Ολονύχτιο θρίλερ με την προστασία της α΄ κατοικίας – πολιτική λύση ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης προκειμένου να βοηθήσει όσους πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το πρωί από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης. Οι ανακοινώσεις που συμπίπτουν με την εκπνοή της τετράμηνης παράτασης που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση στον νόμο 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα γίνουν στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συζήτησης για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης του Covid-19 στην Ελλάδα.

Οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν σκληρές και συνεχείς μέχρι αργά χθες το βράδυ, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ της κάθετης άρνησης των Θεσμών να δοθεί παράταση στο καθεστώς του ν. 4605/2019 και του ζητούμενου της κυβέρνησης να διατηρηθεί “ομπρέλα” προστασίας για όσους την χρειάζονται, ειδικά εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, ούτε ο χθεσινός… ολονύχτιος διαπραγματευτικός μαραθώνιος κατέληξε σε κάποιου είδους συμφωνία και όσα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός θα αποτελούν αποτέλεσμα πολιτικής συμφωνίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η χρυσή τομή αναζητήθηκε σε μικρή παράταση του νόμου 4605/2019 και σε πρόνοια για προστασία της πρώτης κατοικίας, αποσυνδεδεμένης από τον πτωχευτικό νόμο και με εστίαση, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, σε δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες κάνουν λόγο για παράταση της προστασίας του νόμου 4605/2019 μέχρι το τέλος Ιουνίου ή το τέλος Ιουλίου 2020, διάστημα μέσα στο οποίο θα έχει ψηφιστεί ο νέος πτωχευτικός νόμος. Με την ψήφιση του νέου πτωχευτικού, θα καταργηθούν όλες οι υφιστάμενες επιμέρους διατάξεις για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, μεταξύ των οποίων ο νόμος Κατσέλη, ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας (4605/2019).

[button url=”https://www.capital.gr/oikonomia/3449799/olonuxtio-thriler-me-tin-prostasia-tis-a-katoikias-politiki-lusi-anakoinonei-o-kuriakos-mitsotakis” target=”blank” wide=”yes” radius=”round” icon=”icon: arrow-right”]Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ[/button]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *