Μπαίνει ο εισαγγελέας στις εισηγμένες με «κόκκινα δάνεια»

Για να διαπιστώσει αν τα λεφτά επενδύθηκαν ή κατεληξαν σε λογαριασμύς στην Ελβετία.

Ακόμα και είσοδο εισαγγελέα στις υπερχρεωμένες εισηγμένες και ειδικά σ’ εκείνες για τις οποίες υπάρχουν υποψίες, ακόμα και ενδείξεις ότι οι ιδιοκτήτες τους έλαβαν τα δάνεια για να βγάλουν τα λεφτά στο εξωτερικό, επισείει, μεταξύ άλλων, η εποπτεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Από τη στιγμή που η εποπτεία των τραπεζών, περιέρχεται και στην ΕΚΤ, αυτόματα περιέρχονται σε έλεγχο, ενδεχομένως και εξονυχιστικό, ακόμα και τα «κόκκινα δάνεια» ή τα δάνεια που έχουν δώσει στις εισηγμένες και για τα οποία υπάρχουν αμφιβολίες ότι δεν διατέθηκαν σε επενδυτικούς σκοπούς, αλλά κατέληξαν σε καταθετικούς λογαριασμούς πιστωτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό», δήλωσε μιλώντας στo «R» στο περιθώριο επενδυτικού συνεδρίου ο πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών κ. Π. Δράκος. Ο ίδιος θεωρεί ότι μετά την ξέλιξη αυτή αλλάζουν τα δεδομένα, ενώ θα πρέπει να υπενθυμιστεί παλαιότερη δήλωση – προτροπή του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρα να «τελειώνουν οι τράπεζες με τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις». Που σημαίνει, είτε να τραβήξουν τον σωλήνα, είτε να ζητήσουν από τους «εισηγμένους» να βάλουν λεφτά για να δείξουν ότι πιστεύουν στις εταιρείες τους και εν συνεχεία οι τράπεζες θα αναδιαρθρώσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα εισηγμένων, όπως από τον κλάδο των ιχθυοκαλλεργειών, με τη Σελόντα να αποδέχεται το ‘τραπεζικό μνημόνιο», ενώ θέμα χρόνου είναι να αποδεχθεί σχεδόν παρόμοιες ρυθμίσεις μία εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών του κλάδου , ο Νηρέας.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα συμφωνίας με τράπεζα είναι της Αλουμύλ, η οποία έχει προγραμματίσει έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για τις 5 Δεκεμβρίου, με κυρίαρχα θέματα την αναδιάρθρωση κοινοπρακτικού δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ με διοργανώτρια τράπεζα την Πειραιώς και ταυτόχρονα την έγκριση νέου ομολογιακού δανείου 32 εκατ. ευρώ.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα… αυτιά της ΕΚΤ και βεβαίως της τρόικα έχουν φτάσει διάφορες φωνές σχετικά με τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων ΜΜΕ της χώρας, αλλά και επιχειρήσεων από τον κλάδο της Υγείας, του Λιανεμπορίου και των κατασκευαστικών εταιρειών. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι, που θεωρούν ότι επειδή προέχει η χρηματοδότηση των δυναμικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ότι αλλάζει το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, το 2015 να δούμε λουκέτα στην αγορά, τα οποία οι επενδυτές, ούτε καν είχαν φανταστεί…

www.reporter.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *