Πλειστηριασμοί: Η ρύθμιση για να σώσετε την πρώτη κατοικία

Ρύθμιση “ανάσα” για τους δανειολήπτες προσφέρουν διατάξεις του νόμου για τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου παρέχεται η δυνατότητα προστασίας έναντι των πλειστηριασμών στο 70%-80% των κόκκινων δανείων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς «θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι».

Με λίγα λόγια θα γίνει πράξη αυτό που διαμήνυε η κυβέρνηση. Θα τεθούν στο στόχαστρο οι μπαταχτσήδες, όσοι δηλαδή έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά παρ’ όλα αυτά δεν τακτοποιούν τις οφειλές τους. Ευνοϊκές προβλέπονται από την άλλη πλευρά οι ρυθμίσεις του νόμου για οφειλέτες που βρίσκονται πραγματικά σε δύσκολη οικονομική θέση, οι οποίοι θα κληθούν στις στράπεζες για μια βιώσιμη ρύθμιση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα παρέχεται η δυνατότητα εντός δύο μηνών από την εκκίνηση της διαδικασίας του πλειστηριασμού και την επίδοση προς εκτέλεση της επιταγής, να προστρέξει ο οφειλέτης και να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση που θα του επιτρέψει την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η ένταξη στη ρύθμιση, σύμφωνα με την Καθημερινή, γίνεται με μια απλή δήλωση με τα πλήρη στοιχεία του οφειλέτη, αλλά και με την λεπτομερή αναγραφή των κινήσεων λογαριασμού που ξεπερνούν το ποσό των 1.000 ευρώ τους τελευταίους 24 μήνες πριν από την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Ποιους αφορά η ρύθμιση

Η προστασία της πρώτης κατοικίας αφορά κάθε τύπου οφειλή – είτε αυτή είναι προς τράπεζα είτε όχι. Δεν παρέχεται για οφειλές που προέκυψαν από αδικοπραξία που διεπράχθη με δόλο, από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους ΟΤΑ, τέλη προς ΝΠΔΔ και εισφορές προς Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης ή οφειλών που προέκυψαν από χορήγηση δανείων από Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Προϋποθέσεις υπαγωγής είναι η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας του να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Το καθαρό οικογενειακό του εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) να μην υπερβαίνει τις 35.000 ευρώ. Και η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του να μην ξεπερνά τις 270.000 ευρώ, από την οποία το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

www.sofokleousin.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Πλειστηριασμοί: Η ρύθμιση για να σώσετε την πρώτη κατοικία”

  1. Με λιγα λογια ο κυριος Χατζηδακης εξωθει τους δανειοληπτες να αναγνωρισουν το χρεος τους προς τις τραπεζες και να πληρωσουν μια δοση αναλογα με το εισοδημα τους.
    Ειναι περισσοτερο απο φανερο οτι εαν ο κυριος Χατζηδακης ηταν δικαστης σε πολιτικο δικαστηριο θα δικαιωνε τις ΔΠ των τραπεζων χωρις καμια ανησυχια για την νομιμοτητα της εκαστοτε αποφασης του.
    Ο κυριος Χατζηδακης εχει βγαλει την ετυμηγορια του στις “show trials” στις οποιες συμμετεχει ως προεδρευων.

    ¨”Οι τραπεζες εχουν παντα δικιο” …. ετσι δεν ειναι κυριε Χατζηδακη ?
     
    Αλλα θα τα πουμε καλα κυριε Χατζηδακη. Εμεις εδω ειμαστε δεν φευγουμε.

  2. Η ρύθμιση αυτή εξυπηρετεί τις τράπεζες και μόνον αυτές για τους εξής λόγους:
    α) Εχει ημερομηνία λήξεως μέχρι τις 31/12/2014 και μετά τι? (θα είμαστε έρμαιο στις ορέξεις της εκάστοτε κυβέρνησης και όποτε θέλουν δεν το ανανεώνουν). 
    β) Η ελάχιστη δόση εξυπηρετεί μόνο τις τράπεζες , αφού από το τίποτα που εισπράττουν τώρα το “ελάχιστο ” είναι καλύτερο. Το χρέος όμως δεν μειώνεται ΠΟΤΕ αφού η ελάχιστη δόση δεν φτάνει ούτε για τους τόκους.
    γ) Ο τίτλος ιδιοκτησίας (μαζί με τα οικονομικά βάρη σε φόρους και συντήρηση που το συνοδεύουν) μένει προς το παρόν στον οφειλέτη.
    Ετσι λοιπόν με ένα σμπάρο πετυχαίνουν πολλά τρυγόνια αφού και τον κόσμο ηρεμούν προσωρινά, αφού βαφτίζουν την ρύθμιση προς όφελος των δανειοληπτών, δεν βγάζουν άμεσα τον κόσμο από τα σπίτια του κερδίζοντας χρόνο να το αντιμετωπίσουν σταδιακά στο μέλλον όταν θα έχει καθαρίσει η αγορά από τα δεύτερα και τρίτα ακίνητα και έτσι δεν “μπουκώνει” η αγορά από πλήθος κατασχεμένων ακινήτων (με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους κανόνες της αγοράς),  σου αφήνουν προσωρινά το τίτλο σε ένα ακίνητο το οποίο έχει ημερομηνία λήξης αφήνοντάς σου τα βάρη των φόρων (είναι καλύτερο για αυτούς από την άλλη πρόταση που είχαν κάνει να παίρνουν τον τίτλο και να πληρώνεις ενοίκιο στο ακίνητο) και το καλύτερο από όλα καταστούν το χρέος σου αέναο…
    Ο μόνος τρόπος να εξυγιανθεί αυτό το πρόβλημα είναι το Ισλανδικό μοντέλο(αλλά προυποθέτει τίμιους και πατριώτες πολιτικούς) με αντίστοιχη απομείωση του συνόλου των δανείων ανάλογα με την απρόβλεπτη μείωση των εισοδημάτων της κάθε οικογένειας. Δυστυχώς όμως τα μόνα δάνεια που κουρεύουν αυτοί είναι τα δικά τους (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ & ΣΙΑ) και των δικών τους ανθρώπων (Μπόμπολας, Λαμπράκης & ΣΙΑ)
    Αλλο ένα  θαύμα της “Κυβέρνησης” που βάφτισε το κρέας ψάρι.
    Περαστικά μας και καλά Χριστούγεννα…

  3. συμφωνώ απόλυτα
    για άλλη μια φορά εξυπηρετούνται οι τράπεζες……. δεν μπορείς να βγάζεις νομοσχέδιο με κενά χωρίς να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα οι δανειολήπτες
    ΚΑΛΆ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥ ΜΑς
     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *