Πέθανε ο Τσάβες, «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ και τις πετρελαϊκές

Γεγονός με τεράστια πολιτική και γεωπολιτική σημασία αποτελεί ο θάνατος του ηγέτη της Βενεζουέλας  Ούγκο Τσάβες, που ήταν την τελευταία δεκαετία ο βασικός εκφραστής του αγώνα των λαών της Λατινικής Αμερικής για κοινωνική απελευθέρωση.

Ο Τσάβες άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη στo Kαράκας σε ηλικία 59 ετών, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

Ο θάνατος του εκτιμάται ότι θα αποτελέσει αφετηρία εξελίξεων στη Βενεζουέλα και στις χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπου τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην εξουσία δημοκρατικά εκλεγμένοι λαϊκοί ηγέτες, για τους οποίους ο Τσάβες απετέλεσε πρότυπο.

Στη Βενεζουέλα αναμένεται σκληρή μάχη εξουσίας,  καθώς οι συντηρητικές  πολιτικές δυνάμεις  θα επιχειρήσουν να ανακτήσουν την εξουσία, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και των πολυεθνικών πετρελαϊκών κολοσσών που έχουν συμφέροντα στα πλούσια κοιτάσματα της χώρας.

Οι  εταιρίες πετρελαίων και οι ΗΠΑ είχαν χρηματοδοτήσει στο παρελθόν πολλές ααπόπειρες ανατροπής του εκλιπόντος προέδρου, όπως και τις εκλογικές καμπάνιες των πολιτικών αντιπάλων του.

Ο Τσάβες ήταν “κόκκινο πανί” για τις ΗΠΑ. Κατά καιρούς μάλιστα γερουσιαστές και βουλευτές είχαν προτρέψει δημόσια τη CIA να τον δολοφονήσει(!), προκειμένου να “απαλλαγούν οι ΗΠΑ από ένα επικίνδυνο εχθρό, που ξεσήκωνε τη Λατινική Αμερική”, προβάλλοντας ιδέες λαϊκής εξουσίας, εθνικοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πόρων κλπ.

Ηταν αξιωματικός των αλεξιπτωτιστών, που ανέπτυξε πολιτική δράση, ιδρεύοντας το 1983 το Μπολιβαριανό Επαναστατικό Κίνημα 200 (Movimiento Bolivariano Revolucionario 200 ή MBR-200), το οποίο το 1992 είχε επιχειρήσει να ανατρέψει με πραξικόπημα τον διεφθαρμένο πρόεδρο Κάρλος Αντρες Πέρες. Ο Τσάβες φυλακίστηκε για αυτήν την δράση του.

Μετά την αποφυλάκισή του ακολούθησε τον δρόμο της πολιτικής και τον Δεκέμβριο του 1998 διεκδίκησε την προεδρία της Βενεζουέλας,  υποσχόμενος αναδιανομή της γης και προγράμματα στέγασης, μόρφωσης και περίθαλψης για τους φτωχούς. Κέρδισε τις εκλογές και ανέλαβε την προεδρία της χώρας τον Φεβρουάριο του 1999.

Ηταν ο πρώτος Αριστερός ηγέτης στη Λατινική Αμερική, μετά τη δολοφονία του Αλλιέντε το 1973.  Προσπάθησε να αναδιανείμει το εθνικό εισόδημα και να ελέγξει τους πλουροπαραγωγικούς πόρους της χώρας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο,  βωξίτες,  ξυλεία) που βρίσκονταν στα χέρια ξένων πολυεθνικών.

Πριν αναλάβει την εξουσία, η Βενεζουέλα είχε κυβερνηθεί από διεφθαρμένους πολιτικούς, που ανέβαιναν στην εξουσία με τη βοήθεια του οικονομικού κατεστημένου και των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες ήλεγχαν και τα μέσα ενημέρωσης. Η χώρα είχε μάλιστα  χρεοκοπήσει, ενώ ήταν η 4η μεγαλύτερη πετρελαιαγωγός παγκοσμίως.

Ο Τσάβες έθεσε αυστηρούς κανόνες λειτουργίας στις εταιρίες πετρελαίου και εν συνεχεία άρχισε να εθνικοποιεί διυλισστήρια.  Το παράδειγμα του ακολούθησαν νειοεκλεγμένοι ηγέτες στη Βολιβία, το Εκουαδόρ  κλπ. Η πολιτική αυτή τον κατέστησε θανάσιμο εχθρό των ΗΠΑ

Εδωσε τη δυνατότητα σε χώρες όπως η Κούβα του Κάστρο να εξασφαλίσουν πόρους – και ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας πετρέλαιο – ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα που δημιουργούσε το αμερικανικό εμπάργκο.

Το φιλολαϊκό πρόγραμμά του, τον έφερε γρήγορα αντιμέτωπο με το οικονομικό κατεστημένο της χώρας του. Τον Απρίλιο του 2002 έγινε πραξικόπημα εναντίον του, το οποίοι μεταδόθηκε ζωντανά(!) από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, με την ανάλογη παραπληροφόρηση, για να μην κινητοποιηθούν οι οπαδοί του Τσάβες. Ο Τσάβες συνελήφθη και τέθηκε για λίγες ημέρες εκτός εξουσίας.

Επανεξελέγη θριαμβευτικά Πρόεδρος το 2006 και τον περασμένο Οκτώβριο,  συγκεντρώνοντας πάνω από 70% των ψήφων  στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

www.sofokleousin.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Πέθανε ο Τσάβες, «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ και τις πετρελαϊκές”

  1. “Μας πήραν χαμπάρι και στη Βενεζουέλα!”
    “…Με ρωτάτε γιατί στείλαμε φυλακή όσα στελέχη μας κλέψανε; Γιατί κλέψανε! Και δεν τους τιμωρήσαμε εμείς, αλλά οι θεσμοί. Μου λένε «γιατί άφησες να μπει φυλακή ο υπουργός Άμυνας και δεν τον κάλυψες αφού ήταν προσωπικός σου φίλος;». Μα… γιατί έκλεψε! Πρόδωσε την εμπιστοσύνη μας, την πίστη του λαού στην κυβέρνηση. Πρόδωσαν τον Λαό, τη Δημοκρατία, τον Στρατό, την Πατρίδα, το Έθνος; Τιμωρούνται από τη Δικαιοσύνη! Αν τους αφήσεις, θα διαφθείρουν κι άλλους. Γι’ αυτό φυλακίστηκαν. Τιμωρώντας τη διαφθορά κρατάμε γεμάτα τα ταμεία, και την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη μαφία των τραπεζών μακριά απ’ τα πόδια μας. Δεν καταντάμε Ελλάδα!…”
    http://topontiki.gr/article/10596/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *