190.000 ένστολοι, γιατροί, καθηγητές χάνουν ως 20% από το μισθό

– Τσεκούρι σε όλα τα ειδικά επιδόματα, δείτε ποια μένουν
– Μεγαλύτερες οι περικοπές σε γιατρούς του ΕΣΥ και Δικαστικούς
– Δείτε ποιες θα είναι οι περικοπές σε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό

Το μαχαίρι που ήταν προγραμματισμένο από Σεπτέμβριο τελικά θα έρθει μέσα στο καλοκαίρι. Τον Ιούλιο όσοι υπάγονται στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, οι ένστολοι, οι γιατροί του ΕΥΣ, οι Δικαστικοί, οι καθηγητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και οι αρχιερείς και οι διπλωμάτες θα δουν μεγάλες μειώσεις στους μισθούς τους.

Ειδικά στα υψηλότερα κλιμάκια, όπως οι γιατροί του ΕΣΥ και οι Δικαστικοί με μέσο όρο μισθού 5.100 και 6.200 ευρώ (μεικτά) αντίστοιχα θα δουν τη μισθοδοσία τους να μειώνεται ως και 20%.

Έως τώρα όσοι συμπεριλαμβάνονται στα ειδικά μισθολόγια είχαν δει μια μείωση από 5% ως και 20% λόγω της περικοπής επιδομάτων, όπως η κατάργηση του επιδόματος γάμου και η παροχή μόνο επιδόματος για τα ανήλικα παιδιά.

Το νέο σχέδιο προβλέπει, όπως και στην περίπτωση του ενιαίου μισθολογίου στο υπόλοιπο δημόσιο τη διατήρηση μόνο των βασικών επιδομάτων και την ενσωμάτωση άλλων στον βασικό μισθό που θα αυξήσει μεν τον κατώτατο, θα επιφέρει όμως μεγάλες μειώσεις στα υπόλοιπα κλιμάκια.

Μια μεγάλη μείωση θα επέλθει επίσης από το πάγωμα του χρονοεπιδόματος που ανά δύο χρόνια προστίθεται (περίπου 4%) στον βασικό μισθό και φτάνει να αποτελεί ως και το 60%. Το σχέδιο λέει ότι προς το παρόν το χρονοεπίδομα παγώνει τουλάχιστον ως το 2015.

Το δεύτερο σενάριο λέει η προσαρμογή του μισθού με βάση το χρονοεπίδομα να γίνεται ανά 4ή 5 χρόνια αντί ανά 2 χρόνια.

Σε ότι έχει να κάνει με τις ένοπλες δυνάμεις οι περικοπές στους χαμηλόβαθμους αναμένεται να είναι μικρές, κάποιοι μάλιστα ίσως δουν μια μικρή αύξηση, ωστόσο στα υψηλόβαθμα στελέχη οι περικοπές μπορεί να φτάσουν και το 30%.

Ένα σχέδιο που μελετάται αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει ενσωμάτωση στον βασικό των οδιπορικών που φτάνουν τα 130 με 200 ευρώ το μήνα, αλλά να περικοπούν όλα τα υπόλοιπα επιδόματα πλην του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και ειδικής απασχόλησης.

www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *