Ζημιές 2,139 δις ευρώ για την Εθνική Τράπεζα το 2012

Ζημιές ύψους 2,139 δισ. ευρώ, κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα το 2012. Όπως σημειώνεται, βασικός παράγοντας διαμόρφωσης των αποτελεσμάτων ήταν η επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, ως επακόλουθο της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας και της συνεχιζόμενης βαθειάς ύφεσης, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των επισφαλειών, αλλά και η δραστική μείωση των επιτοκίων της αγοράς, με παράλληλη μείωση των δανειακών επιτοκίων.

Αρνητικά συνέβαλε επίσης η μείωση των εγχώριων καθαρών επιτοκιακών εσόδων, εξαιτίας της άντλησης ακριβότερης χρηματοδότησης από το μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA), καθώς και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού που είναι συνδεδεμένα με τα επιτόκια αγοράς (euribor).
Πάντως, το τέταρτο τρίμηνο του έτους έκλεισε με κέρδη ύψους 314,8 εκατ. ευρώ για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, μέσω της σταθεροποίησης –όπως τονίζεται στην ανακοίνωση με τα αποτελέσματα χρήσης – των λειτουργικών πηγών κερδοφορίας αλλά και λόγω των κερδών από την επαναγορά ομολόγων από το Ελληνικό Δημόσιο, τον αντιλογισμό προβλέψεων για απομείωση απαιτήσεων από το ελληνικό δημόσιο και την πώληση του 51% της ασφαλιστικής θυγατρικής Finans Pension.

Υπογραμμίζεται πως σημαντική ήταν η συνεισφορά στα καθαρά αποτελέσματα από τη Finansbank η οποία κατέγραψε κέρδη 668 εκατ. ευρώ περίπου για το 2012, αυξημένα κατά 82% σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *