Δείτε τι πραγματικά θα συμβεί με τα κόκκινα δάνεια

Ένα βήμα μπρος ένα βήμα πίσω χαρακτηρίζει την διαδικασία για τα κόκκινα δάνεια που έχει μεγάλη σημασία για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα. Από την πλευρά του ΔΝΤ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις για τον ελληνικό σχεδιασμό, καθώς οι πιστωτές επιμένουν στην πώληση κόκκινων δανείων σε funds.
Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα κόκκινα δάνεια θα υπάρξουν αλλαγές, πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης επιμένουν ότι ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου Σταθάκη θα συμπεριληφθεί στις ελληνικές προτάσεις.

Το κύριο ζήτημα που ενδιαφέρει την ελληνική πλευρά έχει να κάνει με την προστασία των κόκκινων δανειοληπτών από νομικές διεκδικήσεις που μπορεί να υπάρξουν από αυτούς που θα αγοράσουν τα δάνεια. Αν όμως δεν προχωρήσει η συγκρότηση φορέα από τα υπόλοιπα του ΤΧΣ όπως είναι η ελληνική πρόταση και πουν όχι οι εταίροι το ζήτημα που προκύπτει, είναι τι θα εξασφαλίσει τους δανειολήπτες από αγοραστές δανείων που θα εγείρουν αξιώσεις.

Το θέμα δε αποκτά μεγάλη σημασία καθώς οι πρώτες ανακοινώσεις των τραπεζών δείχνουν ότι έχουν υπάρξει μεγάλες προβλέψεις της τάξης του 55% για τα κόκκινα,άρα αν ένα μικρό μέρος από αυτά μπορεί να αρχίσει να μεταβιβάζεται υπολογίζεται ότι σταδιακά θα μπορεί ναι εισπράξουν οι τράπεζες μέχρι και 4- 5 δισ έκαστη με τιμές μεταβίβασης στο 30% των δανείων.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες προετοιμάζονται να διευκολύνουν περαιτέρω όσους καλοπροαίρετους θέλουν να ικανοποιούν τις ρυθμίσεις, με στόχο νέα προϊόντα που θα προσαρμόζονται στην συγκυρία.

Σε κάθε περίπτωση και στο νέο νομοσχέδιο θα υπάρξουν όρια στο μέγεθος των επιχειρήσεων που έχει να κάνει με τον κύκλο εργασιών, αντίστοιχα με το νομοσχέδιο Ποταμίτη που υιοθετήθηκε επί υπουργείας Δένδια. Υπενθυμίζουμε ότι αφορούσε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 2,5 εκατ ευρώ,όπου επιτρέπονταν διαγραφές με την σύμφωνη γνώμη των τραπεζών. Τότε η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την προνομιακή θέση των τραπεζών. Καθοριστική παράμετρος επίσης αποτελούσε όπως και τώρα η οφειλή των επιχειρήσεων αυτών προς το δημόσιο.

Οι τράπεζες θα είναι βασικός εταίρος της διαβούλευσης και στο νέο νομοασχέδιο.Κύκλοι της αγοράς θεωρούν δε ότι είναι λανθασμένη η λογική να περιμένει κανείς μέχρι το καλοκαίρι για το νομοθέτημα,καθώς αδρανοποιεί μηχανισμούς και δυνάμεις της αγοράς που επιθυμούν να λειτουργήσουν άμεσα εξυγιαντικά,την ώρα που ο δείκτης των κόκκινων δανείων ανεβαίνει. Σύμφωνα με εκτιμήσεις έχουν ανέβει κατά 1,5 δισ από την αρχή του έτους,ενώ η ρευστότητα των τραπεζών κινείται αρνητικά.

Την ίδια ώρα όπως εκτιμούν πηγές προσκείμενες στους πιστωτές από κόσκινο θα περάσει και το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς αφού έχει άμεση επίπτωση στο τραπεζικό σύστημα.

dev.newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *