Στο σφυρί 100.000 σπίτια

Να βγουν στο σφυρί 100.000 ακίνητα ιδιοκτητών που δεν εξοφλούν τα στεγαστικά τους δάνεια ζητά η τρόικα για να πέσουν οι τιμές. Γι’ αυτό πιέζει να αρθεί η απαγόρευση που ισχύει στους πλειστηριασμούς από τις τράπεζες.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, σχεδιάζουν να ρίξουν στην αγορά νέα μοντέλα δανείων που θα έχουν όμως έναν κοινό παρανομαστή: ο δανειολήπτης θα πληρώνει για μια ζωή.

Αυτή τη στιγμή απαγορεύονται μέχρι το τέλος του 2012 οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες για ποσά οφειλών έως 200.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν βγαίνουν στο σφυρί σπίτια για χρέη από στεγαστικά δάνεια.

Η τρόικα δεν θέλει να δοθεί νέα παράταση, εξέλιξη που αν συμβεί σημαίνει ότι από την αρχή του 2013 θα αρχίσουν να βγαίνουν στον πλειστηριασμό ακίνητα κάθε είδους με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή πρώτης προσφοράς.

Τα ακίνητα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο κόκκινο από τις τράπεζες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 100.000, ενώ η αξία των επισφαλών στεγαστικών δανείων υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ.

Αν αυτή τη στιγμή, πάντως, βγουν στην αγορά περίπου 100.000 ακίνητα, η τιμή τους θα καταρρεύσει συμπαρασύροντας ολόκληρη την κτηματαγορά.

Πηγή: Τα Νέα

28 σχόλια σχετικά με το “Στο σφυρί 100.000 σπίτια”

  1. Άρα, οι άνευ προηγουμένου πιέσεις που δεχόμαστε ακόμα και για αρκετά χαμηλά ποσά δεν έχουν ως στόχο την είσπραξη του ποσού από τις τράπεζες αλλά την εξαθλίωσή μας.

  2. Την Τρόικα όμως τι τη νοιάζει για την αξία των σπιτιών?Υπάρχουν 100.000 αγοραστές? Όσο χαμηλό και αν είναι το ποσό  ,ακόμα και αν κάποιος σήμερα έχει χρήματα, ποιός θα τα αγοράσει?
    Ειδικά αυτό το κομμάτι των τιμών τι την νοίαζει? ( έχουν δίκιο για τις τιμές και οι μάστορες παίρνουν τρελλά λεφτά ακόμα και για ένα μερεμέτι) αλλά τι την νοιάζει?

  3. Kαλημέρα. Φυσικά και υπάρχουν αγοραστές, ντ’οπιοι ή όχι εταιρείες real estate επίσης ντόπιες ή όχι κλπ. που με μια πεντάρα στου Κωνσταντάρα θα μπορούν μετά να τα ενοικιάζουν. (μια άλλη παράμετρος είναι οι μη ντόπιοι να προέρχονται και εξ ανατολών πράγμα που δημιουργεί και άλλες καταστάσεις) Και είναι πολύ πιθανό μετά την όποια ”νομοθετική διευκόλυνση” του 30% της δόσης ή οτιδήποτε άλλο βαφτίσουν ως διυεκόλυνση, να μην υπάρξει ανανέωση της αναστολής πλειστηριασμών το Δεκέμβριο.

  4. Καλημέρα και σε σένα. Επομένως, πάμε σε εκείνα τα σενάρια “επιστημονικής φαντασίας” για το ξεπούλημα της γης μας στην οποία θα είμαστε παρίες και επί μισθώσει σκλάβοι.
    Αν αυτό το βλέπαμε σε ταινία 10 χρόνια πριν θα λέγαμε ” τι μπούρδα, τι φαντασιοπληξία”

  5. ποιος είναι ο σύγχρονος ορισμός του σκλάβου αν όχι οι μισθοί σήμερα (αν δεν είσαι άνεργος)

  6. Δεν είναι μόνο οι μισθοί, είναι όλα αυτά που καλούμαστε να πληρώσουμε υπό τους δεδομένους όρους.
    Ο διπλασιασμός των τιμολογίων ΔΕΗ, τα χαράτσια τα ΕΤΑΚ, η φορολόγηση, οι τράπεζες που δείχνουν οτι ζουν σε μια άλλη εποχή, όλα.
    Αν και το βλέπουμε δεν φαίνεται οτι μπορούμε να το χωνέψουμε.

  7. Τι θα γίνει, που θα πάει όλο αυτό?
    Πότε θα αντιδράσουμε και πως???
    Προς το παρόν απλώς παραμιλάμε σαν να φάγαμε κεραμίδα στο κεφάλι. Έτσι θα μείνουμε?

  8. ο Χρόνης Μίσσιος νομίζω είχε πει για τη μη αντίδραση ότι η κοινωνία έχει πάθει εγκεφαλικό

  9. Κάτι σαν την κεραμίδα στο κεφάλι δηλαδή. Δεν ξέρω ποιός είναι ο Μίσσιος, αλλά ξέρω οτι κάποιος από εγκεφαλικό ή συνέρχεται έστω και με προβλήματα ή πεθαίνει και πρέπει τέλος πάντων να βγούμε από τη διασωλήνωση και να δούμε τι θα κάνουμε. Θα σηκωθούμε ή θα παραδόσουμε πνεύμα, αλλά όχι άλλο στα σωληνάκια. Τι άλλο περιμένουμε να δούμε δηλαδή?

  10. ο Μίσσιος είνα ένας βασανισμένος από τη χούντα και συγγραφέας μεταξύ άλλων του Χαμογέλα ρε . Τι σου ζητάνε

  11. Επειδή οι γενιές μας διαβιώνουν κάτι πιο φρικτό ας αφήσουμε τις μεμονωμένες περιπτώσεις που βασανίστηκαν 50 χρόνια πριν και να δούμε επιτέλους τι θα κάνουμε.
     

  12. Επίσης ξέρεις γιατί μας αφήνουν σήμερα να μιλάμε?
    Επειδή
    1) Μιλάμε και δεν κάνουμε τίποτα
    2) Μας κατευθύνουν με διάφορα κόλπα για το τι θα πούμε
     
    Αν οι σημερινοί καιροί δεν απαιτούν αγώνα εκ μέρους όλων μας, τότε δεν ξέρω ποιοί άλλοι απαιτούσαν.
    Αν βασανίστηκαν κάποιοι επί χούντας που όσο νάναι μια σταλινική πετριά την είχαν, σήμερα θα έπρεπε να είμαστε όλη η χώρα μια Μακρόνησος και δεν δρούμε, δεν κάνουμε τίποτα.
    Ή πάσχουμε από κατάθλιψη ή προσπαθούμε ως την τελευταία στιγμή να βγάλουμε τον πωπό μας απ΄έξω.
    Τι κατάντια, ε?

  13. 1) Δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση και είναι άδικος χαρακτηρισμός για όσους υπέστησαν όσα υπέστησαν. 2. την ιστορία δεν την αφήνουμε στην άκρη. 3. καθε γενιά έχει τη δική της κατοχή/πολεμο – ιδιοτυπο οικονομικό όπως ανφέρουν από το 1928 οικονομικές αναλύσεις.

  14. Ωραία, ας δούμε εμείς τι θα κάνουμε – επειδή δεν κάνουμε τίποτα.
    Δεν είμαι άδικη, είμαι πρακτική.
     
     

  15. Βασικά, η είδηση μου φαίνεται μούφα.

    Ίσως να είναι μέσα στην προπαγάνδα τρομοκράτησης των οφειλετών ώστε να πληρώσουν τις δόσεις τους, έστω και αν μείνουν νηστικοί.

  16. “Η τρόικα δεν θέλει να δοθεί νέα παράταση, εξέλιξη που αν συμβεί σημαίνει ότι από την αρχή του 2013 θα αρχίσουν να βγαίνουν στον πλειστηριασμό ακίνητα κάθε είδους με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή πρώτης προσφοράς.
     
    Αφου οι αντικειμενικες που ειναι και η τιμη εκκινησης ειναι πλεον μεγαλυτερες των εμπορικων … μας δουλευει ο αρθρογραφος.

    1. Αν θέλουν, μέσα σε μια νύχτα αλλάζουν το νόμο και ορίζουν ως τιμή εκκίνησης το 1/3 της αντικειμενικής αξίας.
      Το θέμα είναι κατά πόσο μια τράπεζα θέλει να εισπράξει πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που της χρωστάνε.
      Αν ναι, τότε γιατί μας ζαλίζουν τα @@ και δεν προσφέρουν κουρέματα να τελειώνουμε.
      Μέχρι τώρα ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μου πρόσφερε κούρεμα ούτε 5% στο χρέος μου.

      1. Aν αλλαξουν τον νομο και χτυπιουνται τα σπιτια για ενα κομματι ψωμι σε μαζικους πλειστηριασμους … τοτε δεν θα εχει νοημα να πληρωνεις στεγαστικο.
        Αποψη μου ειναι οτι και ο νομος περι πρωτης προσφορας σε πλειστηριασμους ως εχει σημερα αλλα και οι υπουργικες αποφασεις περι αναστολης πλειστηριασμων … εκπορευθηκαν απο τις τραπεζες στις εκαστοτε κυβερνησεις για να μην πεσουν οι τιμες αλλα και για να συνεχισει ο δανειοληπτης να νομιζει οτι ειναι μαλακια να κανει σταση πληρωμων στο στεγαστικο του.
        Αρα θελουν οι τιμες να ειναι οσο το δυνατον υψηλες και δεν θα αλλαξουν τον νομο γιατι οπως ειπαμε αυτοι νομοθετουν.
         
        Τωρα, αν κανουν κουρεματα σε κοκκινα δανεια η προσφορες κουρεματος … τοτε δεν θα πληρωνει κανενας για να τον κουρεψουν κι αυτον.
        Συνεπως, η εξισωση των στεγαστικων θα μεινει αλυτη μεχρι την οριστικη χρεοκοπια των τραπεζων η την εθνικοποιηση τους.
         
         
         

  17. Kαλησπέρα. Εγώ δεν πιστεύω ότι είναι μούφα η είδηση. Οτι παίζει και εκφοβισμός ναι, όμως οι πιέσεις της τρόικας για το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι νεές. αυτά είχαν ξαναζητηθεί στην τέως κυβέρνηση και τώρα και στις 3 χάριτες που μας κυβερνούν. θυμίζω ότι κάποια στιγμή μετά την ψήφιση του 4055 είχε ζητηθεί να αρθεί η απαγορευση πλειστηριασμών  30/6 αλλά μεσολάβησαν και οι εκλογές.
    οι ρυθμίσεις του 4055 (επισπευση δικασιμων για ανακοπές αλλά και τόκος επιδικίας για να μην προσφύγεις) δεν είναι ούτε τυχαίες ούτε μεμονωμένες.
    και πιστεύω ότι το βιολί θα τελειώσει το Δεκέμβριο αφού θα υπάρξει και δήθεν ” έρεισμα” στην οποιες ”ευκολίες” πληρωμής ψηφίσουν για τους δανειολήπτες. Σχετικά με τους πλειστηριασμούς αν γινόντουσαν σήμερα, ισχύει ότι μετά τον τρίτο άγονο, αγοράζεις σε οποιαδήποτε τιμή (ενδιάμεσα μπορείς να κάνεις διάφορες νομικές κινήσεις χρονοκαθυστέρησης ,αλλά είναι κοστοβόρο το σπορ)

  18. Απ’ οτι ξερω για να υπαρχει τιμη εκκινησης διαφορετικη της αντικειμενικης θα πρεπει ο οφειλετης να αλλαξει προγραμμα οικειοθελως και να δεχτει ως τιμη εκκινησης την εμπορικη αξια του ακινητου.
    Αυτο επικυρωνεται με δικαστικη αποφαση και αν οι πλειστηριασμοι ειναι αγονοι τοτε ο επισπευδων μπορει να ζητησει μειωση της τιμης εκκινησης που οπως ειπες φτανει και μεχρι το 1/3 της εμπορικης αξιας.

      1. Πας και χτυπας ενα ακινητο σαν το δικο σου για ενα κομματι ψωμι … κανεις σταση πληρωμων σε ΟΛΑ τα κωλοδανεια που εχεις … γραφεις το νεο ακινητο που χτυπησες στο ονομα των παιδιων και αντε γεια.

  19. να είμαστε καλά και θα  το διαπιστώσουμε το Δεκέμβριο (να΄χουν γίνει και οι εκλογες στο Αμερική εκτός όλων των άλλων)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *