικα τις αφήνει για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προσωπικά, και θα γίνουν στις αρχές του επόμενου μήνα. Ήδη όμως το σχετικό σχέδιο έχει εγκριθεί από όλες τις πλευρές γι’ αυτό και δεν υπήρξαν περαιτέρω διαπραγματεύσεις εχθές……….”
      ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟ: “στις τελικές ρυθμίσεις είναι και η επιβολή εισοδηματικού κριτηρίου”, αυτό που μου έλεγε ο δημοσιογράφος πρωί πρωί. Ότι πανε να ορίσουν ατομικό μέγιστο εισόδημα ως ελάχιστο επιτρεπτό (για ατομικά χρέη) και ελάχιστο οικογενειακό (όπου στα δάνεια συμμετέχουν και  οι δύο σύζυγοι). Αυτό ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΝΕ στον κόσμο είναι ότι το ελάχιστο φορολογητέο δεν αποσαφηνίζεται αν θα είναι το πραγματικό ή το τεκμαρτό! ΛΑΜΟΓΙΑ! Δηλαδή, αν κάποιος παντρεμένος με 2500 τεκμαρτό επειδή είναι παντρεμένος κι αναπνέει και έχει κι ένα σπίτι με δάνειο 130 τ.μ. (μέσα τ.μ. σπιτιών με δάνεια βάσει στατιστικών ΠΟΜΙΔΑ) θα έχει κι άλλα (80Χ40 + 40Χ65 + 10Χ110) 6900 τεκμαρτό κατοικίας, συνεπώς 9400 εισόδημα ΑΡΑ ΘΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΣ!

  4. ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΤΑΤΑ ή ΑΛΗΘΕΙΕΣ;
    Από διαρροή σε δημοσιογράφους δεξιάς απόχρωσης, σήμερα το πρωί:
    …………Με δεδομένο ότι χθες η τρόικα δεν ενέκρινε την πρόταση του υπουργείου για τον ορισμό των «αποδεκτών δαπανών διαβίωσης», οι οποίες -σύμφωνα με το υπουργείο και την ΕΛ.ΣΤΑΤ.- για μια τετραμελή οικογένεια ανέρχονται στα περίπου 1.000 ευρώ, φαίνεται ότι ως «μεγάλα ψάρια» θα χαρακτηριστούν και χαμηλά εισοδήματα……………………
    ΠΡΟΣΟΧΗ: Θυμάστε εχθές που από αυτή τη στήλη σας λέγαμε πως πάνε να βάλουν στο ίδιο σακί τους πάντες;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *