Εκτακτος δανεισμός για το ομόλογο

Σε έκτακτο δανεισμό μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων την ερχόμενη Τρίτη προχωρεί η κυβέρνηση για να αντλήσει ρευστότητα και να αποπληρώσει το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου.

Σε έκτακτο δανεισμό μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων την ερχόμενη Τρίτη προχωρεί η κυβέρνηση για να αντλήσει ρευστότητα και να αποπληρώσει το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου και να αποφύγει πιστωτικό γεγονός, αφού η επόμενη δόση από την τρόικα μετατίθεται για τον Οκτώβριο

Μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα δημοπρατήσει την ερχόμενη Τρίτη έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας με στόχο να δανειστεί 3,125 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα των 4 δισ. ευρώ με την αποδοχή μη ανταγωνιστικών προσφορών, έως την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΟΔΔΗΧ προχωρεί στη συγκεκριμένη έκδοση για να καλύψει τις αυξημένες ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου και τη λήξη ομολόγου 3,2 δισ. ευρώ στις 20 Αυγούστου.

Η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ ενέκρινε προ ημερών την έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματίων από την Ελλάδα, δίνοντας επί της ουσίας ρευστότητα στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία με τη σειρά της τη διοχετεύει στις ελληνικές τράπεζες για να αγοράσουν τα συγκεκριμένα έντοκα. Στην προκειμένη περίπτωση η συγκεκριμένη ρευστότητα θα επιστρέψει αμέσως στην ΕΚΤ, αφού αυτή είναι η κάτοχος του ομολόγου που λήγει στις 20 Αυγούστου.

Επισημαίνεται ότι το Μνημόνιο προβλέπει πως από τον Ιούνιο θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει η μείωση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών σε έντοκα γραμμάτια με τον σταδιακό περιορισμό των τίτλων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Ειδικότερα θα έπρεπε να υποχωρήσουν στα 8 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους και στα 6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2013.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Εκτακτος δανεισμός για το ομόλογο”

  1. Οι τραπεζες πηρανε ζεστο χρημα 125 δις απο την ΕΚΤ με εγγυησεις δημοσιου 218 δις.
    Αν το δημοσιο εβαζε ως ορο για τις εγγυησεις που εδωσε στις τραπεζες τον δανεισμο του απ’ αυτες κατα 50% επι των 125 δις … τοτε με 62,5 δις θα μπορουσαν να αγοραστουν ολα τα ελληνικα ομολογα στη δευτερογενη αγορα καθοτι κωλοχαρτα και να τελειωνουμε με το χρεος.
    Αντ’ αυτου περιμενουμε ποτε θα ληξουν για να τα πληρωσουμε στην ονομαστικη τους αξια.
     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *