Κατασχέσεις: Τι έρχεται για “παγωμένους” τραπεζικούς λογαριασμούς

Σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να διορθώσει στρεβλώσεις και αδικίες στις διαδικασίες επιβολής κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών βρίσκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Αυτό που επιδιώκεται είναι ουσιαστικά να διευκολυνθούν όσοι φορολογούμενοι έχουν υποστεί κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών και έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης της οφειλής τους προς τη φορολογική διοίκηση την οποία και τηρούν.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις απαντάται το παράδοξο να καλείται ένας φορολογούμενος να τηρήσει μια ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης φορολογικών οφειλών αλλά παράλληλα να του έχουν δεσμευτεί με κατασχετήριο οι τραπεζικοί του λογαριασμοί αδυνατώντας να διαχειριστεί τα χρήματα που κατατίθενται σε αυτούς.

Στην πράξη αυτό που γίνεται σήμερα είναι φορολογούμενοι να ρυθμίζουν σε δόσεις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές και να καλούνται να καταβάλλουν μηνιαίες δόσειςκαι παράλληλα να παραμένει σε ισχύ η κατάσχεση τραπεζικών τους λογαριασμών με αποτέλεσμα ποσά που εμφανίζονται σε αυτούς να κατάσχονται. Έτσι, δυσκολεύονται να τηρήσουν τις ρυθμίσεις αφού δεν τους μένουν υπόλοιπα στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι λύσεις που αναζητούνται προβλέπουν να γίνεται ένας “συμψηφισμός” των ποσών που καταβάλλει κάθε μήνα ο οφειλέτης στο πλαίσιο της ρύθμισης τμηματικής εξόφλησης που έχει πραγματοποιήσει με τα ποσά που κατάσχονται από τον τραπεζικό του λογαριασμό και αποδίδονται από την τράπεζα στο δημόσιο ταμείο. Με αυτόν τον τρόπο ποσά που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών δεν θα κατάσχονται στο σύνολό τους αλλά μερικώς προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις υποχρεώσεις τους έναντι της εφορίας.

Τον σχετικό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ αποκάλυψε ο ίδιος ο διοικητής της κ. Γιώργος Πιτσιλής, παραδίδοντας χθες την ετήσια έκθεση απολογισμού της Αρχής για το 2017 στον πρόεδρο της Βουλής. Όπως είπε “Επεξεργαζόμαστε λύσεις και για αυτούς αυτή την περίοδο, για το πώς δηλαδή θα βρούμε έναν τρόπο οι συμπολίτες μας να μπορέσουν σιγά σιγά να ανταποκριθούν, να συμμορφωθούν. Διότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορες στρεβλώσεις στις διαδικασίες, οι οποίες οδηγούν σε κατασχέσεις λογαριασμών και πάγωμά τους. Πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις για αυτά, οι οποίες όσο υπάρχει συμμόρφωση να δίνεται και μία ανάσα”.

Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει μόνο πλήρη άρση του μέτρου της κατάσχεσης “στα χέρια τρίτων” και υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα για να αρθούν οι κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί, για παράδειγμα, σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, θα πρέπει να εξοφληθεί πλήρως η οφειλή ή να ρυθμιστεί και να εξοφληθεί τουλάχιστον το 25% έως 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής. Μέχρι να εξοφληθεί αυτό το ποσοστό της οφειλής η δέσμευση και το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών δεν μπορεί να αρθεί.

Ο σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη μερική χαλάρωση και τη διόρθωση των αδικιών και στρεβλώσεων στο συγκεκριμένο πεδίο έρχεται στον απόηχο της δημοσιοποίησης των στοιχείων για τους φορολογούμενους που ζουν υπό το βάρος των κατασχέσεων και περιλαμβάνονται στον ετήσιο απολογισμό της Αρχής για το 2017.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση (αφορά οφειλέτες για τους οποίους η φορολογική διοίκηση μπορεί να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως είναι οι κατασχέσεις) ανήλθε το 2017 σε 1.744.115 (έναντι 1.647.771 το 2016) και ο αριθμός των Α.Φ.Μ. με ληξιπρόθεσμες οφειλές στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις ανήλθε το 2017 σε 1.050.077 (έναντι 839.056 το 2016).

Ο συνολικός αριθμός των κατασχέσεων που επιβλήθηκαν το 2017 από τα τμήματα δικαστικού και νομικής υποστήριξης των εφοριών και των Ελεγκτικών Κέντρων ανήλθε σε 1.784.491 έναντι 1.601.360 το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 11,4%. Από τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων κ.λπ.) παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα (96,5%).

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *