Πότε ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τι «κόλλησε» το Taxisnet

Μετά το Πάσχα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να ανοίξουν στις αρχές Απριλίου το σύστημα κόλλησαν μπροστά σε εμπόδια που προέβαλαν οι ίδιες οι υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., οι οποίες αφενός καθυστέρησαν να εκδώσουν και κοινοποιήσουν την εγκύκλιο για τον υπολογισμό των φορολογητέων παροχών σε είδος που αφορούν στα εταιρικά αυτοκίνητα αφετέρου δεν δέχθηκαν να διευκολύνουν χιλιάδες επιχειρήσεις να υπολογίσουν σωστά αυτές τις παροχές για τους μετόχους, τα στελέχη και τους εργαζομένους τους.

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν κατάφεραν να υποβάλουν εγκαίρως τις βεβαιώσεις αποδοχών, ώστε να προσυμπληρωθούν πριν από τις αρχές Απριλίου στα έντυπα Ε1 των φορολογουμένων αυτών τα πλήρη στοιχεία για τα φορολογητέα ποσά.

Ουσιαστικά, η καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής οφείλεται στην αδυναμία ηλεκτρονικής υποβολής των βεβαιώσεων αποδοχών χιλιάδων εργαζομένων, στελεχών και μετόχων σε ιδιωτικές εταιρείες, που έχουν κάνει χρήση εταιρικών αυτοκινήτων κατά τη διάρκεια του 2016. Στις περιπτώσεις αυτές οι υπεύθυνοι λογιστές των εταιρειών αδυνατούν να υπολογίσουν σωστά τις παροχές σε είδος που αφορούν στη χρήση των εταιρικών αυτοκινήτων και έτσι δεν μπορούν ακόμη και μέχρι σήμερα να υποβάλουν στο σύστημα ΤΑXISNET τις βεβαιώσεις αποδοχών, ώστε τα – προσυμπληρωμένα στα έντυπα Ε1 των φορολογουμένων – στοιχεία για τα φορολογητέα ποσά μισθών να είναι ορθά και πλήρη.

Η σημαντική καθυστέρηση με την οποία εκδόθηκε και κοινοποιήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) η εγκύκλιος για τον τρόπο υπολογισμού των παροχών σε είδος που αφορούν στα εταιρικά αυτοκίνητα σε συνδυασμό με την έλλειψη πληροφοριακών δεδομένων για τον ορθό υπολογισμό των συγκεκριμένων παροχών έχουν φέρει τους λογιστές πολλών εταιρειών στα πρόθυρα νευρικής κρίσης καθώς δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη συμπλήρωση και την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών. Έτσι, για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, δεν είναι ακόμη δυνατή η προσυμπλήρωση των κωδικών των δηλώσεων με τα συνολικά ποσά των φορολογητέων μισθών.

Η εγκύκλιος για τον τρόπο υπολογισμού των φορολογητέων παροχών σε είδος οι οποίες αφορούν στα εταιρικά αυτοκίνητα εκδόθηκε στις 24 Μαρτίου, μόλις μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών (31 Μαρτίου)! Σύμφωνα δε με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, βάση υπολογισμού των παροχών σε είδος για τα εταιρικά αυτοκίνητα είναι οι «λιανικές τιμές προ φόρων» των συγκεκριμένων οχημάτων.

Όμως, παρά το γεγονός ότι οι τιμοκατάλογοι με τις «λιανικές τιμές προ φόρων» για όλα τα μοντέλα ΙΧ αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα βρίσκονται στη διάθεση των τελωνειακών υπηρεσιών της χώρας, τα δεδομένα των καταλόγων αυτών δεν χορηγούνται στους λογιστές όσων εταιρειών έχουν εισάγει εκείνες τα αυτοκίνητα στην Ελλάδα, ώστε να προβούν, μέσω των λογιστών τους, στον ακριβή υπολογισμό των φορολογητέων παροχών σε είδος για τους μετόχους τους, τα στελέχη τους και τους εργαζομένους τους. Έτσι, πολλές εταιρείες αδυνατούν ακόμη και σήμερα να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών, στις οποίες θα πρέπει απαραιτήτως να είναι δηλωμένα και τα ποσά των φορολογητέων παροχών σε είδος, σε ξεχωριστά πεδία. Εξαιτίας δε της μη υποβολής των βεβαιώσεων, οι υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. δεν είναι σε θέση, για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους, να προσυμπληρώσουν τα συνολικά ποσά των φορολογητέων εισοδημάτων τους από μισθωτές υπηρεσίες στα ηλεκτρονικά έντυπα Ε1 που αναρτώνται στους λογαριασμούς τους στο TAXISNET.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, εξαιτίας της αδυναμίας υπολογισμού των παροχών σε είδος για τα εταιρικά αυτοκίνητα, η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών παραμένει ακόμη ανοικτή, αν και η προθεσμία υποβολής των συγκεκριμένων βεβαιώσεων έχει λήξει από τις 31 Μαρτίου! Η εφαρμογή υποδέχεται και τυπικά εκπρόθεσμες βεβαιώσεις χωρίς πρόστιμα.

«Ξέχασαν» να υποβάλουν δηλώσεις 120.000

Πάνω από 70.000 φορολογούμενοι εντοπίστηκαν στις αρχές του 2016 να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2014. Η Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης απέστειλε τον Ιανουάριο του 2016 e-mails σε 70.566 φυσικά πρόσωπα, ενώ πραγματοποίησαν και 8.401 τηλεφωνικές κλήσεις.

Αποτέλεσμα αυτών ήταν να υποβληθούν 7.822 επιπλέον δηλώσεις σε σύνολο 71.267 μοναδικών επικοινωνιών (ποσοστό συμμόρφωσης 10,98%).

Αντίστοιχες ενέργειες ξεκίνησαν στις αρχές του τρέχοντος έτους και για τους υπόχρεους σε δήλωση φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2015.

Εντοπίστηκαν περίπου 50.000 φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν δηλώσεις. Συγκεκριμένα, η Δ.Φ.Σ. έστειλε 49.955 e-mails σε ισάριθμα φυσικά πρόσωπα που δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις εισοδήματος φορολογικού έτος 2015 και πραγματοποίησε 5.800 τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *