«Βόμβα» από το ΣτΕ στην τακτοποίηση αυθαιρέτων

Του Παναγιώτη Στάθη

“Βόμβα” στα θεμέλια του νόμου του 2011 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, με τον οποίο χιλιάδες πολίτες έσπευσαν να πληρώσουν για να νομιμοποιήσουν οικοδομικές κατασκευές, βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφαίνεται ότι ο νόμος 4014/2011 είναι αντισυνταγματικός.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις προέβλεπαν τακτοποίηση των αυθαιρέτων με την επιβολή ειδικού προστίμου υπέρ του «Πράσινου Ταμείου».

Η απόφαση, της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί επισήμως η καθαρογραφή, ελήφθη σύμφωνα με πληροφορίες κατά πλειοψηφία στην κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη και ουσιαστικά αποτελεί αρνητικό προάγγελο και για τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της τρικομματικής κυβέρνησης για τα θέμα.

Στο ΣτΕ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έκλιναν υπέρ της άποψης ότι για να υπάρξει νομιμοποίηση αυθαιρέτων θα πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει σε εντάξεις περιοχών στο σχέδιο πόλεως κι όχι σε τακτοποιήσεις με πληρωμή συγκεκριμένων προστίμων, όπως έγινε τα τελευταία δύο χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής και άλλων περιοχών υποστηρίζοντας ότι ο επίμαχος νόμος παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών κλπ. Η συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας είχε διεξαχθεί στα μέσα Φεβρουαρίου 2013.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *