Όταν πρόκειται για τις τράπεζες, η κυβέρνηση εφαρμόζει πιστά την λαϊκή παροιμία «και την πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος».
Πάνω από τα 20 δισ. ευρώ αντί για δύο δισ. ευρώ που διέρρεε αρχικά θα είναι τελικά το δώρο που ετοιμάζεται να χαρίσει η κυβέρνηση προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα μέσω της δήθεν ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια.
Colpo grosso στην πλάτη του ελληνικού λαού προς όφελος των τραπεζών που θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχαν κηρύξει πτώχευση, να κρατικοποιηθούν και να διαγραφούν όλα τα επαίσχυντα δάνεια σε βάρος όσων δεν αντέχουν πλέον οικονομικά να πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε δόσεις αποπληρωμής δανείων.
Η κυβέρνηση σκοπεύει μέχρι τα τέλη του μηνός να προωθήσει και να εγκριθεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο διευκόλυνσης των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών και των φορολογούμενων.
Με το σχέδιο, η κυβέρνηση στοχεύει να ισχυριστεί καταρχήν ότι δήθεν πήρε μέτρο φιλολαϊκό, έστω και αν αυτό με τις αυστηρές προϋποθέσεις που περιέχει αφορά μια πάρα πολύ μικρή αριθμητικά ομάδα υπερχρεωμένων δανειοληπτών σε σύγκριση με το σύνολό τους, και να αναγκάσει τους δανειολήπτες σαν πρόβατα στη σφαγή, να παγιδευτούν στη μέγκενη των τραπεζών, και να αναγκαστούν να πληρώνουν περισσότερα από ότι πληρώνουν με βάση την αρχική δανειακή συμφωνία με τις τράπεζες, να χάσουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που αποτελεί τη μόνη ασπίδα προστασίας των δανειοληπτών απέναντι στις τράπεζες και να εξακολουθούν να κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους ή άλλο περιουσιακό στοιχείο που έβαλαν ενέχυρο για το δάνειο.
Στα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ, οι τράπεζες άφησαν να διαρρεύσει ότι η χασούρα που δήθεν θα έχουν από τις δήθεν ρυθμίσεις των ανεξόφλητων δανείων θα είναι δύο δισεκατομμύρια ευρώ και επομένως αυτό το ποσό θα πρέπει να τους το αποδώσει κάθε συνεπής φορολογούμενος στην Ελλάδα. Προσθέστε ένα μηδενικό και πάλι δεν θα μείνουν οι τράπεζες ικανοποιημένες.
Σκορδάς: «Δεν καταλήξαμε πόσα θα δοθούν στις τράπεζες»
Το διευκρίνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθ. Σκορδάς, σήμερα, δηλώνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν έχει ολοκληρωθεί, όχι επειδή υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από όλους μας ότι η ρύθμιση επιβλήθηκε στην κυβέρνηση από τις τράπεζες για να γλιτώσουν από τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά διότι, όπως είπε, περιμένουμε την έγκριση της τρόικας -πάλι την τρόικα βάζει μπροστά η κυβέρνηση- που περιμένει με τη σειρά της πόσα τελικά θα ζητήσει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, δηλαδή ο Γιώργος Προβόπουλος, για το τελικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους οι συνεπείς φορολογούμενοι στην Ελλάδα και ενδεχομένως και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ως αντιστάθμισμα στην υποτιθέμενη χασούρα των τραπεζών για τις… τρομάρα τους διευκολύνσεις που λένε ότι θα κάνουν στους δανειολήπτες.
Δηλαδή, παγιδεύουν τους δανειολήπτες και τώρα θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα σπίτια των δανειοληπτών που θα αρπάξουν και θα αρχίσουν να τα βγάζουν ξανά στο σφυρί μαζικά από το 2014 θα έχουν την ίδια αξία ή και μεγαλύτερη αξία από την προ κρίσης εποχή τη στιγμή που σήμερα κανείς δεν θέλει να αγοράσει διαμέρισμα και κανείς ιδιοκτήτης δεν θέλει να έχει ένα ανοίκιαστο ακίνητο λόγω του κεφαλικού φόρου και των υπολοίπων τουλάχιστον 50 φόρων που προβλέπονται για τα ακίνητα και των άλλων φόρων που επιβλήθηκαν στους συνεπείς φορολογούμενους στη διάρκεια του Μνημονίου.
Οι τιμές των ακινήτων φόβητρο για τις τράπεζες.
Οι αναλυτές των τραπεζών υποστηρίζουν ότι η κεφαλαιακή επάρκεια και η ρευστότητα των τραπεζών θα μπορούσαν να αυξηθούν, αν προχωρούσαν σε αναπροσαρμογή των τιμών των ενεχύρων τους. Όμως η αναπροσαρμογή των τιμών των ενεχύρων και ειδικά των ακινήτων δεν έχει γίνει από τις τράπεζες ούτε καν για τις ρυθμίσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.
Αυτό συμβαίνει διότι:
α. Τα περισσότερα από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες, έχουν τιτλοποιηθεί και έχουν κατευθυνθεί προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την άντληση ρευστότητας. Τα ακίνητα είναι «δεσμευμένα» δηλαδή στην ΕΚΤ και σε άλλους ξένους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και εταιρίες ειδικού σκοπού, όπως έχει αποκαλύψει o Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.
β. Η διαφορά μεταξύ της παλαιάς τιμής του ενεχύρου και της νέας τιμής προς τα κάτω που αποτελεί… μείον για το colpo grosso που επιδιώκουν κυβέρνηση και διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας.
γ. Δεν επιβεβαιώνονται οι μακροοικονομικές εκτιμήσεις αναλυτών-παπαγάλων των τραπεζών ότι στο 2014 θα υπάρξει ανάκαμψη (και) στην αγορά ακινήτων και οι τιμές τους θα μπορούσαν να αυξηθούν. Θέλουν άλλα 20 δισ. ευρώ από τον λαό!
Επομένως, η υπερτίμηση της αξίας των ακινήτων μόλις οι τράπεζες τα αρπάξουν από τους δανειολήπτες, αφού τους παγιδέψουν στη δήθεν ρύθμιση, δεν είναι δυνατόν να συμβεί υπό τις παρούσες συνθήκες και έτσι οι τράπεζες μέσω των παπαγάλων τους στα ΜΜΕ επιχειρούν να απομυζήσουν άλλα 20 δισεκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον από τους φορολογούμενους στην Ελλάδα ως επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες, όπως διαβάζουμε στην «Ημερησία».
Οι τιμές των ακινήτων είναι το φόβητρο, με άλλα λόγια, των Ελλήνων τραπεζιτών που προφανώς δεν λογάριασαν καλά ότι θα αρπάξουν ακίνητα που μπορεί πριν από τρία χρόνια να ήταν πανάκριβα αλλά πλέον η αξία τους έχει μειωθεί πάρα πολύ.
Άραγε τί θα συνέβαινε αν ξαφνικά συνεννοημένοι όλοι οι δανειολήπτες αποφάσιζαν να πάψουν να πληρώνουν δάνεια στις τράπεζες και να τις επέτρεπαν να οικειοποιηθούν τα σπίτια τους;
Όλη η φούσκα των ακινήτων θα συγκεντρωνόταν στα χέρια των τραπεζών και πιθανότατα θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην κήρυξη πτώχευσής τους.
Υπάρχει όμως βεβαίως το ενδεχόμενο οι τράπεζες να έχουν ήδη εξασφαλισμένα τα νώτα τους είτε μεταβιβάζοντας τα δάνεια σε εταιρίες ειδικού σκοπού και τράπεζες του εξωτερικού με αντάλλαγμα δάνεια σε ρευστό ή σε εταιρίες real estate, ακόμη και τουρκικές σκοπεύουν να συμμετέχουν στο χοντρό κόλπο της αρπαγής των σπιτιών των υπερχρεωμένων υπερφορολογημένων Ελλήνων μετά από τα deals του Σαμαρά με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.
Κι αυτό θα σημάνει τον σφετερισμό των ακινήτων υπερχρεωμένων υπερφορολογημένων Ελλήνων σε real estate agencies, μεσίτες, πίσω από τους οποίους κρύβονται ντόπια και ξένα «κοράκια».
Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες τα θέλουν όλα
Και να έχουν πάντα στο χέρι τους δανειολήπτες και να πάρουν ζεστό χρήμα από την τσέπη των γνωστών κορόιδων -των συνεπών φορολογούμενων- και να βγάλουν στο σφυρί τα ακίνητα σε καλύτερη τιμή από εκείνη που είχαν όταν κατασχέθηκαν ή θα κατασχεθούν.
Οι… «σωτήρες» των 800.000 ευρώ
Οι Επίτροποι της Κομισιόν που υποτίθεται ότι θα ελέγχουν τις τράπεζες θα λαμβάνουν ετήσιες απολαβές ύψους 800.000 ευρώ.
Για τόσο προκλητικά υψηλές αμοιβές σε ξένους αξιωματούχους στην Ελλάδα τον καιρό της κρίσης, το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι –που δεν πρόκειται να το κάνουν- είναι να υποχρεώσουν τις τράπεζες να συμμορφωθούν τουλάχιστον με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να λογοδοτήσουν για όσα εγκλήματα έχουν διαπράξει μέχρι σήμερα σε βάρος των Ελλήνων δανειοληπτών, με πρώτο ότι διαθέτουν ένα από τα πλέον τοκογλυφικά χρηματοπιστωτικά συστήματα στον πλανήτη.
Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπει να μη χορηγείται πάνω από το 70% της αξίας του ενεχύρου και η δόση να μην ξεπερνά το 40% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη.
Ποια εγχώρια τράπεζα το εφάρμοσε αυτό στην προ κρίσης εποχή και ποια τράπεζα το εφαρμόζει τώρα;
Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τους Επιτρόπους των 800.000 ευρώ! Οι πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.
Την ψευτιά από κυβερνητικά στελέχη και τράπεζες την έχουν καταλάβει και δεν τσιμπάνε.
Οι τράπεζες θα έπρεπε να φοβούνται για όσα ετοιμάζονται για άλλη μια φορά να αρπάξουν από τον ελληνικό λαό. Διότι δεν αντέχει άλλο η τσέπη του και η οργή παίρνει σιγά σιγά το δρόμο της, κυλάει, και το ποτάμι πίσω δε γυρνά και θα τα παρασύρει όλα στο διάβα του.
danioliptes.gr
Ακούμε διαρκώς για ξένα funds, για Colpo grosso σε βάρος της κοινωνίας, πως χιλιάδες δάνεια έχουν αγοραστεί από ξένες εταιρείες, για ανακεφαλαιοποίησητραπεζών, για ν. Κατσέλη που θα ισχύει και το 2013 (και κατά πάσα πιθανότητα από το 2014 δεν θα υπάρχει και αυτό) και έπεται συνέχεια.
Καλή η πληροφόρηση αλλά δεν καταλαβαίνω που αποσκοπεί.
Με αυτά που διαβάζουμε θα τρελαθούμε τελείως.
Δεν υπάρχουν λύσεις?
Άρθρο 388 – Απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών
Αν τα περιστατικά στα οποία κυρίως, ενόψει της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών, τα μέρη στήριξαν τη σύναψη αμφοτεροβαρούς σύμβασης, μεταβλήθηκαν ύστερα, από λόγους που ήταν έκτακτοι και δεν μπορούσαν να προβλεφθούν, και από τη μεταβολή αυτή η παροχή του οφειλέτη, ενόψει και της αντιπαροχής, έγινε υπέρμετρα επαχθής, το δικαστήριο μπορεί κατά την κρίση του με αίτηση του οφειλέτη να την αναγάγει στο μέτρο που αρμόζει και να αποφασίσει τη λύση της σύμβασης εξολοκλήρου ή κατά το μέρος που δεν εκτελέστηκε ακόμη.