Πάνω από 400.000 οι «οικογένειες ανέργων»

Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης λαμβάνει μέρα με τη μέρα η κρίση στην Ελλάδα. Δεν πέρασαν πολλές ημέρες από τότε που ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι η αδυναμία πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα θέτει σε άμεση απειλή την ανθρώπινη υπόστασή μας και έρχεται η διαπίστωση του διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια, ότι 400.000 οικογένειες δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Η οικονομική κρίση έχει ανατρέψει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, με αποτέλεσμα να πληθαίνουν επικίνδυνα οι «οικογένειες ανέργων» όπου και οι δύο γονείς έχουν μείνει χωρίς δουλειά.

Υπάρχουν δε, παραδείγματα, που είτε ο ένας από τους δύο γονείς, είτε και οι δύο δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, είτε γιατί είναι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες) είτε γιατί δεν δικαιούνται, καθώς όταν δούλευαν ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ περίπου 400.000 οικογένειες στην Ελλάδα δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο, τη στιγμή που καλούνται να πληρώσουν  νέους φόρους.

Μάλιστα, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ ανεβάζει τον αριθμό των οικογενειών χωρίς οποιαδήποτε εργαζόμενο μέλος, σε 450.000.

Ο κ. Κικίλιας, επεσήμανε ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα, αυτό της ανεργίας των νέων αλλά και των ανθρώπων που βρίσκονται στην ηλικία των 35 με 40 ετών. Μιλώντας στη ΝΕΤ, τόνισε ότι ο πολιτικός σχεδιασμός παραμένει παθητικός, δίνεται έμφαση στην ανεργία των νέων, όμως το πραγματικό πρόβλημα είναι οι άνεργοι άνω των 35 ετών με την ιδιαίτερη θέση που κατέχουν στην αγορά εργασίας.

Τις δραματικές και εκ βάθρων ανατροπές που συντελούνται στην ελληνική κοινωνία παρουσιάζει κα η πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), σύμφωνα με την οποία,  δημιουργείται μια νέα κοινωνική ομάδα στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας, αυτή των «νέων φτωχών». Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι – φτωχοί, δηλαδή άνθρωποι που έχουν εργασία, αλλά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Αυτή η κατηγορία αποτελεί το 13,8% του συνόλου, ενώ εργαζόμενοι – φτωχοί είναι το 25,4% των μισθωτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΕΚΚΕ, εκτός από τους ανέργους, τους μετανάστες και τα νοικοκυριά με πολλά παιδιά που ανήκουν στην κατηγορία των παραδοσιακά φτωχών, πλέον προστίθεται και η κατηγορία των εργαζόμενων φτωχών. Δεν πρόκειται για νέα κοινωνική τάξη, πάντα υπήρχαν στους κόλπους της κοινωνίας, λένε οι επιστήμονες, όμως τα τελευταία δύο χρόνια, το ποσοστό τους αυξάνεται. Έτσι, βάσει των τελευταίων στοιχείων, φτάνει το 13,8% των απασχολούμενων. Σε επίπεδο μισθωτών, οι εργαζόμενοι φτωχοί είναι το 25,4%.  Σύμφωνα με τη μελέτη, σε αυτή τη νέα ομάδα θα πρέπει να περιληφθούν οι νέοι έως 24 ετών, το ποσοστό φτώχειας των οποίων το 2010 έφτασε το 27,8%, όταν πριν από έναν χρόνο ήταν 23%.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία στην Ελλάδα η οποία διαμορφώθηκε στο 24,4%, η ανεργία των νέων ξεπέρασε ακόμη και τη συνήθως ύποπτη Ισπανία με ποσοστό 55,4%, όταν στην Ιβηρική χώρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 52,9%.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *