60 δις το χρόνο η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα – 3 φορές πιο παράνομοι οι «πλούσιοι»

Την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο αποτελεσματικό σύστημα φορολογίας υπογράμμισαν με ομιλίες τους σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Kantor και η Κίνηση Πολιτών, με θέμα «Φοροδιαφυγή και κοινωνική δικαιοσύνη», ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο διευθυντής ελέγχου του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας και οι καθηγητές Νίκος Καραβίτης, Μάνος Ματσαγγάνης και Διομήδης Σπινέλης.

Μολονότι η ακριβής έκταση του φαινομένου της φοροδιαφυγής είναι δύσκολο να υπολογιστεί, ο κ. Ματσαγγάνης τόνισε ότι το μέγεθος της σκιώδους οικονομίας στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 25% με 28% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 60 δις ευρώ, την ώρα που στη Γερμανία είναι 15% με 17%, ενώ σύμφωνα με μελέτες του ΟΟΣΑ τα φορολογικά έσοδα στη χώρα μας θα ήταν 5% του ΑΕΠ περισσότερα, αν η αποδοτικότητα της φορολογικής διοίκησης κυμαινόταν στο μέσο όρο των χωρών-μελών του διεθνούς οργανισμού. Ο καθηγητής παρουσίασε έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου που δείχνει ότι οι Ελληνες αποκρύπτουν κατά μέσο όρο το 9,9% του εισοδήματός τους, ενώ το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 23,6% για το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού.

Τις τεράστιες ανισότητες του σημερινού φορολογικού συστήματος ανέδειξε ο κ. Καραβίτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κατά μέσο όρο οι μη μισθωτοί δηλώνουν 40% λιγότερο εισόδημα από τους μισθωτούς.

Διάτρητο, κακό και αναποτελεσματικό χαρακτήρισε το σημερινό φορολογικό σύστημα ο κ. Λέκκας, ο οποίος αναφερόμενος στους καρπούς της δράσης του ΣΔΟΕ το τελευταίο διάστημα σημείωσε ότι μετά την ενεργοποίηση του νόμου για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών 115 υποθέσεις έχουν φθάσει στις αρμόδιες ΔΟΥ, οι οποίες θα αποφέρουν πάνω από 160 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Επίσης, ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται έλεγχοι σε off shore εταιρίες στη Μακεδονία και επεσήμανε ότι το τελευταίο διάστημα το κράτος εισέπραξε 5,1 εκατομμύρια ευρώ από επιχειρηματίες που όφειλαν μεγάλα ποσά σε ΦΠΑ και έσπευσαν να πληρώσουν για να αποφύγουν τη διαδικασία του Αυτοφώρου.

Αναποτελεσματικότητα, κακοδιοίκηση και διαφθορά είναι οι μεγάλες πληγές του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, σύμφωνα με τον προσφάτως παραιτηθέντα από τη θέση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Σπινέλλη, ο οποίος σημείωσε ότι οι περίπλοκες διατάξεις, η γραφειοκρατία, η έλλειψη κινήτρων για το ανθρώπινο δυναμικό και οι πολιτικές παρεμβάσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο. Ειδικά για το θέμα των πολιτικών παρεμβάσεων, ανέφερε ότι η ανάθεση του έργου «Ηφαιστος» από 1 εκατομμύριο ευρώ έφθασε να κοστίσει 15 εκατομμύρια ευρώ.

Την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του φορολογικού μηχανισμού και της φορολογικής νομοθεσίας, αποτελεσματικά, με ευρεία συναίνεση, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι θα είναι πολύ κρίμα να έρθει στη Βουλή ένα φορολογικό νομοσχέδιο ίδιο με τα προηγούμενα και προσθέτοντας ότι θα είναι πολύ σημαντική παρακαταθήκη αυτής της κυβέρνησης αν τολμήσει να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

www.exipno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *