27.500 έχασαν τη δουλειά τους στις βιοτεχνίες

Υπερ της διατήρησης του 13ου και 14ου μισθού και κατά της συμπίεσης του κατώτατου μισθού τάσσεται η συντρηπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης, σημαντική μερίδα εκ των οποίων πάντως έχει προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, περικοπές και απολύσεις.

Την ίδια ώρα πάντως που 9 στα 10 μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) τα οποία συμμετείχαν στην έρευνα του ΒΕΘ με θέμα «Οικονομική συγκυρία και οι επιπτώσεις της στις ΜμΕ της Θεσσαλονίκης», τάσσονται κατά των μισθολογικών περικοπών, 5 στους 10 (ποσοστό 52%) έχει προχωρήσει σε μείωση των ωρών/ημερών εργασίας, με τη μείωση των αποδοχών την περασμένη χρονιά κατά μέσο όρο να έχει αγγίξει το 26% ενώ ο μέσος όρος των απολύσεων άγγιξε τους 2,75 εργαζόμενους ανά επιχείρηση, ήτοι απώλεια 27.500 θέσεων εργασίας.

Πολιτική μείωσης τους κόστους την οποία, ελέω κρίσης και ύφεσης, θα συνεχίσει και τη φετινή μια σεβαστή μερίδα των μελών του ΒΕΘ όπως προκύπτει από την εν λόγω έρευνα.

Συγκεκριμένα σε μείωση αποδοχών δήλωσε ότι θα προχωρήσει ποσοστό 3,3% του δείγματος, σε απολύσεις ποσοστό 19% ενώ σχέδια για πρόσληψη προσωπικού έχει μόνο το 2,5%.

Πάντως η συντρηπτική πλειοψηφία του δείγματος που συμμετείχε στην έρευνα ήτοι ποσοστό 66,9% δήλωσε ότι θα διατηρήσει το προσωπικό που απασχολεί, αν και το 8,3% των συμμετεχόντων στην έρευνα σκέφτεται να μειώσει ώρες/ημέρες εργασίας το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται ότι περίπου το 50% των μελών του ΒΕΘ -το σύνολο των μελών του Επιμελητηρίου ανέρχονται σε 20.000- απασχολούν προσωπικό ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι αυτοαπασχολούμενοι.

www.euro2day.gr

2 σχόλια σχετικά με το “27.500 έχασαν τη δουλειά τους στις βιοτεχνίες”

  1. Χαμός!Αρχισε και ο εργοδότης του άντρα μου να δίνει συνέχεια ρεπό.Στο ΙΚΑ δεν τον έβαλε και ούτε πρόκειται….στη δουλεια του είναι όλοι χωρις ένσημα(και πολλοί όπως και εμεις, ανασφάλιστοι τελείως).Τα έσοδα δε φθάνουν….μόνο φαγητό και παρακαλούμε να μην αρρωστήσουμε γιατί δεν έχουμε γιατρό….και μιλάω για τίποτα σοβαρό γιατί για τα άλλα κανενα panadol,depon…γιατροσόφι..

  2. athanasia μου μηπως το κανει για να μην τον κουραζει η να βλεπεστε πιο πολυ οικογενειακως με το συζηγο σου……πλακα κανω να γελασουμε και λιγο γιατι πανε να μας το κοψουν και αυτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *