Το κούρεμα (haircut) του ελληνικού χρέους είναι στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών. Πόσο εφικτό είναι όμως αυτό χωρίς δραματικές συνέπειες για τον τραπεζικό κλάδο;
Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα διαδραστικό γράφημα στο οποίο μπορείτε να θέσετε τoν στόχο λόγου κεφαλαίου και το ποσοστό κουρέματος των προβληματικών χωρών (PIIGS) και να δείτε πόσες και ποιες τράπεζες αποτυγχάνουν το stress testκαθώς επίσης και το ποσό σε δις που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ας πούμε ότι μόνο η Ελλάδα υφίσταται κούρεμα (σενάριο απίθανο γιατί αν συμβεί στην Ελλάδα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επεκταθεί και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης) και ας υποθέσουμε ότι είναι της τάξης μονάχα του 30%.
Πόσες τράπεζες αποτυγχάνουν τότε στο stress test; Για μαντέψτε; 46! Ναι, 46 ευρωπαϊκές τράπεζες δεν περνάνε το test. Όσον αφορά τις ελληνικές έχουμε και λέμε: Eurobank, ATE, ETE, Πειραιώς, ΤΤ, Marfin, Alpha Bank, με λίγα λόγια όλες οι μεγάλες τράπεζες της χώρας μας. Το ωραίο όμως έρχεται πιο κάτω.
Αποτυγχάνει και η Deutsche Bank! Οι Γερμανοί που θέλουν την συμμετοχή του Ιδ. Τομέα θα πρέπει να επανακεφαλαιοποιήσουν την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας τους. Τώρα το πόσο λογικό είναι αυτό δεν ξέρω. Φυσικά αποτυγχάνει και η γνωστή Societe General και βεβαίως η ιταλική Banco Popolare.
Το κούρεμα συνεπώς δεν είναι απλή υπόθεση και εννοείται ότι το 21% που αποφασίστηκε στις 21 του Ιούλη δεν αρκεί για να ανακουφίσει την Ελλάδα. Χρειάζεται πολύ παραπάνω.
Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του EFSF του επιτρέπει να χρηματοδοτεί απευθείας τις τράπεζες και να αγοράζει ομόλογα στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν τα 440δις ή τα περίπου 770δις με τις εγγυήσεις αρκούν για να απορροφήσουν τους κραδασμούς των κουρεμάτων ή αν θα χρειαστεί να γίνει τελικά μόχλευση. Μένει να το δούμε.
Το διαδραστικό γράφημα έχει πολύ ενδιαφέρον και σας συνιστώ να “παίξετε” με τις παραμέτρους και να παρατηρήσετε τα αποτελέσματα.