«Χειρόφρενο» στα ΙΧ. +40% οι καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας

Σε “επιδημία” εξελίσσεται πλέον ο αριθμός των ιδιοκτητών ΙΧ που καταθέτει πινακίδες κυκλοφορίας, προκειμένου να γλιτώσουν το βάρος των φόρων και των λοιπών πάγιων εξόδων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει αύξηση 40% στον αριθμό των οδηγών, οι οποίοι καταθέτουν τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Περισσότεροι από 410.00 οδηγοί πρόκειται να καταθέσουν φέτος τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας αλλά και τον φόρο πολυτελείας ο οποίος επιβάλλεται για πρώτη χρονιά στα οχήματα κυβισμού άνω των 1.929 κ.εκ.

Από την 1η Νοεμβρίου του 2012 μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου του 2013 κατατέθηκαν 371.398 πινακίδες, ενώ σύμφωνα με την κίνηση που παρατηρείται τις τελευταίες 20 ημέρες στις εφορίες αλλά και τις εκτιμήσεις εφοριακών, τουλάχιστον άλλοι 40.000 οδηγοί θα ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους μέχρι τα τέλη του χρόνου ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε πάνω από 410.000 πινακίδες.

Αντίστοιχα, από την 1η Νοεμβρίου του 2011 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2012 είχαν κατατεθεί 266.748 πινακίδες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real, σε έξι από τις μεγαλύτερες εφορίες της Αττικής έχουν κατατεθεί φέτος 4.941 πινακίδες, έναντι 2.957 πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 67%.

Προβληματισμός στο ΥΠΟΙΚ για τις απώλειες εσόδων

Η κατάθεση πινακίδων τη φετινή χρονιά δεν οδηγεί και σε απαλλαγή από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης όσων έχουν στην κατοχή τους ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών, καθώς ο φόρος που θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιανουαρίου αφορά το 2013.

Η μαζική κατάθεση πινακίδων τα τελευταία χρόνια προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς συνεπάγεται απώλεια σημαντικών εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας.

Για τον λόγο αυτόν υπάρχουν σκέψεις το 2014 να δοθεί η δυνατότητα ανάκτησης των πινακίδων με πληρωμή των τελών ανάλογα με τη χρονική διάρκεια που θα χρησιμοποιείται. Αν, για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ΙΧ έχει καταθέσει τις πινακίδες και θέλει να τις πάρει πίσω από τον Ιούλιο θα μπορεί  να πληρώσει το μισό των τελών κυκλοφορίας.

Να σημειωθεί ότι η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσει πινακίδες να τα μετακινούν έως και 2 ημέρες τον μήνα, με ημερήσιο κόστος 1,9 ευρώ. Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικά και μόνο από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας 1,90 ευρώ για κάθε ημέρα, ανεξάρτητα από το είδος του αυτοκινήτου ή της μοτοσικλέτας.
 
Αν κάποιος αποφασίσει να κινεί για 2 ημέρες κάθε μήνα το αυτοκίνητό του θα του στοιχίσει 45,6 ευρώ, αποφεύγοντας τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελούς διαβίωσης στην περίπτωση οχημάτων μεγάλου κυβισμού.

www.sofokleousin.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “«Χειρόφρενο» στα ΙΧ. +40% οι καταθέσεις πινακίδων κυκλοφορίας”

  1. Δεν ξερω αν το καταλαβατε αλλα ειναι απλουστατο.
    Δεν θελουν να μετακινουμαστε.
    Θελουν να ειμαστε μαντρωμενοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *