Παραιτήθηκε ο Γιάννης Καπελέρης

Την παραίτησή του υπέβαλε ο γγ Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων Γιάννης Καπελέρης, έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου που ακολούθησε την άσκηση δίωξης σε βάρος του για απιστία περί την υπηρεσία.
Η δίωξη ασκήθηκε μετά από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και αφορά σε καταγγελίες για τη μη είσπραξη προστίμων σε πρατήρια για λαθρεμπόριο καυσίμων. Ο κ. Καπελέρης αρνείται τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι το θέμα προέκυψε από την προβληματική λειτουργία του συστήματος «Ήφαιστος».
Με δηλώσεις στο Reuters, την Δευτέρα, ο Γ.Καπελέρης, τόνισε:
«Η απόφαση των αρχών είναι σεβαστή, αλλά δεν φέρω εγώ ευθύνη για την δυσλειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος «Ήφαιστος», ούτε για την αμέλεια ενημέρωσης του συστήματος από τους βενζινοπώλες. Οι πράξεις αυτές δεν αποτελούν λαθρεμπορικές πράξεις», είπε.
Το στέλεχος του υπουργείου πρόσθεσε ότι λόγω της δυσλειτουργίας του συστήματος θα έκλειναν 3.700 πρατήρια καυσίμων από τα 4.000, με αποτέλεσμα το black out στην αγορά και ότι το υπουργείο ετοίμαζε ήδη νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα.
Εν τω μεταξύ, στο θέμα τοποθετείται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων ( ΠΟΠΕΚ), η οποία παίρνει το μέρος του Γ. Καπελέρη και σε σχετική ανακοίνωσή της τονίζει:
«Άδικη και λανθασμένη είναι η απόφαση να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Γιάννη Καπελέρη, για την γνωστή εγκύκλιο με την οποία ανεστάλησαν τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε χιλιάδες συναδέλφους πρατηριούχους σχετικά με τις εγγραφές στο σύστημα ‘Ήφαιστος’».
«Όπως έχουμε επισημάνει κατ΄ επανάληψη τα πρόστιμα αυτά επιβλήθηκαν για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους και δεν έχουν καμία σχέση με λαθρεμπόριο. Όταν σταμάτησε η αγορά πετρελαίου θέρμανσης με τον υψηλό φόρο που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης πολλοί συνάδελφοι θεώρησαν ότι εξέλιπε και η υποχρέωση υποβολής των σχετικών δηλώσεων στον «Ήφαιστο». Αφ΄ ότου το θέμα διευκρινίστηκε, οι δηλώσεις υποβάλλονται κανονικά» δηλώνει η ΠΟΠΕΚ και καταλήγει:
Για μείζον οικονομικό, πολιτικό και ηθικό ζήτημα μιλάει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.
«Η δικαστική έρευνα αφορά καταγγελίες του παραιτηθέντος κ. Σπινέλλη για ύπαρξη ‘παραμηχανισμού’ εντός του υπουργείου. Το ζήτημα παίρνει ακόμη σοβαρότερες διαστάσεις, εφόσον αληθεύουν οι ισχυρισμοί Καπελέρη, ότι τα πρόστιμα δεν εισπράττονταν ενόψει νομοθετικής ρύθμισης.

«Απαιτούνται άμεσα τεκμηριωμένες απαντήσεις. Σε τόσο κρίσιμα ζητήματα και τόσο δύσκολες στιγμές, οι πολίτες δεν ανέχονται ούτε σκιές αδιαφάνειας, ούτε αδιερεύνητες καταγγελίες σκανδάλων, ούτε νομοθετικές ρυθμίσεις που αποβλέπουν στη συγκάλυψη και την ατιμωρησία».

voria.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *