Κίνδυνο μη καταβολής της επόμενης δόσης στην Ελλάδα βλέπει η UBS, επισημαίνοντας την κρισιμότητα των ελληνικών εκλογών. Η ελβετική τράπεζα σε έκθεσή της με τίτλo «Greek elections: Be woried, Be very woried» (Ελληνικές εκλογές: Να ανησυχείτε, να ανησυχείτε πολύ), την οποία υπογράφει ο Stephane Deo, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνει ότι η όποια νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα μέσα σε διάστημα μόλις ενός μήνα.
Η UBS αναφέρεται σε δύο βασικούς κινδύνους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μέχρι τα τέλη Ιουνίου: Ο πρώτος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης. Κατά τη UBS, το βασικό σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Στην έκθεση, όμως, αναφέρεται ότι βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων αυτό το σενάριο δεν είναι πλέον τόσο βέβαιο. Γίνεται εκτενής αναφορά στον εκλογικό νόμο και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όπως και στη διαδικασία που ακολουθείται εάν δεν αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η UBS καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή νέων εκλογών -εάν αποτύχουν όλες οι απόπειρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού- είναι η 10η Ιουνίου.
Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η άμεση επιβολή νέων περικοπών. Η UBS αναφέρει ότι η όποια νέα κυβέρνηση «θα πρέπει να εφαρμόσει αμέσως περικοπές 3 δισ. ευρώ και επιπλέον 12 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014». «Και τα δύο μεγάλα κόμματα, όμως, προεκλογικά υποστηρίζουν ότι θα ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου», αναφέρει και συμπληρώνει: «Κατά την άποψή μας, οι υποσχέσεις αυτές υποθέτουν έναν βαθμό ελευθερίας κινήσεων που τα δύο κόμματα δεν έχουν. Θεωρούμε ότι υπάρχει ελάχιστη, αν όχι μηδαμινή, διάθεση στο ταμείο και στην Ε.Ε. για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας».
Η UBS αναφέρει επίσης ότι τα χρήματα του ελληνικού κράτους εξαντλούνται ταχύτατα και τονίζει ότι η όποια νέα κυβέρνηση «θα πρέπει να προχωρήσει σε περικοπές μέσα σε έναν μήνα». «Το ΔΝΤ τώρα παρακολουθεί τις καθυστερήσεις πληρωμών σε διάφορα υπουργεία. Ήδη καταγράφεται στενότητα στη ρευστότητα και αύξηση των καθυστερούμενων πληρωμών», αναφέρει η UBS και συμπληρώνει: «Μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να έχουν παρουσιαστεί τα αναλυτικά σχέδια δαπανών για το 2013 και το 2014. Την ίδια περίοδο θα παρουσιαστεί και η έκθεση της τρόικας».
«Έτσι, ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία συνεπάγεται ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει την εξής επιλογή: είτε να κάνει επιτόπια στροφή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να εφαρμόσει ταχύτατα το μνημόνιο είτε να προσπαθήσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της υπό τον κίνδυνο εναντίωσης από την τρόικα».
«Ως αποτέλεσμα, βλέπουμε υψηλό κίνδυνο προσωρινής διακοπής του δανεισμού», καταλήγει η UBS και συμπληρώνει: «Εάν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, νομίζουμε ότι είναι εντελώς πιθανό ότι το ΔΝΤ και η Ε.Ε. απλούστατα θα αρνηθούν να καταβάλουν την επόμενη δόση αν και, κατά την άποψή μας, είναι μάλλον απίθανο να διακοπεί εντελώς το πρόγραμμα», καταλήγει.
Από την πλευρά της τρόικας υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τη διακοπή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα. Κατ’ αρχάς, «το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιεύσει δόση σε μία χώρα που δεν ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της» απλούστατα γιατί τίθεται θέμα αξιοπιστίας του ταμείου. Κατά δεύτερον, «υπάρχει η ευρεία άποψη ότι η Ελλάδα είναι μοναδική περίπτωση και έχει δημιουργηθεί το τείχος προστασίας που θα αποτρέψει τον κίνδυνο μετάδοσης», εξηγεί η UBS.
«Χωρίς έξωθεν στήριξη και με έλλειμμα φέτος στο 6,7% του ΑΕΠ, η ελληνική κυβέρνηση θα ξεμείνει γρήγορα από ρευστότητα. Οι μισθοί του Δημοσίου και οι συντάξεις ενδέχεται να μην πληρωθούν. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει κοινωνική αναταραχή», προειδοποιεί η έκθεση
Εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να παγώσει τη χρηματοδότηση προς τη χώρα, τότε η Αθήνα έχει τέσσερις επιλογές:
1. Η πρώτη είναι να υπάρχει άμεση δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση για εφαρμογή των περικοπών. Η UBS θεωρεί ότι αυτή είναι η πιο πιθανή επιλογή γιατί οι εναλλακτικές είναι πολύ επώδυνες.
2. Η νέα κυβέρνηση θα περιμένει ελπίζοντας ότι οι ξένοι πιστωτές θα συμφωνήσουν σε αλλαγή των όρων του μνημονίου. H UBS θεωρεί, ωστόσο, ότι υπό το βάρος της κοινωνικής αναταραχής η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αντέξει σε αυτόν τον δρόμο.
3. Η νέα ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί ένα νέο παράλληλο νόμισμα για τις δημόσιες δαπάνες. Είναι μία επιλογή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μικρή κλίμακα και για μικρό χρονικό διάστημα. Εάν παραταθεί η χρήση αυτού του παράλληλου νομίσματος, τότε δύσκολα θα ανατραπεί αυτή η κατάσταση.
4. Δημιουργία νέου νομίσματος και έξοδος από το ευρώ. Η UBS θεωρεί ότι αυτό είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο. Τονίζει ότι το κόστος για την Ελλάδα θα είναι τεράστιο καθώς η χώρα «θα χάσει περίπου το μισό της ΑΕΠ εάν βγει από την ευρωζώνη», ενώ παράλληλα τα κέρδη της υποτίμησης είναι αμφισβητήσιμα.