Διαδικασία για την προστασία τραπεζικού λογαριασμού από κατασχέσεις

γράφει ο begar

Σήμερα πήγα στην τράπεζα για να δω τη διαδικασία, που απαιτείται για την προστασία λογαριασμού από κατασχέσεις.

Το σύνολο του προσωπικού δήλωσε πλήρη άγνοια και με παρέπεμψε στο Διευθυντή, ο οποίος επίσης δήλωσε άγνοια, αλλά συζήτησε μαζί μου πρόθυμα το θέμα. Μάλιστα ζήτησε να βγάλει φωτοαντίγραφο του νόμου 4161/2013, διότι τον αγνοούσε, προκειμένου να ζητήσει οδηγίες επ’ αυτού, από τον προϊστάμενό του.

Που καταλήξαμε;

Η κάθε τράπεζα εκδίδει εσωτρικές οδηγίες προς τα υποκαταστήματα για το πως θα χειριστούν το θέμα. Μια, όμως, νομικά παραδεκτή και, αναπόφευκτη για την τράπεζα, διαδικασία, είναι η παρακάτω: 

1. Κατεβάστε και τυπώστε την Ανακοίνωση του συνηγόρου του καταναλωτή.

2. Κατεβάστε και τυπώστε το Νόμο 4161/2013.

3. Κατεβάστε, συμπληρώστε και τυπώστε σε δύο αντίγραφα το Υπόδειγμα υπεύθυνης δήλωσης

4. Συρράψτε τα 1, 2 και το ένα αντίγραφο του 3 και παραδώστε το στην τράπεζα. Ζητείστε να σας υπογράψουν και να βάλουν σφραγίδα της τράπεζας στο δεύτερο αντίγραφο του 3, το οποίο θα κρατήσετε ως αποδεικτικό παραλαβής του πρώτου.

Αν σας κάνουν νούμερα ότι δεν γίνεται κλπ, πείτε τους ότι μπορείτε πάντα να το στείλετε με εξώδικο και τελειώνει το θέμα.

24 σχόλια σχετικά με το “Διαδικασία για την προστασία τραπεζικού λογαριασμού από κατασχέσεις”

  1. Έχω την εντύπωση,ότι με το να τρέχει ο κόσμος στις τράπεζες,νομιμοποιεί την κλοπή τους.
    Από τραπεζικούς γνωρίζω,ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός σε μισθούς μισθοδοσίας και ούτε οι ίδιοι δεν μπορούν να τους διακρίνουν.

  2. Αυτή η διαδικασία είναι άσχετη από μισθούς και συντάξεις. Σου θωρακίζει ένα λογαριασμό, έναντι κατασχέσεων, ανεξάρτητα από την προέλευση των χρημάτων.

  3. Ας ελπίσουμε πως με την αναμπουμπούλα που γίνεται θα ξεστραβωθούν υποχρεωτικά και θα ενημερωθούν σχετικα όλα τα καταστηματα τραπεζών!

  4. Ζητησα απο την τραπεζα να μου μετατρεψει τον λογαριασμο μου σε μισθοδοσια/συνταξη αλλα μου εδωσε την παρακατω απαντηση…..

    Αγαπητέ κύριε Κ……
     
     
     
    Σε συνέχεια της τελευταίας σας επιστολής και κατόπιν επικοινωνίας με το κατάστημα εξυπηρέτησής σας, θα θέλαμε να σας αναφέρουμε ότι βάσει της υφιστάμενης διαδικασίας της Τράπεζας Πειραιώς δεν δύναται πλέον να υλοποιηθούν, μετατροπές στους υπάρχοντες τραπεζικούς λογαριασμούς.
     
     
    Περαιτέρω, σας γνωρίζουμε ότι έχετε τη δυνατότητα να προβείτε άμεσα σε άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού και μέσω της υπηρεσίας winbankwebbankingακολουθώντας τα επόμενα βήματα:
    Τι εχετε να πειτε?????
     

    1. Η απάντηση είναι αποδεκτή. Σου λέει να ανοίξεις ένα νέο λογαριασμό μισθοδοσίας και να μεταφέρεις εκεί τη μισθοδοσία σου.

      Το κάνουν και άλλες τράπεζες, εδώ και χρόνια, πριν ξεκινήσουν όλα τα προβλήματα.

    2. Αλλά ξαναλέω: Η διαδικασία που περιγράφει το άρθρο, δεν έχει να κάνει με το είδος του λογαριασμού και την προέλευση των χρημάτων. Προστατεύει το λογαριασμό μέχρι τα 1500 ευρώ (2000 για κοινό), ανεξάρτητα από το αν είναι μισθοδοσίας ή απλό ταμιευτήριο.

  5. Καλησπέρα σε όλους,
    @Γιώργος @Begar, επειδή το έχω ψάξει (ως παθούσα), καταθέτω την εμπειρία μου:
    Η τράπεζα δέχεται να σου ανοίξει λογαριασμό μισθοδοσίας ΜΟΝΟ εάν:
    1. Είσαι συνταξιούχος
    2. Είσαι μισθωτός του δημοσίου τομέα
    3. Είσαι μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, και ο εργοδότης σου έχει αναθέσει τη μισθοδοσία στη συγκεκριμένη τράπεζα 
    Το κριτήριο δηλαδή είναι να εκτελείται η μισθοδοσία “αυτόματα”, με αρχείο. Αλλιώς, tough luck.
    Εξαίρεση (ίσως και μόνη) αποτελεί η Τράπεζα Αττικής.
     

    1. @Didi

      Ξαναλέω: Η διαδικασία που περιγράφει το άρθρο, δεν έχει να κάνει με το είδος του λογαριασμού και την προέλευση των χρημάτων. Προστατεύει το λογαριασμό μέχρι τα 1500 ευρώ (2000 για κοινό), ανεξάρτητα από το αν είναι μισθοδοσίας ή απλό ταμιευτήριο.

       

      1. @Begar,
         
        Σωστά τα λες.
        Αλλά σκέπτομαι, δε θα μπορούσε κάποιος να έχει μεγαλύτερα περιθώρια τηρώντας δύο ξεχωριστούς λογαριασμούς, έναν για τη μισθοδοσία του (με το γνωστό περιορισμό του ακατάσχετου ενός μισθού για μία ημέρα από την καταβολή), και έναν για αποταμίευση τον οποίο θα δηλώσει ως προστατευόμενο (με τον επίσης γνωστό περιορισμό των 1.500 για ατομικό και 2.000 για κοινό λογαριασμό)? 
         
        Αλλιώς, εάν π.χ. έχω υπόλοιπο 1.400 στον προστατευόμενο ατομικό λογαριασμό μου στον οποίο πέφτει και η μισθοδοσία μου άλλα 600, την ημέρα της μισθοδοσίας τα 500 (1.400+600-1.500) δε θα θεωρούνται κατασχέσιμα?

        1. Ναι, αλλά αν δηλώσεις άλλον λογαριασμό ως προστατευμένο, τότε θα πρέπει να τρέχεις κάθε μήνα με τη ψυχή στο στόμα να κάνεις ανάληψη μισθού, δεδομένου ότι είναι ακατάσχετος μόνο την πρώτη ημέρα.

          Και δεν ξέρω για σένα, αλλά ο περισσότερος κόσμος, όταν φτάνει το τέλος του μήνα, έχει μείνει άφραγκος, οπότε δεν κινδυνεύει από τέτοια αθροίσματα.

  6. @Didi
    Αυτό που γράφεις στο 3. δεν νομίζω ότι ισχύει.
    Προσφάτως άνοιξα λογαριασμό μισθοδοσιας στην Alpha μόνο με την βεβαίωση εργοδότη.
    Το “δύσκολο” είναι να πείσεις τον εργοδότη σου να σε πληρώνει σε διαφορετική τράπεζα από την “αυτόματη” μισθοδοσία.

  7. Δηλαδή begar πες ότι έχω τραπεζικό λογαριασμό μισθοδοσίας στην τράπεζα Α.
    Έχω οφειλές και αποφάσεις από Πρωτοδικεία για οφειλές σε τράπεζες Β και Γ. Μπορούν οι τράπεζες Β και Γ , να παρέμβουν και να πάρουν χρήματα από τον λογαριασμό τής τράπεζας Α?
    Αν ναι χρειάζεται κάποια επιπλέον κίνηση από τις τράπεζες Β και Γ?
    A
     

    1. Έχω τραπεζικό λογαριασμό στην τράπεζα Α, άσχετα αν είναι μισθοδοσίας ή όχι, μας είναι αδιάφορο. Ενημερώνω την τράπεζα Α, ότι ο λογαριασμός μου σ’ αυτήν, θέλω να τύχει της προστασίας του νόμου 4161/2013 (άρθρο 20).

      Από κει και πέρα, μέχρι τα 1500 ευρώ (2000 αν είναι σε πάνω από ένα ονόματα) δεν μου τα αγγίζει κανένας. Δεν πάει να έχει δικαστικές αποφάσεις κλπ.

      Αν τώρα εγώ καταθέσω 3000 και οι τράπεζες Β και Γ έχουν δικαστικές αποφάσεις, μπορούν να ου κατασχέσουν τα 1500 (προσωπικός λογαριασμός) ή τα 1000 (κοινός λογαριασμός.).

  8. Σε συνέχεια του μηνύματος μου αν ανοίξω λογαριασμό μισθοδοσίας ή σύνταξης σε τράπεζα όχι ελληνική πχ HSBC τι γίνεται από εκεί και πέρα?
    Ευχαριστώ

    1. Κάθε τράπεζα που λειτουργεί επί ελληνικού εδάφους, λειτουργεί με άδεια του ελληνικού κράτους και διέπεται από την ελληνική νομοθεσία.

      Όταν η HSBC ανοίγει καταστήματα εδώ, έχει ιδρύσει μια θυγατρική εταιρία  με έδρα την Ελλάδα.

      Ισχύει ο,τι και για τις υπόλοιπες τράπεζες.

  9. Και μία τελευταία ερώτηση για να μην σε κουράζω.
    Περιμένω το εφάπαξ μου (περίπου στις 30.000 ευρώ). Τι θα μπορούσες να μου προτείνεις προκειμένου να μην ”χάσω” ούτε 1 ευρώ. Υπάρχει τρόπος? Θεωρείς δεδομένο ότι οι τράπεζες θα βγούνε στο κυνήγι των οφειλόμενων σε αυτές εδώ και μία δεκαετία?
    Σε ευχαριστώ προκαταβολικά.
    Καλό βράδυ.

    1. Θα προσπαθήσεις να το σηκώσεις ολόκληρο την πρώτη μέρα που θα σου το καταθέσουν στην τράπεζα. Και μετά βάλτο στο στρώμα σου, θάψτο στο χωράφι σου κάντο ότι νομίζεις, αρκεί να μην φαίνεται ότι υπάρχει μέσα σε τράπεζα, γιατί θα σου το κατασχέσουν.

      Για να το καταφέρεις θα πρέπει να βρεις κάποιον από την αρμόδια υπηρεσία που θα σου βγάλει το εφάπαξ και να μιλάς τακτικά μαζί του, για να ξέρεις ποια μέρα ακριβώς θα σου το καταθέσουν.

  10. Έχω μία μικρή προς το παρών συλλογή διαταγών πληρωμής, από διάφορες τράπεζες, αλλά καμία ανακοπή μου, δεν έχει εκδικαστεί ακόμη. Με την εθνική τράπεζα δεν έχω καμία εκκρεμότητα (ούτε δάνειο, ούτε φυσικά διαταγή πληρωμής). Θεωρείτε ότι εάν υπάρχει κάποιο ποσό σε λογαριασμό ταμιευτηρίου μου της εθνικής τράπεζας, κινδυνεύει να κατασχεθεί από τις άλλες τράπεζες, ακόμη και χωρίς δικαστική απόφαση εις βάρος μου; Ρωτάω γιατί θα πουλήσω το αυτοκίνητο και θα προτιμούσα να μου καταθέσει ο αγοραστής σε κάποιο λογαριασμό τα χρήματα, παρά να τα πάρω στα χέρια μου, διότι υπάρχει και ο κίνδυνος να είναι πλαστά. Μπορεί κάποιος να μου απαντήσει με σιγουριά; Eυχαριστώ.

      1. Όχι. Για ποιό πράγμα αναστολή εκτέλεσης. Δεν υπάρχει δέσμευση κάποιου περιουσιακού μου στοιχείου. Μόνο διαταγές πληρωμής.

        1. Αν δεν έχεις καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο Ν Κατσέλη και διαθέτεις περιουσία πέραν του ενός ακινήτου, δηλ. διαθέτεις κάποιο αυτοκίνητο, μετοχές, καταθέσεις κ.ο.κ. και όταν έκανες τις ανακοπές δεν υπέβαλες και σχετικό αίτημα αναστολής εκτελέσεως έως και την εκδίκαση των ανακοπών που κάνουν από χρόνο έως και τρία έτη (!), μπορεί ο έχω εκδόσει σε βάρος σου ΔΠ να κατάσχει τα λοιπά περιουσιακά σου στοιχεία και αν, από την 1 Ιανουρία 2014 καταργηθεί και η προστασία της Α κατοικίας για χρέη κάτω των 200,000 ευρώ τότε ακόμα κι αυτή. Μίλα μια φορά με το δικηγόρο σου. Εγώ που μάλλον θα καταθέσω αίτηση υπαγωγής στο Ν3869 και έχω ήδη ΔΠ σε βάρος  μου που έχω ανακόψει, δεν έχω κάνει αίτημα αναστολής εκτελέσεως, αυτό όμως ήταν σε σύμφωνη γνώμη με τη δικηγόρο μου και με όσα σκοπέυω να κάνω. Επαναλαμβάνω, αν δεν σκοπεύεις να πας με Νόμο Κατσέλη και έχεις περιουσία, μίλα με το δικηγόρο σου να σου εξηγήσει αν και γιατί πρέπει να υποβάλεις αίτημα αναστολής εκτελέσεως. Αν δεν απατόμαι αυτά γίνονται με την εκουσία διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, οπότε να περιμένεις έξτρα έξοδα.

    1. Μπορεί η Α τράπεζα να σου κατασχέσει χρήματα από λογαριασμό Β τράπεζας, με την προυπόθεση ότι έχει κάνει τη νομική διαδικασία κατάσχεσης σε χέρια τρίτου.

      Αυτό που λέει ο theo1913, είναι ότι αν είχες κάνει ασφαλιστικά μέτρα, ώστε με δικαστική απόφαση να απαγορεύεται η μεταβολή της περιουσίας σου, κινητής και ακίνητης, μέχρι την εκδίκαση των ανακοπών, δεν θα μπορούσε να γίνει η παραπάνω κατάσχεση. 

      1. @begar
        Πολύ καλημέρα αγαπητέ, ίσως να βοηθούσε εδώ ένα ποστ του συνδέσμου όπου μας ενημερώνεται σχετικά με τις διαδικασίες ανακοπών και αναστολών εκτελέσεως καθώς τόσο εγώ όσο και πολλοί δεν θυμόμαστε μέσα στο μεγάλο όγκο πληροφοριών που είναι ποσταρισμένα. Έτσι, για ένα φρεσκάρισμα.
        ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΝΤΩΣ ΚΙ ΕΔΩ:
        http://www.kostasbeys.gr/articles.php?s=4&mid=1096&mnu=1&id=19626
        1. O καθ’ ου η διαταγή πληρωμής οφειλέτης δικαιούται εντός 15 ημερών από της επιδόσεως αυτής να ασκήση ανακοπήν ενώπιον τον καθ’ ύλην αρμοδίου δικαστηρίου. Η ανακοπή επιδίδεται εγκύρως εις την εν τη διαταγή πληρωμής αναφερομένην διεύθυνσιν τον καθ’ ου αύτη, πλην αν εγνωστοποιήθη δια δικογράφου η επελθεύσα τυχόν μεταβολή.
         
        2. Η άσκησις της ανακοπής δεν αναστέλλει την εκτέλεσιν της διατα­γής πληρωμής. Το εκδόσαν όμως την διαταγήν πληρωμής δικαστήριον δύνα­ται κατά την διαδικασίαν των άρθρων 686 απ. να χορήγηση αναστολήν μετά ή άνευ εγγυήσεως μέχρις εκδόσεως τελεσιδίκου αποφάσεως επί της ανακοπής.
        κ.λπ. κ.λπ.

  11. Συμπλήρωμα των εποχών όλοι!

    Χρειάζεστε ένα δάνειο για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ή να ενισχύσετε την επιχείρησή σας; χρειάζεστε ένα δάνειο στο τέλος του έτους; χρειάζεστε ένα δάνειο για να αγοράσετε ένα σπίτι ή να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο; χρειάζεστε ένα δάνειο για να εξοφλήσετε το χρέος σας; αν ναι τότε δεν έχετε τίποτα να ανησυχείτε γιατί η διοίκηση της Dino Marco Lenders είναι πρόθυμη να σας προσφέρει το ποσό δανείου που χρειάζεστε, προσφέρουμε το δάνειό μας με επιτόκιο 2% σε όλους όσους χρειάζονται δάνειο. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα στο: dinomarcolenders220@gmail.com για εύκολο και προσιτό δάνειο, Η υποστήριξή σας είναι η μέριμνά μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *