«Εξαφανίζουν» και το ΤΤ

Μετά την ΑΤΕ, η κυβέρνηση αποφασίζει  να «σβήσει από τον χάρτη» και τη δεύτερη κρατική τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο,  φορτώνοντας τις ζημιές  στο κράτος και παραχωρώντας την καθαρή, απαλλαγμένη βαρών, σε κάποιο ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο. Η παραδοσιακή τράπεζα των μικροαποταμιευτών και των συνταξιούχων θα εξαφανισθεί εν μια νυκτί, οι μετοχές της θα ακυρωθούν, οι μικρομέτοχοι δεν θα πάρουν δραχμή, το Δημόσιο θα επωμισθεί χρέη άνω των 2 δισ. ευρώ. Το προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας το βράδυ  στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ολα γίνονται βέβαια «προς διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος», όπως κατά κανόνα αναφέρεται σε σχετικές δηλώσεις  του Διοικητή της ΤτΕ και αρμοδίων υπουργών.

Η εξέλιξη αυτή κατέστη σχεδόν αναπόφευκτη,  επειδή η τρόικα επέμεινε – και η τότε κυβέρνηση Παπαδήμου απεδέχθη – να εξαιρεθούν το ΤΤ και η ΑΤΕ από το  πακέτο διάσωσης/ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, με το οποίο βοηθήθηκαν τελικά  μόνον οι ιδιωτικές  τράπεζες, ενώ οι κρατικές αφέθηκαν να καταρρεύσουν – προς τεράστια ζημία του Δημοσίου – προκειμένου να οδηγηθούν αναγκαστικά σε εκποίηση.

Υποστηρίζοντας ότι  «η Τράπεζα της Ελλάδας και το ΤΧΣ έκριναν το Ταχυχδρομικό Ταμιευτηριο μη βιώσιμο»,  ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε στην Επιτροπή της Βουλής ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράτσση  για τη δημοσίευση ισολογισμού του ΤΤ – ο οποίος θα εμφάνιζε ζημίες περίπου 2,2 δισ. ευρώ και θα καθιστούσε αναγκαία την παρέμβαση της ΤτΕ, ενδεχομένως και την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της τράπεζας.

Πριν λοιπόν χρειασθεί να παρέμβει η ΤτΕ, το ΤΤ θα «εξαφανισθεί νύχτα» όπως η ΑΤΕ, με μια απόφαση διαχωρισμού του σε good-bad bank και μεταβίβασης του υγιους κομματιού του. Πιθανότατα ο αγοραστής-«δωρολήπτης» έχει ήδη επιλεγεί και δεν θα  κινηθεί καν διαδικασία διαγωνισμού πώλησης.

Σημειώνεται ότι η Εθνική και η Eurobank  έχουν ήδη από 6% του ΤΤ και  εμφανίζονται ως αδιαφιλονίκητα φαβορί για την απόκτηση του υγιούς κομματιού του.

 

Μπλόκο από εργαζόμενους

Η είδηση ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τη δημοσίευση ισολογισμού του ΤΤ, σήμανε συναγερμό για τους εργαζόμενους της τράπεζας,  καθώς έγινε πλέον φανερό ότι κυβέρνηση-ΤτΕ επιλέγουν λύση ανάλογη εκείνης που δόθηκε για την ΑΤΕ.

Το ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού κήρυξε αμέσως απεργία, η οποία αρχίζει την Πέμπτη 30 Αυγούστου. Από το βράδυ της Τετάρτης  οι εργαζόμενοι στις κεντρικές υπηρεσίες της τράπεζας βρίσκονται στους χώρους εργασίας τους, πραγματοποιώντας άτυπη κατάληψη.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται στη Διοίκηση του ΤΤ η δυνατότητα να επικαλεσθεί λόγους ανωτέρας βίας  για τη μη δημοσίευση ισολογισμού εντός της ορισθείσης προθεσμίας (31 Αυγούστου) και να αφαιρέσει τυπικά νομικά επιχειρήματα από την ΤτΕ και την κυβέρνηση.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα κλιμακωθούν τις επόμενες μέρες.

Εντονες αντιδράσεις αναμένονται επίσης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από την ΟΤΟΕ και από την ΓΣΕΕ.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *