Βόμβα Ντράγκι: Κάποιες τράπεζες δεν θα περάσουν τα stress tests

Ένα ακόμη φυτίλι στη βραδυφλεγή βόμβα των τραπεζών άναψε την Τετάρτη το βράδυ με δηλώσεις του ο Μάριο Ντράγκι. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ προδιέγραψε την αποτυχία κάποιων ευρωπαϊκών τραπεζών στα stress tests, καθώς όπως είπε μόνο έτσι θα καταστούν αξιόπιστα. Η δήλωση Ντράγκι προκαλεί ρίγη στις αγορές καθώς προαναγγέλλεται, για πρώτη φορά, η ανεπάρκεια ευρωπαϊκών τραπεζών, εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να θέσει σε περιδίνηση ολόκληρο τον κλάδο προκαλώντας ακόμα και πάγωμα της διατραπεζικής αγοράς. 

Η αποτυχία τραπεζών θα σημάνει είτε την ανάγκη απευθείας ενίσχυσής τους από τους μηχανισμούς της ΕΕ, κάτι με το οποίο διαφωνεί κάθετα η Γερμανία ή την ανάγκη άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές, ή τέλος, την υπαγωγή τους σε καθεστώς εκκαθάρισης από το νέο μηχανισμό της ΕΚΤ.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές οι δηλώσεις Ντράγκι επαναφέρουν ένα καθεστώς αβεβαιότητας, μπλοκάροντας προσπάθειες της Κομισιόν για μεσοβέζικες λύσεις που θα οδηγούσαν χώρες όπως η Ελλάδα στις αγορές, ενώ βασικά προβλήματα θα παρέμεναν αιωρούμενα.

Η στρατηγική Ντράγκι, με την υιοθέτηση ενιαίων σκληρών όρων για τα stress tests και την αξιολόγηση των ισολογισμών, δείχνει την πρόθεσή του να πιέσει τους πολιτικούς για επίσπευση της λήψης αποφάσεων, σε μια φάση που στις Βρυξέλλες κυριαρχεί η αναβλητικότητα.

Ο Ντράγκι επικαλέστηκε σχετική δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών σύμφωνα με την οποία οι Εθικές κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να έχουν ετοιμάσει τα “αναχώματα” (σσ τους μηχανισμούς για την αποτροπή κατάρρευσης των συστημικών τραπεζών) μέχρι την αρχή της διεξαγωγής της άσκησης από την ΕΚΤ.

Η έλλειψη πολιτικής βούλησης στην Ευρωζώνη για την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών προκαλεί νευρικότητα καθώς αν τα τραπεζικά προβλήματα μείνουν άλυτα για αρκετό καιρό τότε οι αγορές θα οδηγηθούν σε πανικό.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ είναι η υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για νέο κύμα ανακεφαλαιοποιήσεων, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε dilution και θα συμπαρασύρει χαμηλότερα τα χρηματιστήρια.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *