Βενιζέλος: Θα έχουμε κυβέρνηση. ΔΗΜΑΡ: Προγραμματικές συγκλίσεις

Παράλληλα με τις συναντήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις  στελεχών των τριών κομμάτων για  τη σύνθεση, το προφίλ και τις κατευθυντήριες γραμμές της νέας κυβέρνησης.  Τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει απότέλεσμα ίσως και εντός της ημέρας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Νέες δυσκολίες ανακύπτουν όμως, καθώς ο κ. Κουβέλης πιέζεται από στελέχη του κόμματος του να επιμείνει σε προγραμματικές συγκλίσεις – να εξασφαλίσει δηλαδή δεσμεύσεις  για την πολιτική της νέας κυβέρνησης  σε ζητήματα αιχμής.

Ενα άλλο θέμα που συζητηείται την τελευταία στιγμή είναι η συγκρότηση  “ομάδας διαπραγμάτευσης”, η οποία θα έχει ουσιαστικό ρόλο στην αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Η πρόταση διατυπώθηκε από τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος  δεν θέλει να αφήσει αυτό το θέμα στα χέρια του υπουργού Οικονομικών  που θα επιλέξει ο κ. Σαμαράς, αλλά προτιμά να το χειρισθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα  εκπροσωπούν ατύπως όλο το πολιτικό φάσμα.

Αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης αποτελεί και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος δεν θέλει να συμμετέχουν προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι αυτό θα προκαλούσε περαιτέρω “ζημία” στο κόμμα. Θέτει όμως θέμα και για τη συμμετοχή στελεχών της ΝΔ, ζητώντας να επιλεγούν νέα “αφθαρτα” πρόσωπα.

Ανάλογες απόψεις διατυπώνονται και από τη ΔΗΜΑΡ, όπου γίνονται έντονες συζητήσεις ως προς τη σκοπιμότητα συμμετοχής ή μη στελεχών της στο υπουργικό συμβούλιο. Πολλά κορυφαία στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι αυτό θα είχε πολιτικό κόστος  και θα ζημίωνε εκλογικά το κόμμα – αν μάλιστα οι εκλογές γίνουν μέσα στο επόμενο 12μηνο, πριν αρχίσει να βελτιώνεται ουσιαστικά η κατάσταση στην ελληνική οικονομία.

Πιθανότατα η ΔΗΜΑΡ θα συμμετέχει με 2  υπουργούς στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ στελέχη της θα αναλάβουν θέσεις γενικών γραμματέων υπουργείων και επικεφαλής ΔΕΚΟ.

[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/102774.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%236548&utm_campaign=breaking%2019.06″ ]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *