Το αργότερο έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να γνωστοποιήσουν οι τράπεζες τις προτάσεις ρύθμισης προς τους δανειολήπτες που έσπευσαν πρώτοι να υποβάλλουν την αίτησή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό τον περασμένο Οκτώβριο.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, παρά το γεγονός ότι ο Νόμος δίνει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ένα περιθώριο δύο μηνών, στη διάρκεια του οποίου μπορούν να «ξεσκονίσουν» τις αιτήσεις, εντούτοις γίνονται προσπάθειες οι όποιες προτάσεις ρύθμισης να γίνονται γρηγορότερα.
«Ο “φόβος” των τραπεζών εστιάζεται στη σωστή λειτουργία του αλγόριθμου που παράγει αυτόματα την πρόταση ρύθμισης, λαμβάνοντας υπόψη την αξία της περιουσίας και του διαθέσιμου εισοδήματος, μετά την κάλυψη των εύλογων και ανελαστικών δαπανών, του οφειλέτη, των συνοφειλετών και εγγυητών του», σχολιάζουν στο newmoney οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας.
Ωστόσο, ότι ο έλεγχος θα μπορούσε να είναι λιγότερο ενδελεχής στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, δανειοληπτών που δεν δικαιούνται «κούρεμα» (έως 75% επί της βασικής οφειλής και έως 95% επί των προσαυξήσεων για χρέη προς το Δημόσιο και έως 80% επί της βασικής οφειλής και έως 100% επί των τόκων για χρέη προς τις τράπεζες).
Υπενθυμίζεται πως για να επιτευχθεί μερική διαγραφή χρέους θα πρέπει να πληρούνται όλοι οι κανόνες, όπως καθορίζονται από το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, οι σημαντικότεροι εκ των οποίων είναι:
• να έχει πραγματική οικονομική αδυναμία, τόσο ο οφειλέτης, όσο και οι συνοφειλέτες και εγγυητές του
• η εμπορική αξία της περιουσίας του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών του να είναι μικρότερη του ύψους της οφειλής.
Σε κάθε περίπτωση, οι δανειολήπτες μπορούν είτε να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν με την πρόταση των τραπεζών, αντιπροτείνοντας μία ρύθμιση ή απορρίπτοντας αυτήν χωρίς καμία επίπτωση.
Ολόκληρο το άρθρο εδώ
Ένα σχόλιο σχετικά με το “Εξωδικαστικός: Πότε θα είναι έτοιμες οι πρώτες ρυθμίσεις – Τι γίνεται με τις κατασχέσεις”