Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μ.β – Η Λαγκάρντ προανήγγειλε νέα αύξηση τον Ιούλιο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ακόμη, κατά τη σύνοδό της τον Ιούνιο, προαναγγέλλοντας και νέα αύξηση τον Ιούλιο, ενώ επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της αγοράς.

Την όγδοη σερί αύξηση επιτοκίων ανακοίνωσε η ΕΚΤ, παρόλο που το μπλοκ εισήλθε σε ύφεση στις αρχές του 2023, και καθώς τόσο ο ΔΤΚ όσο και ο δομικός πληθωρισμός παραμένουν σημαντικά πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ του 2%.

λέον, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης είναι στο 4%, το υψηλότερο επίπεδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και το επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων σε υψηλό 22 ετών του 3,5%.

Στη συνέντευξη Τύπου η Κριστίν Λαγκάρντ προανήγγειλε με μεγάλη βεβαιότητα την προοπτική νέας αύξησης επιτοκίων τον Ιούλιο.
 

Η κεντρική τράπεζα έχει επίσης αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό προς τα πάνω και μείωσε ελαφρά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα για φέτος και το επόμενο έτος.

Η συνέντευξη Τύπου της Προέδρου Λαγκάρντ θα αναλυθεί προσεκτικά για τυχόν σήματα σχετικά με την πιθανή κορύφωση των επιτοκίων. Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης άνευ προηγουμένου το περασμένο έτος, αντιπροσωπεύοντας τον ταχύτερο ρυθμό σύσφιξης στην ιστορία της τράπεζας. πηγή: Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αλλά προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Επομένως, αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *