Ζημιές 747,1 εκατ. ευρώ το 2012 κατέγραψε η Alpha Bank

Με ζημιές 747,1 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2012 η Alpha Bank. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Εμπορικής Τραπέζης οδηγεί σε pro-forma Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας ύψους 4,6 δισ. ευρώ, τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια ανέρχονται σε 6,7 δισ. ευρώ. Τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαιά της Alpha Bank ανέρχονται σε 7,9 δισ. ευρώ λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σύνολο της ανακεφαλαιοποιήσεως.

Τα καθαρά αποτελέσματα ανήλθαν σε ζημίες 1,086 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εκτάκτων εξόδων και των ζημιών από την αναγνώριση των νέων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου στην εύλογη αξία κατά την ημερομηνία της ανταλλαγής.

Ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier I) στο 12,8%3 και Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 13,7%, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σύνολο της ανακεφαλαιοποιήσεως της Τραπέζης ύψους 4,6 δισ. ευρώ σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος και τη διάθεση διά ιδιωτικής τοποθετήσεως μετατρέψιμου ομολόγου εκδόσεως της Alpha Bank ύψους 150 εκατ. ευρώ προς την Crédit Agricole S.A. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Εμπορικής Tραπέζης, ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων διαμορφώνεται σε 13,7%.

Τα υπόλοιπα των καταθέσεων ανέρχονται σε 28,5 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2012, καταγράφοντας αύξηση κατά 2,2 δισ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο και κατά 1,2 δισ. ευρώ τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις καταθέσεις της Εμπορικής Τραπέζης, οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου διαμορφώνονται σε 41,3 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος, πρόεδρος της Alpha Bank ανέφερε τα εξής:
«Η Alpha Bank, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης, διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στην ταχεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα, παραμένοντας Τράπεζα αναφοράς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Καθώς διαφαίνονται ήδη οι πρώτες ενδείξεις ανακάμψεως της οικονομίας και ανακτήσεως της εμπιστοσύνης και με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα σε εξέλιξη, η Alpha Bank θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τη χώρα, παραμένουμε προσηλωμένοι στην εξυπηρέτηση των Πελατών μας και των συμφερόντων των Μετόχων μας στηριζόμενοι στις ίδιες αρχές που διέκριναν την Τράπεζα καθ’ όλη τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της».

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτριος Μαντζούνης, Διευθύνων Σύμβουλος, ανέφερε τα εξής:
«Με την εκταμίευση της χρηματοδοτικής ενισχύσεως τον Δεκέμβριο του 2012, δίδεται νέα ώθηση στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, η Alpha Bank επικεντρώνεται στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, της οποίας η επιτυχία ενισχύεται με την εξαγορά της πλήρως ανακεφαλαιοποιημένης Εμπορικής Τραπέζης. Για το 2013, σε επιχειρησιακό επίπεδο αναμένουμε την εξομάλυνση του κόστους χρηματοδοτήσεως και του ύψους των ληφθεισών προβλέψεων, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς μας. Ενόψει της αυξήσεως μετοχικού κεφαλαίου, και με Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, η Alpha Bank θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί επιτυχώς στις τεθείσες προϋποθέσεις ώστε να διατηρήσει τον ιδιωτικό της χαρακτήρα».

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *