Έρευνα πραγματοποίησε η Bloomberg η οποία βασίστηκε σε ερωτήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου από ένα δείγμα 900 αναγνωστών του πρακτορείου, οι οποίοι επιλέχθηκαν τυχαία ανάμεσα από τους 300.000 συνδρομητές του. Σύμφωνα με τους αναλυτές η πιθανότητα στατιστικού λάθους ανέρχεται στο 3.3%.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτή πολύ πιθανή είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας.
Πιο αναλυτικά ένα 62% των αναγνωστών θεωρεί «πολύ πιθανή» την χρεοκοπία της χώρας μετά τις γερμανικές εκλογές, ενώ μόλις το 31% θεωρεί «καθόλου πιθανή» την κατάρρευση της Ελλάδας
Η έρευνα δίνει στοιχεία και για την Κύπρο για την οποία το 55% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν «πολύ πιθανή» την χρεοκοπία της και μόλις το 29% να την χαρακτηρίζει «απίθανη».
Ωστόσο το 31% το οποίο χαρακτηρίζει «απίθανη» την χρεοκοπία της Ελλάδας, είναι το πιο μεγάλο ποσοστό που έχει συγκεντρώσει η χώρα από το 2010 όπου γίνονται οι έρευνες του πρακτορείου.
Στην τρίτη θέση μιας πιθανής χρεοκοπίας είναι η Πορτογαλία με ποσοστό 33%, ενώ η Ισπανία, η Ιταλία, η Σλοβενία και η Ιρλανδία, συγκεντρώνουν αρκετά χαμηλά ποσοστά για το ενδεχόμενο κατάρρευσης.
Όσον αφορά τις πολιτικές μεγάλων ηγετών του κόσμου, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε αποσπά το 70% των θετικών απόψεων των αναγνωστών, με την Ανγκέλα Μέρκελ να ακολουθεί με ποσοστό 65% και τον Ντέιβιντ Κάμερον να είναι τρίτος με ποσοστό 50%.
Στην τέταρτη θέση ο Μπαράκ Ομπάμα με ποσοστό 45% θετικών απόψεων για την πολιτική του.
Τέλος, το 39% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κινεζική οικονομία θα αρχίζει να κάμπτεται, με την Ευρωζώνη να ακολουθεί με ποσοστό 21%.
Μόνο οι αναγνώστες του Bloomberg βλέπουν χρεωκοπία της Ελλάδας;
Εμείς δηλ. βλέπουμε κάτι άλλο;
Μου το έστειλαν σε e-mail, θεωρώ ότι αξίζει μιας ανάγνωσης:
Είδα το παλιό να πλησιάζει, μα ερχόταν σα νέο.
Σερνόταν πάνω σε καινούργια δεκανίκια
που κανένας δεν είχε ξαναδεί
και βρομούσε νέες μυρωδιές σαπίλας
που κανείς δεν είχε πριν ξαναμυρίσει.
Μπέρτολτ Μπρεχτ
Σε μία στρατιωτική εισβολή, αν βομβαρδιστούν νοσοκομεία …αν χτυπηθούν σχολεία …αν χρησιμοποιηθούν όπλα βιολογικού πολέμου …αν χιλιάδες άνθρωποι διωχθούν από τις εστίες τους, είναι βέβαιο ότι θα προκληθεί η κατακραυγή και η απέχθεια της παγκόσμιας κοινότητας, για τον εισβολέα.
Όμως κατά τον Michel Chossudovsky, ομότιμο καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα: “Όταν μία αντιπροσωπεία του ΔΝΤ «επισκέπτεται» μία χώρα, θέτοντας σαν προϋπόθεση για την εκχώρηση δανείων τον περιορισμό των κοινωνικών και λοιπών δαπανών, η διαφορά δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, σε σχέση με την καταστροφή που θα προκαλούσε ένας βομβαρδισμός εκ μέρους του ΝΑΤΟ. Το ΔΝΤ απαιτεί το κλείσιμο νοσοκομείων, σχολείων και βιομηχανιών, με ένα πολύ χαμηλότερο κόστος «εισβολής» για τη Δύναμη που εκπροσωπεί, από αυτό που θα είχε ο ανελέητος βομβαρδισμός των νοσοκομείων, των σχολείων και των βιομηχανιών. Το αποτέλεσμα όμως, για τη χώρα «υποδοχής» του, είναι σχετικά το ίδιο: Η απόλυτη καταστροφή της”.
Στη χώρα μας πράγματι βιώνουμε σχεδόν όλες τις συνέπειες που θα είχε ένας συμβατικός πόλεμος. Μπορεί όλες οι ενέργειες να καλύπτονται από ένα επικοινωνιακό περιτύλιγμα, που προσπαθεί να μας πείσει ότι όλα γίνονται για το καλό μας, αλλά η πραγματικότητα διαψεύδει κάθε προπαγάνδα.
Πέρα από την συρρίκνωση του ΑΕΠ, που είναι αντίστοιχη μόνο σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, όσο και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, αντίστοιχα είναι τα νούμερα και σε ανθρώπινα θύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γεννήσεις στη χώρα μας παρουσίασαν μείωση μεταξύ το 2011-2012 σχεδόν 6%, ενώ οι θάνατοι αύξηση κατά 5%. Αυτό μεταφράζεται, μόνο για ένα έτος, σε 12 χιλιάδες θύματα εκ των οποίων 6 χιλιάδες παιδιά που δεν γεννήθηκαν ποτέ. Παρόμοια είναι τα νούμερα και για το προηγούμενο έτος.
Είναι τραγικό όταν προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα μας οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ έχουν πετύχει πλεόνασμα θανάτων, αφού για πρώτη φορά το 2011 το σύνολο των θανάτων ξεπέρασε το σύνολο των γεννήσεων.
Είναι απλό: Δεν τους σκοτώνουν… τους αφήνουν να πεθάνουν. Δεν τους εκτελούν… τους εμποδίζουν να γεννηθούν.
Όμως στην πραγματικότητα δεν τους αφήνουν να πεθάνουν. Προκαλούν και το θάνατό τους, με πολλούς και ύπουλους τρόπους. Παίρνουν το ένα υφεσιακό μέτρο μετά το άλλο. Τελικά τα μόνα που πετυχαίνουν είναι ανεργία, μειώσεις μισθών και συντάξεων, με αποτέλεσμα να λιποθυμούν ακόμα και μικρά παιδιά, από την πείνα, στα σχολεία και οι αυτοκτονίες να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας.
Για να χορτάσουν οι φτωχοί και πεινασμένοι έφτασαν στο σημείο να τους πουλάνε ληγμένα τρόφιμα. Δηλαδή να φάνε αυτά που μέχρι εχθές πήγαιναν για ζωοτροφές ή ακόμα και στις χωματερές. Αυτά που ακόμα και ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ υποστηρίζει ότι η κατανάλωση τους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.
Δεν είναι όμως μόνο η πείνα, δεν τους αφήνουν ούτε καν να ζεσταθούν, τους αφήνουν να ξεπαγιάσουν. Αν καταφέρουν όπως – όπως να ζεσταθούν θα πρέπει να γεμίσουν τα πνευμόνια τους με κάπνα. Αυτό συνεχίζεται ακόμα και όταν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υποστηρίζει ότι η θέρμανση με καυσόξυλα θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα μάλιστα των μικρών παιδιών και των χρονίως πασχόντων. Επίσης η ανακοίνωση επισημάνει: «Τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, μαζί με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, επιτείνουν και άλλοι τοξικά προϊόντα τη ίδιας καύσης του βιοάνθρακα όπως τα SO2, NO2, NO, CO, CO2, Pb και άλλα». Αν όλα αυτά τα τοξικά ήταν αποτέλεσμα μιας βόμβας θα μιλούσαμε για χημικό πόλεμο, τώρα απλά μιλάμε για φορολογικές ρυθμίσεις.
Πεινασμένοι, ταλαιπωρημένοι, ξεπαγιασμένοι και αναπνέοντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα το πιθανότερο είναι να αρρωστήσουν και να χρειαστούν νοσοκομείο ή φάρμακα. Εκεί τους περιμένει το καλλίτερο. Αν καταφέρουν να βρουν κρεβάτι ή έστω ράντζο, σε ένα νοσοκομείο εκεί θα δουν την τραγική κατάσταση που βρίσκεται το σύστημα υγείας. Ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά ακόμα και υλικών.
Παράλληλα φροντίζουν να κλείσουν και τα μικρά νοσηλευτικά ιδρύματα και κλινικές. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της ναυαρχίδας του ΕΣΥ, του «Ευαγγελισμού», όπου οι εργαζόμενοι είδαν να διπλασιάζονται τα ασθενοφόρα που κατέφθαναν με επείγοντα περιστατικά χωρίς να μπορούν να αντεπεξέλθουν. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, έπαψαν να λειτουργούν 7 κρεβάτια στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας εξαιτίας της διαθεσιμότητας στην οποία μπήκε το προσωπικό που είχε προέλθει από το ΙΚΑ.
Αν ένα νοσοκομείο σταμάταγε την λειτουργία του εξαιτίας βομβαρδισμού θα μιλούσαμε για αποτρόπαιο έγκλημα, τώρα που σταματάνε να λειτουργούν παραπάνω από δέκα – ακόμα και για παιδιά – μιλάμε για εξορθολογισμό.
Βέβαια και αυτοί που δεν χρειάζονται νοσοκομείο, αλλά μόνο ένα φάρμακο, δεν είναι καλύτερη η τύχη τους. Τους δίνουν φάρμακα που παράγονται σε χώρες που μόνο για να τις επισκεφτεί κάποιος πρέπει να κάνει τρία εμβόλια, για να εξασφαλίσει ότι θα επιστρέψει ζωντανός.
Το καλοκαίρι που δεν υπάρχουν ανάγκες θέρμανσης μία άλλη απειλή παραμονεύει: αφήνουν ανενόχλητα να «επιτίθενται» τα κουνούπια σε όλη την Ελλάδα, αφού δεν ψεκάζουν. Παράλληλα, μετ’ εμποδίων προχωρεί η επιδημιολογική επιτήρηση για τον ιό του Δυτικού Νείλου στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς περικόπτονται – μεταξύ άλλων – και οι ειδικές μικροβιολογικές εξετάσεις, για την πιστοποίηση του ιού.
Συνολικά πέρυσι διαγνώστηκαν 161 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, μηνιγγίτιδας και παράλυσης, από αυτά καταγράφηκαν 18 θάνατοι. Πίσω από κάθε μολυσμένο άτομο, με ιό του Δυτικού Νείλου, υπάρχουν τουλάχιστον 150 περιστατικά μόλυνσης με τον ιό χωρίς συμπτώματα. Σύμφωνα με αυτήν την επιστημονική αρχή, ίσως ήταν θέμα τύχης που δεν είχαμε περισσότερα θύματα, αφού ο απολογισμός της περσινής χρονιάς ήταν περισσότεροι από 24.000 μολυσμένοι άνθρωποι.
Βιολογικός πόλεμος είναι η απελευθέρωση παθογόνων μικροβίων. Η μη καταπολέμηση της εξάπλωσης παθογόνων μικροβίων τι είναι; Περικοπές.
Ακόμα σ’ ένα συμβατικό πόλεμο δημιουργείται ένα κύμα προσφύγων που προσπαθούν να επιβιώσουν μακριά από τις εστίες τους. Στην δική μας περίπτωση: υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν έχει φτάσει τις 200.000. Mόνο το 2012 έφυγαν 34.000 Έλληνες για τη Γερμανία, αριθμός αυξημένος κατά 43% σε σχέση με το 2011. Επίσης σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη 400.000 Έλληνες (4,1% του πληθυσμού) σκέφτεται να μεταναστεύσει τους επόμενους 12 μήνες.
Μάλιστα ενώ στο παρελθόν (αρχές του 20ου αιώνα και δεκαετίες ’50-’60) οι Έλληνες έφευγαν ως εργάτες, σήμερα φεύγουν εξειδικευμένοι επιστήμονες, και μάλιστα σε κλάδους που είναι κρίσιμοι για την ανάπτυξη της χώρας.
Ακόμα θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι μετά από κάθε εισβολή είναι επόμενο οι κατοχικές δυνάμεις να ελέγξουν κάθε υποδομή της χώρας που έχει κατακτηθεί, όπως: λιμάνια, αεροδρόμια, συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, ακόμα και το πόσιμο νερό, επίσης να εκμεταλλευτούν το υπέδαφος και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της και φυσικά να διαλύσουν την αμυντική βιομηχανία της. Αυτό άλλωστε συνέβη και στην προηγούμενη κατοχή που γνώρισε η πατρίδα μας το ’40 – ’44.
Πέρα από κάθε δημοσιογραφική προπαγάνδα ή κυβερνητική ωραιοποίηση είναι φανερό ότι η κατοχή – όπως και αν εμφανιστεί – είναι πάντοτε τραγική, τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τους πολίτες της. Η διαφορά είναι ότι αυτό που στην προηγούμενη κατοχή το λέγαμε ξεπάστρεμα, σήμερα επειδή «σέρνεται πάνω σε καινούργια δεκανίκια» και «βρωμάει νέες μυρωδιές σαπίλας», προσπαθούν να μας πείσουν ότι το λέμε Success Story.
Δ. Βουλγαρίδης