«Δεν θέλουμε να μαζέψουμε σπίτια», λέει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών

Οι τράπεζες δεν θέλουν να μαζέψουν σπίτια και αυτοκίνητα» ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστος Γκόρτσος επιχειρώντας να εξαιρέσει το τραπεζικό σύστημα από τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με την πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να αναστείλει το «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Την ίδια ώρα όμως, ο εκπρόσωπος των τραπεζών ζητά να καταργηθούν οι προσωρινές δικαστικές διαταγές που προστατεύουν τους δανειολήπτες από κατασχέσεις εως ότου εκδοθεί η τελική δικαστική απόφαση.

Ειδικότερα, ο κ. Γκόρτσος μιλώντας στην συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής που συνεδριάζει για το νομοσχέδιο  για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών με ενήμερα δάνεια  είπε ότι «Το θέμα των πλειστηριασμών άνοιξε και έκλεισε από τον υπουργό και εγω δεν παίρνω θέση. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πίεση από τις τράπεζες για αναστολή του παγώματος των πλειστηριασμών. Οι τράπεζες δεν θέλουν να μαζέψουν σπίτια και αυτοκίνητα. Δεν υπάρχει πίεση από την πλευρά των τραπεζών και κατά τα άλλα δεν θέλω να κάνω καμία δήλωση».

Να σημειωθεί ότι νωρίς το πρωί ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ) και η Ασημίνα Ξηροτύρη ( ΔΗΜΑΡ) μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 επισήμαναν ότι θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στο συζητούμενο νομοσχέδιο ρητή διάταξη για το πάγωμα των πλειστηριασμών έως το τέλος του 2014 ή το τέλος του 2015.

«Να καταργηθούν οι προσωρινές διαταγές»

Πάντως, ο γ.γ. της ΕΕΤ μπορεί να σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν «πιέζουν» την κυβέρνηση να αναστείλει το πάγωμα των πλειστηριασμών, ξεκαθάρισε όμως πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επιθυμούν να καταργηθούν οι προσωρινές διαταγές υπερ των δανειοληπτών που είχαν εισαχθεί με το νόμο Κατσέλη. Συγκεκριμένα έιπε «εμείς θα θέλαμε αυτή η διάταξη να καταργηθεί. Αυτή η διάταξη είναι μια διαδικασία δικαστική η οποία είναι εξαιρετικά πρόχειρη και εξαιρετικά έωλη. Επομένως η πρόχειρη αυτή διαδικασία προκαταλαμβάνει την τελική δικαστική απόφαση και θα θέλαμε να εξαλειφθεί». Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως μετά από σχετικές αντιδράσεις βουλευτών επανέλαβε ότι «η έκδοση των διαταγών γίνεται σε χαλαρό δικονομικό πλαίσιο και δεν παρέχουν  καμία ασφάλεια δικαίου».

Πέραν αυτών ο κ. Γκόρτσος είπε ότι:

–          «Εως τον Ιούλιο του 2012 ο αριθμός των στεγαστικών δανείων ανερχόταν σε 1.500.000. Από αυτά – σύμφωνα με την ΤτΕ οι καθυστερήσεις αφορούν το 20%. Αυτό σημαίνει ότι η περίμετρος των ενήμερων είναι 80%. Δυνητικά ο νόμος καταλαμβάνει μεγάλο αριθμό των δανειοληπτών»

–          «Το ύψος των ρυθμίσεων στα στεγαστικά εως τον Ιούλιο 2012 ήταν 12,38 δις ευρώ και αφορούν 222.384 δάνεια επι των οποίων έχουν γίνει ρυθμίσεις. Ο ρυθμός της αύξησης ρυθμίσεων από τον 6.2011 εως 6.2012 είναι 24%»

www.protothema.gr

3 σχόλια σχετικά με το “«Δεν θέλουμε να μαζέψουμε σπίτια», λέει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών”

  1. Α ωραί@ ! Το πήρ@ν επιτέλους απόφ@ση ! 
    Ειδες τι κ@νουν οι δικέ μας πληθωριστικές κ@τ@βολές Αλέκο ;
    Προκ@λούν εθισμό στ@ πρεζόνι@ .
    Αντε παιδιά συνεχίστε !
     
    @@@@@@@@@@@ (δύναμη στον κύβο)

  2. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΕΠΕΙΣΕΣ. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΘΕΛΕΤΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΒΑΜΠΙΡ. ΦΤΑΣΑΤΕ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΕ ΑΣΥΛΗΠΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΑΣΚΕΙΤΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΡΠΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΛΗΣΤΡΙΚΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ . ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΠΑΖΕΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΤΗΡΗΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΑΣ  ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΤΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΕ ΝΑ ΣΑΣ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΒΡΟΧΗ ΟΙ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ. ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΤΕ  ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΟΛΠΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *