Η έρευνα της Business Ethics η οποία βασίστηκε σε στοιχεία των κεντρικών τραπεζών δείχνει ότι η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη σε απόσταση αναπνοής πίσω από την Ιταλία στη «μαύρη οικονομία» ενώ στην τρίτη θέση (βάσει αδήλωτων εισοδημάτων ως ποσοστό επί του ΑΕΠ) τοποθετείται η Ρουμανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με το Βήμα.
Για την Ιταλία οι διαφυγόντες φόροι υπολογίζονται στα 180 δισ. ευρώ ετησίως καθώς η παραοικονομία ανέρχεται στο 21% του ΑΕΠ. Ακόμα πιο ανησυχητικό στοιχείο για την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι -που έχει αναγάγει την πάταξη της φοροδιαφυγής σε υπ’αριθμόν ένα στόχο της δημόσιας διοίκησης- είναι η εκτίμηση των συντακτών της έκθεσης ότι το φαινόμενο διογκώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2012 κατά 14% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Από τις αρχές του έτους έχουν ενταθεί οι έλεγχοι από την «οικονομική αστυνομία» της χώρας κυρίως σε περιοχές ή σε συγκεκριμένες κέντρα (χιονοδρομικά ή διασκέδασης) όπου συχνάζουν οι «ύποπτοι» για φοροδιαφυγή.
Όπως όμως σημειώνει η έρευνα της Business Ethics οι κύριες πηγές άδηλων εισοδημάτων εντοπίζονται κυρίως στους τομείς της βιομηχανίας και των ασφαλίσεων και λιγότερο στους μικροβιοτέχνες και τους εμπόρους.
Εκτός από τους εντατικούς ελέγχους, η κυβέρνηση των Ιταλών έχει θέσει σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα διασταύρωσης οικονομικών στοιχείων Serpico με το οποίο υπολογίζεται αν το επίπεδο ζωής των φορολογουμένων (βάσει δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων) αντιστοιχεί στα εισοδήματα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τα έσοδα από πρόστιμα σε φοροφυγάδες αυξήθηκαν σε 7,2 δισ. ευρώ τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους έναντι 7,3 δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν ολόκληρο το 2011.