Τα κόκκινα δάνεια «τρομάζουν» τους τραπεζίτες

Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές στεγαστικών, επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων, δημιουργούν πρόσθετες πιέσεις στις τράπεζες, καθώς τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους δείχνουν νέα επιδείνωση της κατάστασης το πρώτο εξάμηνο φέτος.

 

Γράφει: Έφη Καραγεώργου

Οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι το τελευταίο διάστημα η κατάσταση αναφορικά με τα επισφαλή δάνεια έχει χειροτερεύσει και προσπαθούν μέσα από ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσει να διαχειριστούν την απειλή των επισφαλειών, η οποία έχει άμεσες επιπτώσεις στα κεφάλαιά τους.

Συγκεκριμένα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν στο 24,6% το 2012 και αντιστοιχούσαν σε 56δισ ευρώ, σε σύνολο δανειακών υποχρεώσεων 227,65δισ ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι το 1 στα 4 δάνεια έχει πάψει να εξυπηρετείται για διάστημα πάνω από 3 μήνες.

Από την αρχή του 2013 η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των δανειοληπτών που βγαίνουν στο «κόκκινο», λόγω ανεργίας ή δραστικών περικοπών στα εισοδήματα τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι τράπεζες προχωρούν σε μαζικές ρυθμίσεις δανείων, ώστε να περιορίσουν τη «δυναμική» των επισφαλειών.

Ωστόσο τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται ότι πολλά από τα δάνεια που ρυθμίζονται «βγαίνουν» εκ νέου στο «κόκκινο».

Μάλιστα και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, σε έκθεση του εκτιμά ότι στο τέλος του 2013 τα προβληματικά δάνεια θα αντιστοιχούν κοντά στο 40% του συνόλου των δανείων που έχουν χορηγηθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς οι δανειολήπτες βρίσκονται σε αδυναμία, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Η έκθεση του οίκου τονίζει πως μόνο για το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών, τα δάνεια που αναδιαρθρώθηκαν πέρυσι αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 7% των συνολικών στεγαστικών δανείων.

Τα νοικοκυριά στο τέλος του 2012 χρωστούσαν στις τράπεζες 106,53δισ ευρώ. Τα 76δισ ευρώ για στεγαστικά και τα 30,2δισ ευρώ για καταναλωτικά δάνεια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, τα στεγαστικά δάνεια που παρουσιάζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ξεπερνούν τα 18δισ ευρώ και στα καταναλωτικά οι καθυστερήσεις είναι της τάξης των 12δισ ευρώ.

Ιδιαίτερα άσχημη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά και επαγγελματικά δάνεια, με τις επισφάλειες να φτάνουν ακόμα και στο 35%-40%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών στο πρώτο τρίμηνο φέτος τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται είναι της τάξης των 40δισ ευρώ.

Σύμφωνα με την Moody’s τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2012 που ήθελαν τα «κόκκινα» δάνεια να αντιστοιχούν στο 24,6% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου, «υποτιμούν την πραγματικότητα για τα επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς δεν συνεκτιμούν το σύνολο των δανείων που έχουν αναδιαρθρωθεί».

Σημειώνουμε ότι μέχρι το πρώτο εξάμηνο 2012 είχαν ρυθμιστεί 665 χιλιάδες στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ύψους 18,3δισ ευρώ, ενώ ο αριθμός τους εκτιμάται ότι ξεπέρασε τις 820.000, στο τέλος του 2012.

Για την αύξηση των επισφαλών δανείων και την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, η Moody’s θεωρεί ότι οφείλεται σε 4 κυρίως λόγους: 1) τη μείωση της ζήτησης για δάνεια, 2) τη περιορισμένη ρευστότητα και μείωση του ενεργητικού τους, 3) την αύξηση της ανεργίας και 4) τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα.

fmvoice.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *