Η ΕΚΤ “τυπώνει χρήμα” για τράπεζες

Εγκαταλείποντας ένα από τα βασικά “δόγματα” της νομισματικής πολιτικής της, η ΕΚΤ καταφεύγει σε μη συμβατικά εργαλεία για να στηρίξει τις πάσχουσες ευρωπαϊκές τράπεζες: Αποφασίζει να αγοράσει (και) πρωτογενώς καλυμμένες ομολογίες τραπεζών, προκειμένου να να τους χορηγήσει ρευστότητα. η κίνηση ΑΥΤΉ ισοδυναμεί με εκτύπωση/κυκλοφορία νέου χρήματος – κάτι που αποτελούσε “ταμπού” για την ΕΚΤ από συστάσεως της.

Η απόφαση προκαλεί έκπληξη και ερωτηματικά, καθώς μάλιστα γίνεται λίγες μέρες πριν ο Τρισέ παραδώσει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον διάδοχο του Μάριο Ντράγκι. Από Διεθνείς αναλυτές την θεωρούν πάντως σκόπιμη, αλλά μάλλον χρονικά καθυστερημένη και “μεσοβέζικη” λύση στην προσπάθειααντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων του τραπεζικού τομέα. Οπως επισημαίνουν, είναι μάλλον “άτολμη” ισχνή σε σχέση με αυτά που κάνουν εδώ και χρόνια οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, του Ηνωμένυ Βασιλείου και της Ιαπωνίας.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες ότι αποφάσισε να αγοράσει καλυμμένα ομόλογα 40 δισ. ευρώ από τη δευτερογενή ή και από την πρωτογενή αγορά. Αυτό σημαίνει ότι τράπεζες που έχουν χρεόγραφα από υποβαθμισμένα δάνεια τα οποία δεν μπορούν να κινήσουν στην αγορά, θα έχουν τη δυνατότητα να να “σπρώξουν” στην ΕΚΤ, εξασφαλίζοντας ανάλογη ρευστότητα.

Η απόφαση αυτή, έρχεται οπωσδήποτε σε αντίφαση με την σημαδιακή κίνηση να μείνουν σταθερά τα επιτόκια στο 1,5%. Αφού δηλαδή ο Τρισέ πήρε μία απόφαση που στήριζε τα «γεράκια» και εγκλώβιζε τον διάδοχό του Μάριο Ντράγκι στην πολιτική τους, πραγματοποίησε εν συνεχεία το πρώτο άνοιγμα σε μη συμβατικά εργαλεία – προς την αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση.

Μέχρι στιγμής δεν εκδηλώθηκαν αντιδράσεις, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση πως όλα ήταν σχεδιασμένα και ΄πολλοί είχαν ανημερωθεί για την επικείμενη κίνηση της ΕΚΤ. Εικασίες προκαλεί και το γεγονός ότι το ευρώ έχανε σχεδόν ένα σεντς την ώρα που η ΕΚΤ άφηνε τα επιτόκια σταθερά, ενώ ανέκαμπτε όταν ανακοινώθηκε το μέτρο με το παράθυρο δανεισμού 40 δισ.

Οι αγορές πειμένουν τώρα να δουν πώς θα αντιδράσουν τα “γεράκια” της ΕΚΤ, βλέποντας ότι η πολιτική τους προκαλεί τελικά ακόμα και πτώση του νομίσματος ενώ η χαλάρωση το ανεβάζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η Κεντρικής Τράπεζα της Αγγλίας, αύξησε το πρόγραμμα για εκτύπωση χρήματος κατά 75 δις στερλίνες…

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *