2,5 δισ. η τρύπα στον προϋπολογισμό

Τεράστια τρύπα 1,62 δισ. από τις εισπράξεις φόρων καταγράφει στην έκθεσή της η τρόικα επιβεβαιώνοντας πλήρως προηγούμενα δημοσιεύματα του Sofokleousin.gr, ενώ αν συνυπολογιστούν τα διαφυγόντα έσοδα από το φιάσκο της ΔΕΠΑ και την ακύρωση της πώλησης των Κρατικών Λαχείων τόσο συνολικά ο προϋπολογισμός παρουσιάζει υστέρηση 2,5 δισ., χωρίς να υπολογίζεται το κόστος του Λουκέτου στην ΕΡΤ, μαζι με το οποίο το κενό προσεγγίζει τα 2,8 δισ.

Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ λίγο νωρίτερα το Reuters είχε δημοσιεύσει την έκθεση της τρόικας, εκθέτοντας την κυβέρνηση και αποκαλυπτοντας ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο και σε τροχιά εκτροχιασμού.

Εν συνεχεία με παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι ο Γιάννης Στουρνάς επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες δηλώνοντας πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα το 2013, αγνοώντας όμως ότι μόλις την Τρίτη κατέθεσε πολυνομοσχέδιο στη Βουλή.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας από την πλευρά του απέδωσε σε συγκυριακούς παράγοντες την υστέρηση, δηλώνοντας βέβαιος ότι έως το τέλος του έτους η ροή εσόδων θα εξομαλυνθεί. Επιπλέον δαπάνες προκύπτουν για τις αποζημιώσεις στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4,99 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 12,48 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012 και στόχου για έλλειμμα 7,19 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 1,52 δισ. ευρώ και είναι σημαντικά μειωμένο έναντι του πρωτογενούς ελλείμματος 3,32 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 3,88 δισ. ευρώ.

 

Πού υστερούν τα έσοδα;

Το μεγαλύτερο μέρος της απόκλισης έναντι των στόχων, καταγράφηκε τον Ιούνιο στις ακόλουθες κατηγορίες:

– στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 178 εκατ. ευρώ ή 34%, λόγω της παράτασης της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων,

 – στους άμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 109 εκατ. ευρώ ή 52,1%, λόγω της καθυστέρησης αποστολής των ειδοποιητηρίων για τους φόρους περιουσίας (ΦΑΠ 2011),

 – στο ΦΠΑ όλων των κατηγοριών κατά 114 εκατ. ευρώ ή 11,7%,

 – στους φόρους κατανάλωσης κατά 145 εκατ. ευρώ ή 18,9%.

 – στα μη-τακτικά έσοδα κατά 707 εκατ. ευρώ ή 65,1% που οφείλεται στην καθυστέρηση είσπραξης από τα πιστωτικά ιδρύματα της απόδοσης 10% επί του εισφερόμενου κεφαλαίου από το Δημόσιο στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, και στη μετάθεση είσπραξης των αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs).

 

Η υστέρηση αυτή δεν επηρεάζει το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 22,56 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 856 εκατ. ευρώ ή 3,7% έναντι του στόχου του Α’ εξαμήνου 2013 (23,42 δισ. ευρώ).

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 20,84 δισ. ευρώ, 906 εκατ. ευρώ ή 4,2%, χαμηλότερα έναντι του στόχου (21,74 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, μέρος της υστέρησης των φορολογικών εσόδων, ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου οφείλεται στην απεργία των εφοριακών υπαλλήλων τις δύο τελευταίες εργάσιμες μέρες του Ιουνίου που είχε ως αποτέλεσμα την είσπραξη του ποσού αυτού τις 2 πρώτες ημέρες του Ιουλίου 2013.

Αντίθετα, συνεχίστηκε και το μήνα Ιούνιο η καλύτερη από τους στόχους πορεία είσπραξης των εσόδων από:

– τους φόρους περιουσίας κατά 34 εκατ. ευρώ ή 15,6%,

– τους λοιπούς φόρους κατανάλωσης κατά 42 εκατ. ευρώ ή 168,5% και τους λοιπούς έμμεσους φόρους κατά 67 εκατ. ευρώ ή 266,1%.

 

Σημειώνουμε ότι στα οριστικά στοιχεία του Ιουνίου ενδέχεται να υπάρχουν ανακαταλογισμοί μεταξύ αυτών των κατηγοριών και των έμμεσων φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «η δημοσιονομική πραγματικότητα της χώρας βελτιώνεται καθιστώντας πιο εφικτό τον στόχο για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος» ωστόσο από τα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού προκύπτουν αβεβαιότητες.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *