250.000 δημ. υπάλληλοι στο στόχαστρο – Ποιοι χάνουν ως 20% του μισθού τους

Νέα ειδικά μισθολόγια με περικοπή αποδοχών έως και 20% ετοιμάζονται για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ερευνητές και διπλωματικούς υπαλλήλους.

 

Με βάση τις ρυθμίσεις που θα προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών, οι 250.000 δημόσιοι λειτουργοί θα αρχίσουν να εντάσσονται σταδιακά εντός του 2012 σε νέα δυσμενέστερα μισθολογικά καθεστώτα, με φιλοσοφία παρόμοια αυτής του στενού δημόσιου τομέα

Οι αλλαγές

Συγκεκριμένα, με τις νέες ρυθμίσεις που θα εισαχθούν για ψήφιση στη Βουλή εντός του 2012 θα προβλέπονται καταργήσεις επιδομάτων και προσαρμογές βασικών μισθών σε επίπεδα ίδια με αυτά που θεσπίζονται για τους πολιτικούς δημόσιους υπαλλήλους του στενού δημοσίου τομέα. Επισημαίνεται ότι για τους δημόσιους λειτουργούς που διατηρούν ειδικά μισθολόγια, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει αυτή τη στιγμή εξαίρεση από τις ρυθμίσεις του νέου μισθολογίου για τους υπαλλήλους της κεντρικής διοίκησης. Βάσει πληροφοριών, αν δεν υπήρχε η έντονη αντίδραση των δικαστικών, τα ειδικά μισθολόγια ίσως και να είχαν δρομολογηθεί με εφαρμογή από αρχές του νέου έτους και μεγάλο «μαχαίρι» στις αποδοχές.

Τώρα ίσως ενταχθούν στο νέο «Μνημόνιο» και λάβουν… πίστωση χρόνου. Η δρομολόγησή τους θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας που θα προκύψουν τους επόμενους μήνες.

Προαναγγελία

Τις περικοπές στους μισθούς των στρατιωτικών (ανάλογες θα υπάρξουν για αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες, δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ερευνητές και διπλωματικούς υπαλλήλους) πιθανόν να «φωτογράφισε» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του Προϋπολογισμού ανέφερε ότι «οι αποδοχές θα είναι μειωμένες το 2012 κατά 6,15% ή 2,14 δισ. ευρώ». Πιθανότατα η περικοπή του ποσού αυτού θα προέλθει από το ειδικό μισθολόγιο που έχει στα σκαριά το υπουργείο Οικονομικών και είναι έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή εντός του 2012 με μειώσεις έως 20% ανάλογα με το βαθμό, το μισθό και τα χρόνια υπηρεσίας. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις άλλες κατηγορίες των δημόσιων λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Σημειώνεται ότι οι στρατιωτικοί έχουν ήδη απολέσει τουλάχιστον 30% των αποδοχών τους, ενώ καμία απολύτως μέριμνα δεν έχει αναληφθεί για να υπάρξουν ανταποδοτικά μέτρα, δεδομένης της φύσεως του αντικειμένου τους (συχνές μεταθέσεις, μετακινήσεις, 24ωρες υπηρεσίες, συμμετοχή σε ασκήσεις κ.ά.). Η εξαθλίωσή τους αντανακλάται στο δραματικά αυξανόμενο αριθμό όσων προστρέχουν στις μονάδες τους για το μεσημεριανό τους φαγητό. Ποσοστά που προκαλούν ανησυχία στην ηγεσία του Πενταγώνου και σκέψεις για την εφαρμογή συμβολικού τιμήματος αντί της δωρεάν σήμερα σίτισης.

Μείωση κονδυλίων

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μίλησε επίσης για μείωση 5,46% στο λειτουργικό μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων, αγγίζοντας, όπως είπε, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια ποσό κάτω του 1 δισ. ευρώ. Με την Πολεμική Αεροπορία να αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με τα ανταλλακτικά των μαχητικών αεροσκαφών (και όχι μόνο) λόγω περιστολών των δαπανών, το Πολεμικό Ναυτικό και το Στρατό Ξηράς να μην έχουν καύσιμα να κινήσουν τα πλοία τους και τα οπλικά συστήματα, αντιλαμβάνεται κανείς το τι σημαίνει επιπλέον μείωση των λειτουργικών κονδυλίων. Πόσω μάλλον όταν δεν έχει γίνει κανένα απολύτως βήμα στην κατεύθυνση εξορθολογισμού της δομής δυνάμεων και είναι απαραίτητο να συντηρείται ένα τεράστιο και δυσκίνητο σύστημα. Αν δεν υπάρξει συνδυασμός των δύο, τότε η απειλή για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι τεράστια και οι δηλώσεις των υπουργών Εθνικής Αμυνας (και των τριών τα δύο τελευταία χρόνια) ότι, δήθεν, επιτυγχάνεται μείωση κόστους με διατήρηση του επιχειρησιακού επιπέδου θα μοιάζουν ως κακόγουστο αστείο.

Εκπέμπουν SOS

Και αυτό για έναν επιπλέον λόγο. Ο Προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει μείωση κατά 37,5% των εξοπλιστικών δαπανών, ήτοι 1 δισ. ευρώ, «οροφή» κατά τον κ. Αβραμόπουλο. Οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν να προβούν σε παραγγελία οπλικού συστήματος από το 2005 (τα 30 αεροσκάφη F-16) και τα ποσά που δαπανώνται σχετίζονται με την αποπληρωμή προηγούμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Τα διατιθέμενα κονδύλια δεν επαρκούν ούτε για τη συντήρηση των υπαρχόντων», επισημαίνουν ανώτατοι αξιωματικοί κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις διαθεσιμότητες, αεροσκαφών, πλοίων αρμάτων μάχης και άλλων συστημάτων.

www.exipno.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *