Ευθεία προειδοποίηση προς την Άνγκελα Μέρκελ ότι η Αθήνα θα είναι «αδύνατο» να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις της για το χρέος αν η ΕΕ αποτύχει να της παρέχει βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας με πεντασέλιδη επιστολή που έστειλε στις 15 Μαρτίου στο Βερολίνο, το περιεχόμενο της οποίας αποκαλύπτουν οι Financial Times στο πρωτοσέλιδο της Δευτέρας.
Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ, η επιστολή εστάλη δύο ημέρες πριν την αποδοχή της Άνγκελα Μέρκελ να υπάρξει μια συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της περασμένης Πέμπτης αλλά και πριν τον προσκαλέσει σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Βερολίνο που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.
Στην επιστολή ο κ. Τσίπρας προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιλέξει ανάμεσα στην αποπληρωμή των δανείων, που πρωταρχικά οφείλονται στο ΔΝΤ, και στις κοινωνικές δαπάνες. Κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι περιορίζει τη δυνατότητα της Ελλάδας για έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους καθώς και τις αρχές της ευρωζώνης επειδή δεν επιτρέπουν την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας στην Αθήνα πριν να υιοθετήσει έναν νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόσβαση στις αγορές και ενόψει της κορύφωσης των υποχρεώσεών μας την άνοιξη και το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι ειδικοί περιορισμοί από την ΕΚΤ σε συνδυασμό με την καθυστέρηση των δόσεων θα κάνουν αδύνατο για την κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το χρέος» έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας.
Και συμπληρώνει ο Έλληνας πρωθυπουργός: η εξυπηρέτηση του χρέους θα οδηγούσε σε μια οξεία επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης ελληνικής κοινωνικής οικονομοίας, μια προοπτική που δεν θα ανεχθώ.
«Με αυτό το γράμμα σας καλώ να μην επιτρέψετε μια μικρή εκταμίευση χρημάτων και μια συγκεκριμένη θεσμική αδράνεια να μετατραπεί σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Οι Financial Times γράφουνη ότι η πέντε σελίδων επιστολή είναι κυρίως επικριτική για τη στάση της ΕΚΤ, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας γράφει ότι έχει απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να διακρατήσουν περαιτέρω βραχυπρόθεσμο χρέος από αυτό που είχαν όταν υπήρξε το αίτημα για επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος τον περασμένο μήνα – ένας περιορισμός που εμποδίζει την Αθήνα από το να βασιστεί στα έντοκα γραμμάτια για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες σε ρευστότητα καθώς οι Ελληνικές τράπεζες έχουν γίνει ο σχεδόν αποκλειστικός αγοραστής αυτών των εκδόσεων.
Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στους «όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών» που ίσχυαν αμέσως μετά τις εκλογές όταν δηλαδή η απόφαση για επέκταση του προγράμματος των 172 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την ΕΚΤ για αύξηση του ELA σε μικρότερα χρονικά διαστήματα από το κανονικό και μάλλον σε μικρές αυξήσεις υποστηρίζοντας ότι τέτοια αύξηση με το σταγονόμετρο θα συνεχίσει να πυροδοτεί τη σεναριολογία και να αυξήσει την αβεβαιότητα για το τραπεζικό σύστημα.
Αν και ο κ. Τσίπρας έγραψε ότι η Αθήνα είναι «δεσμευμένη στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της σε καλή πίστη και στενή συνεργασία με τους εταίρους της» προειδοποίησε, επίσης, την κυρία Μέρκελ ότι μια αποτυχία να υπάρξει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση θα οδηγούσε μόνο σε μεγαλύτερα προβλήματα.