«Βόμβα» Αρείου Πάγου για το χαράτσι

Αντισυνταγματικό για ουσιαστικούς και όχι για τυπικούς λόγους έκρινε το Δ’ τμήμα του Αρείου Πάγου το πρώτο χαράτσι που είχε επιβληθεί για το 2011. 

Οι δικαστές  έκριναν ότι η αντισυνταγματικότητα έγκειται στο γεγονός πως το χαράτσι επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα και όχι εκτιμώντας την οικονομική κατάσταση του φορολογούμενου ο οποίος ήδη έχει υποστεί τεράστια μείωση εισοδημάτων από τις επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις που του επιβλήθηκαν. 

Θεωρούν δηλαδή ότι πλήττεται ο πυρήνας του οικογενειακού ιστού και η αξιοπρεπής διαβίωση των φορολογουμένων. 

Το Δ΄ τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έλαβε την απόφαση με πλειοψηφία τρία έναντι δυο για αυτό και παρέπεμψε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Αργείου Πάγου. Εφόσον εκδώσει ανάλογη απόφαση και η ολομέλεια του Αρείου Πάγου είναι πιθανό να εγείρει ακόμη και αξιώσεις επιστροφής χρημάτων που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι. 

Να σημειωθεί ότι  είχε προηγηθεί απόφαση του Πρωτοδικείου που είχε επίσης κρίνει αντισυνταγματική την επιβολή του χαρατσιού και η υπόθεση έφτασε στον Αρειο Πάγο μετά από αναίρεση που υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών. 

Είναι φόρος 

Οι δικαστές έκριναν επίσης ότι το χαράτσι δεν είναι τέλος αλλά φόρος γι΄ αυτό και η επιβολή του παραβιάζει την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου. Επίσης, επισημαίνουν ότι παραβιάζει τις εξής συνταγματικές αρχές: 

– Προστασίας και σεβασμού της αξίας των πολιτών: 
– Ισότητας των πολιτών 
– Δικαιώματος προσφυγής στα δικαστήρια 
– Προστασίας της οικογένειας 
– Αλλά και της ρητής συνταγματικής επιταγής ότι ο φόρος εισπράττεται μόνον εφόσον προβλέπεται από νόμο. 

Να σημειωθεί ότι και το ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματική την είσπραξη του χαρατσιού μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

www.capital.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “«Βόμβα» Αρείου Πάγου για το χαράτσι”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *