Δύσκολη μοιάζει μια κοινά αποδεκτή λύση μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως αν δεν αλλάξει το σκηνικό ούτε στην σημερινή, τελευταία τηλεδιάσκεψη των δύο πλευρών, θα χρειαστεί πολιτική λύση με παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αύριο, Πέμπτη στη Βουλή.
Οι Θεσμοί επιμένουν πως δεν πρέπει να δοθεί νέα παράταση στον νόμο 4605/2019 ενώ το οικονομικό επιτελείο χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για να κάμψει τις ενστάσεις, τις νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού.
Μία από τις πιο ισχυρές ενστάσεις των εταίρων αφορά στην περίμετρο όσων θα ενταχθούν ως κορονόπληκτοι στην προωθούμενη λύση της επιδότησης των τόκων των στεγαστικών τους για πρώτη κατοικία. Για παράδειγμα, οι Θεσμοί θεωρούν ότι μεγάλο μέρος όσων έχουν πληγεί σήμερα από τον κορονοϊό θα έχουν επιστρέψει σε πολύ λίγους μήνες στην συνήθη οικονομική τους κατάσταση και άρα δεν θα μπορούν να συνεχίσουν να τυγχάνουν της επιδότησης για το σύνολο της χρονικής διάρκειας που συζητείται (από 9 μήνες έως 1 χρόνο).
Η κυβέρνηση από την πλευρά της προκειμένου να ενισχύσει τα διαπραγματευτικά της ατού στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς ζήτησε αναλυτικά στοιχεία από τις Τράπεζες και τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων τόσο για τον συνολικό αριθμό όσων έχουν πληγεί από την πανδημία όσο και για το ύψος των οφειλών τους.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες, Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας περιέγραψε τα τέσσερα χαρακτηριστικά που θα έχει το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
• θα αφορά στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα
• θα βγαίνουν στη σέντρα στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί που μπορούν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν.
• θα δείξει μεγάλη προστασία και σεβασμό στους πολίτες που ήταν συνεπείς, αλλά λόγω της κρίσης δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και
• θα διατηρεί την κουλτούρα πληρωμών.
Όπως είπε, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το πλαίσιο της συζήτησης της κυβέρνησης με τους Θεσμούς προβλέπει την κρατική επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων (και επιχειρηματικών δανείων που έχουν ως εμπράγματη εξασφάλιση την πρώτη κατοικία) των οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης.
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλος, με βάση όσα έχουν συζητηθεί, το ύψος του πακέτου θα μπορούσε να φτάσει το ένα δισ. ευρώ, με άντληση κοινοτικών πόρων. Με αυτό ως δεδομένο, θα επιδοτηθούν πάνω από 250.000 δάνεια πρώτης κατοικίας, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Πιο συγκεκριμένα ο υφιστάμενος σχεδιασμός προβλέπει το ύψος της επιδότησης να ορίζεται ανά τρίμηνο όπου στο πρώτο τρίμηνο η επιδότηση θα αφορά το σύνολο της δόσης και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ, στο δεύτερο το 66% της δόσης και μέχρι 350 ευρώ και στο τρίτο το 33% της δόσης και μέχρι 175 ευρώ. Οι τελικές πάντως λεπτομέρειες του προγράμματος θα αποφασιστούν σε συνεργασία με τους Θεσμούς.
(Με πληροφορίες από news247.gr)