Σφίγγει ο κλοιός για τη Μαδρίτη – Υποβάθμισε κατά 2 βαθμίδες την Ισπανία σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ+ προηγουμένως η S&P

Σφίγγει ολοένα και περισσότερο ο κλοιός για την ισπανική κυβέρνηση, με τη Μαδρίτη να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά σε ένα πλήρες πακέτο διάσωσης και στο Μνημόνιο που το συνοδεύει…

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε στην υποβάθμιση – κατά δύο βαθμίδες – σε ΒΒΒ- από ΒΒΒ+ προηγουμένως, της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας. Αρνητικό το outlook.

O oίκος υποβάθμισε και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας, σε A-3 από A-2 προηγουμένως.
Να σημειωθεί πως η S&P υποβαθμίζει για τρίτη φορά την αξιολόγηση της Ισπανίας από τις αρχές του 2012.
Όπως διαμηνύει ο οίκος, στην έκθεσή του, αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι προκλήσεις για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας, λόγω των εντεινόμενων πιέσεων που δέχεται η χώρα σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την S&P, η συνεχιζόμενη αύξηση των ποσοστών ανεργίας στην Ισπανία, καθώς και τα σχέδια για περικοπές δαπανών είναι πιθανό να ενισχύσουν την τριβή – και τις προστριβές – μεταξύ κεντρικής και περιφερειακών κυβερνήσεων.

Όπως ο οίκος προειδοποιεί, δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ισπανίας, εάν:
– η ισπανική κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
– η στήριξη από την πλευρά της Ευρωζώνης δεν κατορθώσει να συγκρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα κόστη δανεισμού της Ισπανίας.
“Η ύφεση της ισπανικής οικονομίας βαθαίνει, γεγονός που περιορίζει τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης”, σχολιάζει μεταξύ άλλων στην έκθεσή του ο οίκος και εξηγεί: Το αρνητικό outlook αντανακλά τους μεγάλους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας, αλλά και το γεγονός πως η χώρα δεν έχει ακόμη δείξει με σαφήνεια ποια είναι η στρατηγική της έναντι στην Ευρωζώνη.
Μεγάλο ζητούμενο για τον οίκο είναι όμως όχι μόνο ποια θα είναι η στάση της Μαδρίτης έναντι στην Ευρωζώνη, αλλά και ποια θα είναι η ανταπόκριση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο όποιο ισπανικό αίτημα για οικονομική στήριξη.

Η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ύφεση της τάξης του 1,8% το 2012 και με ύφεση 1,4% το επόμενο έτος, 2013, σημειώνει μεταξύ άλλων ο οίκος.
Η S&P προειδοποιεί τις ισπανικές τράπεζες πως βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Ο οίκος μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τις ανακοινώσεις του Eurogroup της Δευτέρας, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της εξάρτησης των τραπεζών από τις κυβερνήσεις, αφού οι Ευρωπαίοι δεν έχουν προωθήσει επαρκώς το μείζον θέμα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον μηχανισμό στήριξης, ESM.
H S&P απευθυνόμενη προς την ισπανική κυβέρνηση, την προειδοποιεί πως θα αναγκαστεί να λάβει περισσότερα μέτρα, προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, τόσο κατά το 2012, όσο και κατά το 2013.

“Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια για ελιγμούς, όσον αφορά στην πολιτική που θα ακολουθήσει στην κατεύθυνση ανάσχεσης της ύφεσης”, εκτιμά ο οίκος.
Τα δάνεια για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών που λαμβάνει η Μαδρίτη θα περάσουν τελικά στον ισπανικό προϋπολογισμό και θα αυξήσουν το χρέος της κυβέρνησης στο 83% του ΑΕΠ το 2013, προβλέπει μεταξύ άλλων ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *