Νομικά τρωτή η μείωση στα εφάπαξ διαπιστώνει η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής

Ατεκμηρίωτη και νομικά τρωτή από τη στιγμή που δεν συνοδεύεται από αναλογιστικές μελέτες χαρακτηρίζει τη μείωση στα εφάπαξ που χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία η Επιστημονική Υπηρεσίας της Βουλής.
Σημειώνεται πως οι μειώσεις στα εφάπαξ κυμαίνονται από 1,94% στον Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ έως 83% στον Τομέα Πρόνοιας Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ. Από τον εξορθολογισμό των παροχών εφάπαξ του 2013 και 2014 η Κυβέρνηση προσδοκά να εξοικονομήσει 247,3 εκατ. ευρώ.

Η Επιστημονική Υπηρεσίας της Βουλής σημειώνει πως με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η ποσοστιαία ανά φορέα – τομέα πρόνοιας, μείωση του ποσού εφάπαξ βοηθήματος στους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.1992, που αποχώρησαν από την υπηρεσία 1.8.2010 ή θα αποχωρήσουν εφεξής, για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος.

Η Υπηρεσία επισημαίνει κατ’ αρχάς την κατά το άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος υποχρέωση του νομοθέτη να εξετάσει πριν από την θέσπιση των συγκεκριμένων αυτών ρυθμίσεων αν το εξ αυτών προσδοκώμενο οικονομικό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με άλλα ηπιότερα μέτρα.

Περαιτέρω, σημειώνει πως ο νομοθέτης υποχρεούται -εν όψει, αφενός μεν της οικονομικής αυτοτέλειας κάθε συγκεκριμένου ασφαλιστικού φορέα έναντι των λοιπών και έναντι του Δημοσίου, αφετέρου δε των αναλογιστικών δεδομένων αυτού- να εξετάσει επί τη βάσει αναλογιστικών μελετών, αν η επιβαλλομένη με τις ανωτέρω ρυθμίσεις μείωση των καταβαλλομένων από τους συγκεκριμένους ασφαλιστικούς οργανισμούς των επιδομάτων εφάπαξ βοηθήματος είναι αναγκαία για την προστασία του ασφαλιστικού τους κεφαλαίου ή αν και σε ποιόν βαθμό οι ρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες για την περιστολή των δαπανών του Ελληνικού Δημοσίου, έναντι του οποίου, έχουν οικονομική αυτοτέλεια οι ασφαλιστικοί οργανισμοί.

«Υπό το φως των ανωτέρω, πρέπει να προκύπτουν σαφώς από την Αιτιολογική Έκθεση τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών ανά φορέα – τομέα πρόνοιας, ιδίως σε σχέση με την ανταποδοτικότητα των εισφορών – παροχών των εφάπαξ βοηθημάτων στους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.1992, έτσι ώστε να είναι εμφανής και σαφώς διαγνώσιμην η αναγκαιότητα επιβολής ενός τέτοιου περιορισμού για την επίτευξη του επιδιωκόμενου από τον νόμο σκοπού», σημειώνουν οι νομικοί της Επιστημονική Υπηρεσίας της Βουλής.

news.in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *