Δίχως τέλος οι αρνητικές εκπλήξεις για τη Μαδρίτη! – Σφίγγει ο κλοιός για την Ισπανία – Μετά τον Egan Jones, την υποβάθμισε και η Moody’s

Τέλος δεν φαίνεται να έχουν οι αρνητικές εκπλήξεις για την Ισπανία. Πριν καλά καλά συμπληρωθεί μια ώρα από την υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας από τον Egan Jones, ήρθε νέο πλήγμα για τη χώρα και μάλιστα από έναν μεγαλύτερο οίκο, τη Μοοdy’s….

H Μoody’s υποβάθμισε σε Baa3, από Α3 προηγουμένως, την αξιολόγηση της Ισπανίας, προειδοποιώντας πως δεν αποκλείεται να την υποβαθμίσει εκ νέου στο μέλλον. Ειδικότερα, ανακοίνωσε πως θέτει σε καθεστώς παρακολούθησης την αξιολόγηση της χώρας. Η διαδικασία αναθεώρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα 3 μηνών.
Ο οίκος εξηγεί πως αιτία της υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ισπανίας είναι η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, μέσω των μηχανισμών στήριξης της Ευρωζώνης (EFSF, ΕSM).
Υπενθυμίζεται πως το Eurogroup το περασμένο Σάββατο ενέκρινε την παροχή βοήθειας προς την Ισπανία για τις τράπεζές της, με ποσό έως και 100 δισ. ευρώ.

Nα σημειωθεί εδώ πως με μια ακόμη υποβάθμιση από τη Moody’s, η αξιολόγηση της Ισπανίας θα είναι junk (σκουπίδια). H αξιολόγηση της χώρας τώρα βρίσκεται μόλις 1 κλίμακα πάνω από το junk, κατά τη Moody’s.

Ασταμάτητος ο Egan Jones – Υποβάθμισε ξανά την Ισπανία σε CCC+ από Β – Junk τα ισπανικά ομόλογα

Απανωτά είναι τα χτυπήματα του οίκου αξιολόγησης Egan Jones προς την Ισπανία!  Ο οίκος υποβάθμισε εκ νέου την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, για τρίτη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Μάλιστα αυτή τη φορά ο οίκος χαρακτηρίζει πλέον junk (σκουπίδια) τα ισπανικά ομόλογα, αφού υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ισπανίας σε CCC+ από  B προηγουμένως.

Κατά τον οίκο, οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ισπανίας ανέρχονται στο 18%.
Όπως εξηγεί, η χώρα συνεχίζει να μαστίζεται από τα υψηλά κόστη χρηματοδότησης, το έλλειμμα (9,6%), την ανεργία (24,4%) και την κατάσταση των ισπανικών τραπεζών.

“Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ισπανία ζήτησε βοήθεια για τις τράπεζές της. Σύντομα ια χρειαστεί χρήματα και για τις αδύναμες περιφέρειές της”, σχολιάζει ο οίκος.

Νέα προειδοποίηση της S&P για τις ισπανικές τράπεζες – Είναι εξαιρετικά ευάλωτες στις αναταραχές των αγορών – Ως και τα 100 δισ. ευρώ εκτιμά τις απώλειες των ισπανικών τραπεζών η Fitch

Mε νέες αυστηρές προειδοποιήσεις για την Ισπανία επανέρχεται ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s κι ενώ ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησής τους, μέσω των ευρωπαϊκών κεφαλαίων.

Όπως τονίζει σε νέα ειδική έκθεσή του ο S&P οι αποδόσεις των ομολόγων της Ισπανίας, αλλά και των ομολόγων των ισπανικών τραπεζών έχουν πάρει την ανιούσα από τον περασμένο Απρίλιο, καθώς οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη προς την 4η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, αναζητώντας αλλού ασφαλέστερες επενδύσεις.

“Το ισπανικό τραπεζικό σύστημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική χρηματοδότηση, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά ευάλωτο στις αναταραχές των αγορών”, προειδοποιεί χαρακτηριστικά η Standard & Poor’s.
Στο μεταξύ, ανοδικά αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της για τις απώλειες του ισπανικού τραπεζικού κλάδου η Fitch, βλέποντας πλέον τις απώλειες στα 50-60 δισ. ευρώ. Στο πιο ακραίο σενάριο η Fitch εκτιμά ότι οι απώλειες θα φτάσουν ως τα 90-100 δισ. ευρώ.

Ο οίκος εκτιμά ότι η ισπανική οικονομία θα καταγράψει ύφεση 1,9% το 2012 και 0,5% το 2013.
“Η Ισπανία δεν αποκλείεται να χρειαστεί να αντλήσει κεφάλαια για τις τράπεζες από τον EFSF (προσωρινός μηχανισμός στήριξης) έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ο ESM (μόνιμος μηχανισμός)”, δήλωσε λίγο νωρίτερα ο Fernando Jimenez Latorre, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της Ισπανίας.

Η Ισπανία ίσως αναγκαστεί να εκκαθαρίσει μια από τις τράπεζες που έχουν ζητήσει διάσωση, δήλωσε στο μεταξύ ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την ανταγωνιστικότητα, Joaquin Almunia, προσθέτοντας ότι η επιλογή αυτή είναι προτιμώτερη αν το κόστος της διάσωσης είναι μεγαλύτερο.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία περιμένει την τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των NCG Banco, Catalunya Caixa και Banco de Valencia.
“Αν δεν κάνω λάθος, μια από τις τρεις τράπεζες, σύμφωνα με τις προθέσεις της ισπανικής κυβέρνησης, προορίζεται για κλείσιμο” φέρεται να δήλωσε ο Almunia.

Υπενθυμίζεται ότι η Bankia δεν έχει ακόμα υποβάλλει επίσημο αίτημα για σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης.

[sc:Πηγή id=”http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/48423-%CE%B4%CE%AF%CF%87%CF%89%CF%82-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%BB%CE%AE%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%86%CE%AF%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CF%8C%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CE%BD-egan-jones-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-moodys-%CF%83%CE%B5-baa3-%CE%B1%CF%80%CF%8C-a3-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CE%AF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD” ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *