Το ΥΠΟΙΚ κατέθεσε πέρυσι 26.645 ποινικές προσφυγές για φοροδιαφυγή και ληξιπρόθεσμα χρέη, μία δηλαδή ανά 424 κατοίκους.
Από δικομανία φαίνεται ότι πάσχει το ελληνικό κράτος, σε ό,τι αφορά τις προσφυγές στα δικαστήρια για φορολογικά θέματα, καθώς οι “Ελληνες πολίτες διώκονται σχεδόν 240 φορές περισσότερο, σε σύγκριση με τους Αμερικανούς ή τους Βρετανούς.
Αυτό υποστηρίζει η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ), επικαλούμενη στοιχεία, που συγκέντρωσε από την αμερικανική (IRS) και τη βρετανική υπηρεσία εσόδων (HMRC) και το τμήμα Διεύθυνσης Νομικών Υποθέσεων του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.
Στις ΗΠΑ, οι ποινικές προσφυγές εναντίον πολιτών για φορολογικά θέματα δεν ξεπέρασαν πρόπερσι τις 2.998 (μία ανά 103.000 κατοίκους), ενώ στη Βρετανία ο αντίστοιχος αριθμός ήταν, πέρυσι, μόλις 556 (μία ανά 111.510 κατοίκους).
«Στην Ελλάδα, το ΥΠΟΙΚ κατέθεσε πέρυσι 26.645 ποινικές προσφυγές για φοροδιαφυγή/ληξιπροθέσμα χρέη, μία ανά 424 κατοίκους! Η τάση είναι έντονα αυξητική», υποστήριξε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Βαγγέλης Αχιλλόπουλος, επικεφαλής της Ομάδας Θεσμικών Παρεμβάσεων και Προτάσεων ΟΕΣΥΝΕ. Τα στοιχεία και οι προτάσεις της ΟΕΣΥΝΕ κατατέθηκαν ήδη στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς.
Αυτό συμβαίνει διότι, στην Ελλάδα, λογίζεται ως έσοδο το δεδουλευμένο και όχι το εισπραχθέν. Με απλά λόγια, αν κάποιος εκδώσει παρασταστικό επί πιστώσει για σημαντικό ποσόν, χωρίς να λάβει ποτέ τα χρήματα, αυτό θεωρείται από το κράτος ως φορολογητέα ύλη (το λεγόμενο λογιστικό σύστημα «accruals based», που βασίζεται στις δεδουλεμένες πράξεις. Σε ΗΠΑ και Βρετανία αντίθετα, πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να επιλέξουν -μέχρι ένα υψος τζίρου- το «cash based» σύστημα, με βάση τις εκκαθαρισμένες πράξεις, ήτοι τα εισπραχθέντα).
Eχουν περασει νομο απο το 2011 που ποινικοποιει την μη αποδοση φορων ανω των 5000 Ευρω. Το απιστευτο ειναι οτι αυτος ο νομος εχει αναδρομικη ισχυ και πριν το 2011 οπου ισχυε αλλος νομος του 1990 ο οποιος δεν χαρακτηριζει τις οφειλες προς το δημοσιο ως ποινικο αδικημα. Αυτα ουτε στη Σταλινικη Ρωσια.
Απο την αλλη υπαρχουν δυο αποφασεις, η μια του ΣτΕ του 2008 και η δευτερη του Ανωτατου Ειδικου Δικαστηριου του 2010, οι οποιες καταδικαζουν την προσωποκρατηση για οφειλες προς το δημοσιο ακομα και αν υπαρχει δολος.
Επειδη λοιπον δεν μπορουν, ενω θα το θελανε πολυ, να κλεισουν τον κοσμο σε στρατοπεδα συγκεντρωσης, θα βγουν μια μερα και θα πουν οτι αν χρωστας στο δημοσιο και δεν μπορεις να πληρωσεις γιατι εισαι ανεργος για παραδειγμα, υποχρεουσαι να μετακομισεις στη Μαλακασα η στον Ασπροπυργο σε πρωτη φαση και να δουλεψεις στα “στρατοπεδα εργασιας” που εχουμε δημιουργησει ετσι ωστε να ξεπληρωσεις με την εργασια σου το δημοσιο.