Αρχίζουν τα όργανα για την Ισπανία: Οι τράπεζες διώχνουν τους Ισπανούς από τα σπίτια τους

Αφού ακολουθήσαμε το κακό παράδειγμα της Ισπανίας και την ξεπεράσαμε πια στα ποσοστά της ανεργίας, η Ελλάδα ετοιμάζεται να ακολουθήσει το Ισπανικό παράδειγμα όσον αφορά και sτο ξεπάγωμα της διαδικασίας των εξώσεων και των πλειστηριασμών.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε χθες την εφαρμογή των μέτρων με τα οποία θα εμποδίζονταν οι τράπεζες να κάνουν έξωση σε όσους οφείλουν στεγαστικά δάνεια, μέχρι να αποφανθεί οριστικά για το θέμα αυτό.
Τα μέτρα είχαν υιοθετηθεί από την περιφέρεια της Ανδαλουσίας, η οποία ήθελε να εμποδίσει για τρία χρόνια τις εξώσεις όσων οφειλετών αντιμετωπίζουν οικονομική δυσχέρεια και τα σπίτια τους έχουν κατασχεθεί από τις τράπεζες. Η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι υποστήριζε ότι με τον τρόπο αυτό παραβιάζονταν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των τραπεζών.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανοί έχουν χάσει τη σπίτια τους ή αναμένουν να τους γίνει έξωση γιατί αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους εν μέσω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα και με την ανεργία να αγγίζει το 27%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πλατφόρμας για Οσους Χρωστάνε Στεγαστικά (PAH), μιας από τις πιο δραστήριες οργανώσεις, το 2012, στη χώρα των πέντε εκατομμυρίων άδειων σπιτιών γίνονται κάθε μέρα 532 εξώσεις, κυρίως σε οικογένειες με παιδιά.
Μάλιστα, στην Ιβηρική χερσόνησο, ο νόμος επιτρέπει στις τράπεζες να κρατήσουν ένα σπίτι όταν δεν πληρώνεται η δόση του στεγαστικού, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν να απαιτούν το συνολικό ποσό του δανείου που εκκρεμεί. Στα τέλη του Οκτωβρίου τα Ηνωμένα Εθνη και λίγο αργότερα η Ενωση Εισαγγελέων στην Ισπανία και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο έκριναν παράνομες αυτές τις διατάξεις» 

Ο νόμος αυτός επέτρεψε στις τράπεζες να πετάξουν στο δρόμο 100.000 οικογένειες, το πρώτο εξάμηνο του 2012 (σ.σ.: 400.000 από την αρχή της κρίσης). 

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται στον τομέα του «real estate» αποτελεί το γεγονός πως το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ισπανία έφτασε το 11,2% επί του συνόλου του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της ευρωπαϊκής χώρας. 
Σκεφτείτε τι έχει να γίνει όταν στην Ελλάδα το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» εκτιμάται οτι φτάνει το 27 – 28 %. Με τον εφιάλτη της έξωσης θα ζουν εφεξής κι οι Έλληνες, οι οποίοι, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους δάνειο.

Βέβαια, η πραγματική εικόνα της κατάστασης αμφισβητεί τα στοιχεία των τραπεζών για το ύψος των επισφαλειών για το σύνολο του χαρτοφυλακίου των δανείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας Καθημερινή, ένα στα δύο καταναλωτικά δάνεια και ένα στα τέσσερα στεγαστικά έχουν πάψει να εξυπηρετούνται για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών. Τη ζοφερή εικόνα της κατάρρευσης των οικογενειακών προϋπολογισμών συμπληρώνει η κατάρρευση της μικρής επιχειρηματικότητας, καθώς σχεδόν ένα στα δύο μικρά επιχειρηματικά δάνεια είναι σε καθυστέρηση, ενώ σε ό,τι αφορά τις μεσαίες επιχειρήσεις, ανεξόφλητο είναι πλέον ένα στα τρία δάνεια. Συνολικά τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έχουν ανέλθει στα 145 δισ. ευρώ. Στα 52 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και στα 14 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προστίθενται 80 δισ. ευρώ, που είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις τράπεζες.

Η έκρηξη των οφειλών από φυσικά και νομικά πρόσωπα υπονομεύει κάθε προσπάθεια για σταθεροποίηση της οικονομίας, στον βαθμό που το σύνολο των οφειλών φθάνει τα δύο τρίτα σχεδόν του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Αναζητούν το μαγικό τρόπο που θα εξαφανίσει τα «κόκκινα» δάνεια

Οι τραπεζίτες, οι οποίοι δείχνουν την πόρτα της εξόδου σε 25.000 τραπεζοϋπαλλήλους μέχρι το τέλος του έτους, ετοιμάζονται για θερμό φθινόπωρο και ακόμη πιο θερμό χειμώνα, όταν δηλαδή απελευθερωθούν και στην Ελλάδα οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας. 
Οι τράπεζες ψάχνουν τη μαγική συνταγή, ώστε σύμφωνα τις απαιτήσεις της τρόικα να ρυθμίσουν όλα τα κόκκινα δάνεια ως το τέλος του 2013. Μάλιστα, το μήνυμα φέρονται να το έχουν λάβει οι διοικήσεις των τραπεζών και έχουν ξεκινήσει δρομολογούν ρυθμίσεις οφειλών, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, και το αργότερο πριν από τη λήξη του Δεκεμβρίου.

Μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες θα έχουν καταλήξει στο νέο μοντέλο των ρυθμίσεων, που θα πρέπει να ακολουθήσουν (με υποδείξεις της τρόικας) καθώς και τις παραμέτρους που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους, ώστε να μην «σκάνε» εκ νέου τα ρυθμισμένα δάνεια.

Από τα δάνεια αυτά που υπολογίζονται στα επίπεδα των 60δισ ευρώ, μόλις το 1/3 έχει ρυθμιστεί. Και το κακό είναι ότι τα περισσότερα από τα ρυθμισμένα δάνεια «σκάνε» εκ νέου.

Στο τέλος του 2012, τα προβληματικά δάνεια έφτασαν τα 66δισ ευρώ, με τα συνολικά υπόλοιπα των δανείων -νοικοκυριών και επιχειρήσεων- στα 228δισ ευρώ.

 

Πώς να ρυθμίσεις τα «αρρύθμιστα»;

Οποιαδήποτε μαγική συνταγή και να έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, όποιο ξόρκι και να κάνει δεν μπορεί να βάλει φρένο στα κόκκινα δάνεια. 
Κάθε κοντέρ αναμένεται να σπάσουν φέτος τα «κόκκινα» δάνεια στην Ελλάδα λόγω της επιδείνωσης της ύφεσης και του ξεκαθαρίσματος των χαρτοφυλακίων, ως απόρροια του ελέγχου της BlackRock, των νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και της ραγδαίας αύξησης των «νεόπτωχων».

Πώς, λοιπόν, θα βάλεις φρένο στη χιονοστιβάδα;

Η κυβέρνηση ήδη «διαφημίζει» ότι η ρευστότητα των περίπου 30 δισ. ευρώ που θα πέσει στις τράπεζες θα μετακυλιστεί στην αγορά. Σημειώνει δε ότι το δημόσιο, ως μεγαλομέτοχος των τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα εγγυηθεί τη μεταφορά της ρευστότητας στην αγορά με προτεραιότητα τη χρηματοδότηση εγκεκριμένων επενδύσεων, προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κ.ά. 
Αυτό το επίτευγμα δεν τον έχει καταφέρει εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση κι ας στενάζει η αγορά κι ο επιχειρηματικός κόσμος από την έλλειψη ρευστότητας.
Μέχρι όμως να μας αποκαλύψουν τα σχέδια τους για πλειστηριασμούς αφήνουν χιλιάδες δανειολήπτες σε αγωνία να περιμένουν να δουν τι μέλλει γενέσθαι με την πρώτη κατοικίας τους.

Danioliptes.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Αρχίζουν τα όργανα για την Ισπανία: Οι τράπεζες διώχνουν τους Ισπανούς από τα σπίτια τους”

  1. Στην Ισπανία υπάρχει πρόνοια για τους φτωχούς και άστεγους. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα.

    Επίσης, στην Ισπανία μπορεί κάποιος να κηρύξει ατομική πτώχευση και τελειώνει με τα χρέη του. Εδώ δεν υπάρχει τέτοιου είδους πτώχευση.
    «Individuals, self-employed workers, companies and other organizations are entitled to file for bankruptcy before Spanish Courts.»

  2. Οι τραπεζες στην Ελλαδα εχουν δωσει 240 δις σε δανεια και εχουν παρει 232 δις σε εγγυησεις δημοσιου.
    Αν θελουν να προχωρησουν σε κατασχεσεις να προχωρουν μονο για τα ποσα των εγγυησεων που θα αποπληρωσουν στην ΕΚΤ.
    Αν δεν αποπληρωσουν τα ποσα των εγγυησεων δεν εχουν δικαιωμα να ζητουν αποπληρωμη δανειων απο τους δανειοληπτες. Προκειται για αδικαιολογητο πλουτισμο … κοινως κλεψιμο.
     
    Κατα τα αλλα, οπως μου λενε, στη Θεσσαλονικη πουληθηκαν απο την αρχη του ετους μεχρι τωρα μονο 40 ακινητα.
    Αυτο δειχνει οτι δεν υπαρχει ενδιαφερον ακομα και αν αρχισουν πλειστηριασμοι. Θα ειναι αγονοι.
     
     

  3. PA, πολύ σωστά!
    «Οι τραπεζες στην Ελλαδα εχουν δωσει 240 δις σε δανεια και εχουν παρει 232 δις σε εγγυησεις δημοσιου.
    Αν θελουν να προχωρησουν σε κατασχεσεις να προχωρουν μονο για τα ποσα των εγγυησεων που θα αποπληρωσουν στην ΕΚΤ.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *