Κλείνουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου όλα τα διοικητικά δικαστήρια

«Παραλύει» από την ερχόμενη Δευτέρα και η Διοικητική Δικαιοσύνη καθώς (και) η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αποφάσισε να μπει για τα καλά στο «χορό» των κινητοποιήσεων που έχουν κηρύξει οι υπόλοιπες δικαστικές ενώσεις, αντιδρώντας στο νέο «ψαλίδισμα» των αποδοχών τους. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής συνέλευσής τους τα μέλη της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών αποφάσισαν:

-Την αυτεπάγγελτη αναβολή της συζήτησης όλων των υποθέσεων που εκδικάζονται στα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας, από την έναρξη του δικαστικού έτους, δηλαδή από την ερχόμενη Δευτέρα και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.
-Τη μη δημοσίευση, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δικαστικών αποφάσεων, πλην όλως εξαιρετικών περιπτώσεων.
-Την αποχή, κατά το ίδιο διάστημα, από οποιαδήποτε διοικητικής φύσεως εργασία, ή έργο, μη συνδεόμενο με τα δικαιοδοτικά καθήκοντα.
-Τη συμμετοχή στην πανδικαστική συγκέντρωση της 17ης Σεπτεμβρίου 2012.

Σε ψήφισμά της η Ένωση Διοικητικών Δικαστών αναφέρει πως οι διοικητικοί δικαστές «έχουν πλήρη επίγνωση της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην οικονομία της χώρας κατά τα τελευταία έτη» και «για αυτό το λόγο ποτέ δεν ζήτησαν την εξαίρεσή τους από μέτρα που αφορούν περικοπές των αποδοχών τους». Επίσης, τονίζουν ότι έχουν συντελέσει αποκλειστικά στην επίτευξη του στόχου της μείωσης των φορολογικών υποθέσεων, για τον αριθμό των οποίων, όπως λένε δεν ευθύνονται ίδιοι. Όπως επισημαίνουν οι δικαστές, πλέον, χειρίζονται αριθμό υποθέσεων που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά σε σημαντικό ποσοστό τα όρια που τίθενται από τους κανονισμούς λειτουργίας των δικαστηρίων τους.

Παρ’ όλα αυτά, αναφέρουν, «η υπεύθυνη αυτή στάση μας έχει παρεξηγηθεί από την τωρινή, όσο και την προηγούμενη Κυβέρνηση και έχει εκληφθεί αφενός ως δεδομένη αφετέρου ως ένδειξη αδυναμίας, με αποτέλεσμα τη διαφαινόμενη υπέρμετρη περικοπή των αποδοχών μας και μάλιστα αναδρομικά από 01.07.2012, η οποία συνυπολογιζομένων των έως σήμερα μειώσεων μπορεί να ανέλθει και σε ποσοστό ανώτερο του 50% επί των καθαρών αποδοχών, συνολικά την τελευταία διετία».

Στην ….αναμονή η Τρόικα

Εν τω μεταξύ, στην …αναμονή κρατά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων την τρόικα τα μέλη της οποίας ζήτησαν να συναντηθούν με το προεδρείο της Ένωσης. Η κ. Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου πρόεδρος της Ένωσης απαντώντας από στο αίτημα της τρόικας για συνάντηση της ζήτησε να προσδιορίσει το αντικείμενο της συνάντησης, επικαλούμενη την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών. Τα μέλη της τρόικας ανέφεραν ότι ζητούν μια συνάντηση εργασίας με αντικείμενο των επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, χωρίς να θέλουν να παρέμβουν στην λειτουργία της Δικαιοσύνης. Την τελική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με τη συνάντηση αναμένεται να λάβει τις επόμενες ημέρες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης.

Πάντως, σχεδόν …πολεμική είναι και η διάθεση των δικαστικών λειτουργών απέναντι στα μέλη της τρόικας. Νωρίς σήμερα το πρωί υπήρξε έντονη φημολογία ότι τα μέλη της επρόκειτο να επισκεφθούν τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. Δικαστικοί υπάλληλοι δήλωναν αποφασισμένοι να εμποδίσουν την είσοδο των μελών του κλιμάκιου στα δικαστήρια.

www.protothema.gr

7 σχόλια σχετικά με το “Κλείνουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου όλα τα διοικητικά δικαστήρια”

  1. Ε ρε γλέντια!!!!!
    Εξηγήστε μου και μένα τον αδαή!
    Διοικητική δικαιοσύνη είναι αυτή που εκδίδει ΔΠ, εκδικάζει ανακοπές  και Νόμο Κατσέλη ή κάνω λάθος; 

  2. Διοικητικά δικαστήρια είναι τα δικαστήρια που εκδικάζουν διαφορές των πολιτών με την διοίκηση. Οι ΔΠ, ανακοπές πλειστηριασμοί είναι αρμοδιότητα των αστικών δικαστηρίων (π.χ ειρηνοδικεία, πρωτοδικεία) 

    1. Ούτε εγώ αλλά η δουλειά βλέπεις : – )
      Δεν είναι το θέμα μας τα διοικητικά και γενικά η κριτική της δικαιοσύνης αλλά σχετικά με τις αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων υπάρχει μία σημαντική παραδοχή στο Ελληνικό ( και όχι μόνο ) σύστημα δικαιοσύνης:
      Όταν υπάρχει σώρευση νομολογίας, ακόμα και χωρίς ανάλογο νομοθέτημα, η διοίκηση ( δηλ οι υπηρεσίες του Δημοσίου ) είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν το πνεύμα και το γράμμα της.
      Μπορεί να φαίνεται αδιάφορο ως πληροφορία, αλλά είναι??
      Το δημόσιο έχει την ηθική υποχρέωση αλλά και την από Συντάγματος δυνητικότητα να ασπάζεται την άποψη δικαίου όπως διαμορφώνεται από τα δικαστήρια.
      Άρα?? Άρα, ίσως να είναι σημαντικό να προσέξουμε αυτό το σημείο και σε θέματα πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με τις πτωχευτικές αποφάσεις κλπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *