Ολοταχώς για νέα μείωση ευρωεπιτοκίων – Τι σημαίνει για την τσέπη μας

Πορεία πρόσω ολοταχώς για αρνητικά επιτόκια χαράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τους αναλυτές να θεωρούν βέβαιο ότι την Πέμπτη 5 Ιουνίου θα ανακοινώσει μείωση του ευρωεπιτοκίου το οποίο θα βρεθεί μια ανάσα πάνω από το 0%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις  το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα υποχωρήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό, από το 0,25% ίσως και στο 0,10%.

Σημειώνεται ότι το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ (αποδοχής καταθέσεων από τράπεζες) βρίσκεται ήδη σε μηδενικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι περαιτέρω μείωση του θα το φέρει σε αρνητικά επίπεδα, και κατ΄επέκταση θα ήταν ασύμφορο για τις τράπεζες να «παρκάρουν» στην ΕΚΤ τα διαθέσιμα τους και θα ενίσχυε τις χορηγήσεις δανείων.

Νέα λοιπόν μείωση του ευρωεπιτοκίου, θα επηρεάσει άμεσα τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, τα  οποία είναι συνδεδεμένα είτε με το επιτόκιο του ευρώ ή με το  euribor.

Αν η ΕΚΤ μειώσει το επιτόκιο τον Ιούνιο, η ελάφρυνση στα δάνεια των νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα φανεί από τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Ιούλιο. Επίσης πτωτικά θα  κινηθούν τα κυμαινόμενα επιτόκια στην καταναλωτική πίστη, και κυρίως στις  πιστωτικές κάρτες, που διαμορφώνονται σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ της τάξης του 18% με 20%.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πέρα από τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, τα οποία προσαρμόζονται αυτόματα, μειώσεις θα υπάρξουν και στα επιτόκια των δανείων που καθορίζονται από τις ίδιες τις τράπεζες.

Έτσι, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη μειώσεις θα δούμε στα επιτόκια των  επιχειρηματικών δανείων. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους τα επιτόκια στην συγκεκριμένη κατηγορία θα υποχωρήσουν τουλάχιστον κατά 0,5% «ψαλιδίζοντας» ουσιαστικά το περιθώριο κέρδους τους.

Τώρα, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν, καθώς τα επιτόκια καταθέσεων έχουν υποχωρήσει σημαντικά τον τελευταίο χρόνο. Πέρυσι στις καταθέσεις προθεσμίας οι τράπεζες πρόσφεραν επιτόκιο της τάξης του 4,5% με 5% στους τρίμηνους λογαριασμούς ακόμα και για ποσά 15.000 ευρώ, και σήμερα προσφέρουν μόλις 2%.

Παράλληλα το όφελος από μείωση κατά 0,5% στο επιτόκιο ενός επιχειρηματικού δανείου, μεταφράζεται σε αρκετές  χιλιάδες ευρώ το χρόνο, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και το ύψος του δανεισμού της. Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση έχει «ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης» 400.000 ευρώ, μια μείωση των επιτοκίων κατά 0,5% μεταφράζεται σε άμεσο κέδρος 2.000 ευρώ τον χρόνο. Αν όμως μιλάμε για μια μεγάλη εταιρεία με συνολικό ύψος δανεισμού 10 εκατ. ευρώ, το όφελος είναι της τάξης των 50.000 ευρώ κατ’ έτος.

www.fpress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *